Kadrowanie pod druk

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek_PC
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2462

Jeśli są cm bez rozdzielczości to nie robi nic poza ustaleniem proporcji.

Komentarz

• tiroy
      Coś już napisał
      • 2006
      • 68

Polecam sprytne i proste jak budowa cepa narzędzie /jpegcrops. Co prawda nie rozwijane już od lat, ale swoje robi i to całkiem dobrze. Można definiować własne rozmiary (np. w zależności od labu, etc.).
      40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
      Capture One 5, GIMP, Machinery

Komentarz

• Shadow
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1572

Zamieszczone przez Przemek_PC
        Jeśli są cm bez rozdzielczości to nie robi nic poza ustaleniem proporcji.
        Masz rację. To chyba najprostsza metoda. Jeśli lab dokładnie podaje 152 x 102 mm to tyle wpisać i po zawodach.

Komentarz

• Beny!
          Coś już napisał
          • 2010
          • 65

jak ogólnie mam skadrować foto?
          Chciałbym żeby wszystkie zdjęcia były w rozmiarze 10x15, a ostatnio jak oddałem do FJ to niektóre miałem tak rozciągnięte że były np 17x9 i nie wiem z czego to wynika.
          Czy np kadrując w LR dam rade tak zrobić żeby po prostu obciąć rozdziałke do 10x15, ale z kadru nic mi nie uciekło?

Komentarz

• ksx
            Początki nałogu
            • 2008
            • 290

Zamieszczone przez Beny!
            jak ogólnie mam skadrować foto?
            Chciałbym żeby wszystkie zdjęcia były w rozmiarze 10x15, a ostatnio jak oddałem do FJ to niektóre miałem tak rozciągnięte że były np 17x9 i nie wiem z czego to wynika.
            Czy np kadrując w LR dam rade tak zrobić żeby po prostu obciąć rozdziałke do 10x15, ale z kadru nic mi nie uciekło?
            Nie dasz rady, bo nie ma 10x15, tylko 10,2xcośtam. Więc albo coś podetną, albo coś rozciągną. Nie ma innej możliwości. Możesz za to dokładnie wypytać ile na ile robią i sam zadecydować o końcowym wyglądzie, albo pozostawić to "im".

Komentarz

• Beny!
              Coś już napisał
              • 2010
              • 65

no tak 10,2x15,1 tylko chodzi mi o to, zeby nie wyszły tak jak tam że niektóre rozciągnięte i nie wiadomo co, chciałem po prostu zeby miały równe wymiary wszystkie zdjęcia

Komentarz

Pracuję...