Photoshop - zacinanie sie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukadegroot2
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 39

Photoshop - zacinanie sie

Po obróbce kilku zdjec - najpierw wstepnie w acr i potem wyslanie do PS'a (praca na warstwach dopasowan i maskach) pojawia sie problem przy dalszej pracy. Zazwyczaj gdy z Bridga otwieram kolejny (3 czy 4 z kolei) plik RAW w acr, drobnych korektach w acr i kliknieciu OTWORZ OBRAZ nie otwiera sie on w PS a sam PS sie zacina i trzeba go zamknac. Dzieje sie tak gdy w PS pracuje wiecej nad zdjeciem. Sprawdzalem i gdy otwieram plik RAW w ACR i wysylam do PS'a po czym nic nie robie i go zamykam to jest ok ale gdy poddaje zdjecie w PS obrobce to potem pojawia sie ten problem i program pada! Wyslane z ACR zdjecie zacina PS!!

Pojawia sie wtedy takie okno jak na gornym zdjeciu (z dziwnym czarnym paskiem). Gdy PS normalnie dziala jest tak jak na zdjeciu na dole:

30D 17-40 50 85
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Czas na upgrade sprzętowy komputera.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• RNz
      Uzależniony
      • 2007
      • 708

U mnie PS zaczyna mulić po obróbce kilku zdjęć, ponieważ zapycha sam sobie pamięć. Musze wtedy wyłączyć i włączyć ponownie PS
      Ile masz RAMu?

Komentarz

• lukadegroot2
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 39

Zamieszczone przez dinderi
        Czas na upgrade sprzętowy komputera.
        czyli?
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez RNz
        Ile masz RAMu?
        4 GB (chyba to duzo, sam nie wiem...)
        Ostatnio edytowany przez lukadegroot2; 36071. Powód: Automerged Doublepost
        30D 17-40 50 85

Komentarz

• RNz
          Uzależniony
          • 2007
          • 708

upgrade sprzętowy to, jak się domyślam, rozbudowa/wymiana podzespołów odpowiedzialnych za "moc obliczeniową"
          RAMu wg mnie masz sporo...
          Jaki masz system?

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez lukadegroot2
            ...
            4 GB (chyba to duzo, sam nie wiem...)
            To bardzo ale to bardzo mało. PS w wersji 32 bit nawet na Win 7 64 bit wykorzystuje coś ok 3.2 GB max. Dopiero PS 64bit (CS4 i CS5) na Win 64 wykorzystuje całą pamięć. Przy dużej ilości jednocześnie otwartych plików mogą się dziać cuda z Windozą. Uruchom sobie monitor systemowy (Ctrl+Alt+Del) i wyświetlaj zakładkę wydajność.

EDIT: Zwisy są w 99% przypadków winą Windozy, pliku wymiany itp. Wyczyść system, rejestry - programów od tego multum.
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• lukadegroot2
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 39

Mam WINDOWS 7 64-bit i PS-a tez 64-bit
              Wogole nic mi sie nie wiesza, w PS tez szybko wszysko dziala, ale ten jeden problem sie pojawja, że po obrabianiu jednego zdjecia z wieloma warstwami, albo zastosowaniu akcji po paru zdjeciach (w PS zawsze mam otwrte jedno zdjecie) nastepuje zablokowanie PS po komendzie w ACR otworz obraz.
              30D 17-40 50 85

Komentarz

• Adso
                Początki nałogu
                • 2007
                • 310

hmmm...ja mam 8Gb RAMu i też czasami mi sie muli... ale nigdy nie wiesza. Zwłaszcza kiedy pracuję z filtrami na wielu warstwach z pełnym wymiarem zdjęcia. Wprawdzie wstępnie obrabiam zdjęcie w LR i eksportuje jako TIFFa, ale to chyba bez znaczenia czy Bridge czy LR?
                galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• lukadegroot2
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 39

Zamieszczone przez Adso
                  hmmm...ja mam 8Gb RAMu i też czasami mi sie muli... ale nigdy nie wiesza. Zwłaszcza kiedy pracuję z filtrami na wielu warstwach z pełnym wymiarem zdjęcia. Wprawdzie wstępnie obrabiam zdjęcie w LR i eksportuje jako TIFFa, ale to chyba bez znaczenia czy Bridge czy LR?
                  nie wiem, bo nie mam LR, ale wlasnie skonczylem prace nad jednym zdjeciem (praca na akcji - korygowanie ustawien) zapisalem Tiffa i otworzylen z Bridga kolejne w ACR po czym zastosowalem komende "Otworz obraz" i sie zacial, pojawil sie tylko ten czarny pasek i trzeba bylo PS zamknąć/
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  zauważyłem, że jak otwieram z Bridga plik TIFF to PS sie nie wiesza, a wieszanie czesto nastepuje po wyslaniu z ACR pliku do PS. Oczywiście po zamknieciu PS i ponownym wysłaniu tego samego zdjecia z ACR do PS wszystko ok.. do kolejnego zawieszenia ;-(
                  Ostatnio edytowany przez lukadegroot2; 36071. Powód: Automerged Doublepost
                  30D 17-40 50 85

Komentarz

• komarsnk
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 157

tylko mówiąc szczerze nie znamy dokładnie objawów zwiechy. Czy wiesza się na amen tzn. kursor się nie rusza, nie reaguje na ctrl+alt+del i dioda HDD nie żyje czy np. mycha działa, dioda HDD mruga intensywnie lub świeci a nie reaguje na komendy? Bo w zależności od objawów wiele przyczyn może wpływać na zwiechę, od zasyfionej windy po uszkodzoną kość ramu i mało wydajny zasilacz włącznie...

Komentarz

• lukadegroot2
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 39

Zamieszczone przez komarsnk
                      tylko mówiąc szczerze nie znamy dokładnie objawów zwiechy. Czy wiesza się na amen tzn. kursor się nie rusza, nie reaguje na ctrl+alt+del i dioda HDD nie żyje czy np. mycha działa, dioda HDD mruga intensywnie lub świeci a nie reaguje na komendy? Bo w zależności od objawów wiele przyczyn może wpływać na zwiechę, od zasyfionej windy po uszkodzoną kość ramu i mało wydajny zasilacz włącznie...

Kursor sie rusza, ale na aktywnym oknie PS'a zamiast kursora jest "obracajace sie koleczko". inne aplikacje tzn. internet, pliki word, czy Bridge dzialaja normalnie - tylko PS'a nie ma, trzeba go wylaczyc, w okniePS'a w gornym prawym rogu jest aktywny standardowy czerwony "X" ktorym mozna go normalnie zamknac - zeby ponownie wlaczyc;-) wrrr...
                      Zaczelo mi sie tak dziac pare dni temu po sciagnieciu kilku akcji ze strony DeviantArt, moze przez to?
                      30D 17-40 50 85

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez lukadegroot2
                        ...
                        Zaczelo mi sie tak dziac pare dni temu po sciagnieciu kilku akcji ze strony DeviantArt, moze przez to?
                        Nie ma to jak pełna informacja :-) No a wywalić tej podejrzanej akcji nie można? To się zwiesza jak wykonuje tą akcję czy tak sobie? Są takie filtry, których wykonywanie trwa i 2-3 minuty. Może po prostu wystarczy poczekać.

Janusz,
                        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• lukadegroot2
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 39

1. ta akcja miala 7 do 9 warstw dopasowan (podstawawowe warstwy i zmiana krycia), wiec w mgnieniu oka sie wczytywala, nie powodowala zadnych mulen itp.

2. wywalilem wszystkie te akcje - problem pozostal.

3. taki pamietam, ze wgranie tych (nie moich) akcji zbieglo sie z wystepowaniem tego problemu. Akcje won ;-) problem nie won ;-(
                          30D 17-40 50 85

Komentarz

• misiek
                            • 2011
                            • 4

To jest mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie. Często w takich sytuacjach pomagało mi przywracanie systemu. Spróbuj przywrócić system korzystając z ostatniego punktu przywracania kiedy wszystko było ok. Obok każdego punktu masz dokładną datę i godzinę jego utworzenia. Przywracanie nie ma wpływu na dokumenty, obrazy itp usunie jedynie wszystko co było instalowane od tego momentu.

Komentarz

• komarsnk
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 157

albo może pomóc reset PS'a do ustawień fabrycznych. To coś tam z wciśniętą tyldą się odpala PS's czy coś. Poszukaj jeszcze wypowiedzi Janusza w tym temacie bo on tam dokładnie instruował jak to zrobić.

Komentarz

Pracuję...