Hdr

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Hdr

Witam !

Wiem ze PS CS2 ma wtyczke do HDR'ow, ze sa platne plug-in'y, ale czy sa jakies bezplatne ? Jakby ktos wiedzial to bym bardzo prosil o linka, szukalem i nie znalazlem
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Krok1:http://www.hdrsoft.com/
    Krok2: www.astalavista.com
    Działa, sprawdzone ;-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Polaco
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1135

Ehhhh, ale wlasnie mi zalezalo zeby to byl legalny program
      Troche moich knotow

Komentarz

• mirhon
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Z tego co pamiętam do HDR nie znalazłem bezpłatnego programu/pluginu. A ten który ci podałem w linku w porównaniu do modułu z Photoshopa jest o niebo lepszy...
        Pobierz demo wczytaj jakieś 3 zdjęcia z bracketingu ekspozycji (konieczny statyw) i sam zobacz. Najlepiej jakiś widoczek typu niebo/chmurki itp. to co nie jesteś w stanie poprawnie naświetlić bo albo przepalisz niebo albo niedoświetlisz krajobraz. Sprawdzałem i Photoshop odpada...

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez mirhon
          Pobierz demo wczytaj jakieś 3 zdjęcia z bracketingu ekspozycji (konieczny statyw) i sam zobacz. Najlepiej jakiś widoczek typu niebo/chmurki itp. to co nie jesteś w stanie poprawnie naświetlić bo albo przepalisz niebo albo niedoświetlisz krajobraz. Sprawdzałem i Photoshop odpada...

Zastanawia mnie czy rownie dobrze zadziala ze sztucznie zrobionym bracketingiem czyli np 5 zdjeciami wywolanymi z RAW z odpowiednio korektami od -2 do +2 .

Komentarz

• mirhon
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1025

IMO jeśli za mocno przepalisz lub niedoświetlisz to nie wyciśniesz wiele z RAW bo 3 kanały będą 255 lub 0 i d... blada.
            Jeśli będziesz naświetlał w aparacie sterując ekspozycją odpowiednio dla cieni i jasnych elementów fotki to będzie ok.
            O wiele lepiej jest sterować ekspozycją w trakcie robienia zdjęcia niż później w trakcie obróbki.

Komentarz

• mirhon
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1025

W książce którą mam i polecam:

autor pisze, że jeśli przepalisz 1 (max 2) kanały to Adobe Camera Raw jest na tyle sprytny że potrafi odtworzyć detale. Generalni w przypadku cyfry powinno się maksymalnie histogram przesuwać w prawo tzn. lekko (bardzo lekko) prześwietlać. Ideałem jest złapanie momentu kiedy przesuniesz max w prawo a jednocześnie nie przytniesz żadnego kanału. Jak niedoświetlisz to sprawa jest o gorsza (o wiele) z racji tego że Camera Raw pracuje w trybie liniowym (linear-gamma) i na cienie w RAW masz znacznie mniej bajtów niż na środek i jasne elementy. Gorąco polecam tą książkę.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Zamieszczone przez Vitez
                Zastanawia mnie czy rownie dobrze zadziala ze sztucznie zrobionym bracketingiem czyli np 5 zdjeciami wywolanymi z RAW z odpowiednio korektami od -2 do +2 .
                Jest trochę różnicy między 12bitami a 32...
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Polaco
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1135

Chcialbym podzielic sie z doswiadczeniami uzywania programu Photomatix. A wiec jest tak, do budynkow jakos ujdzie, ale do natury to juz jest straszna klapa. Przez "nature" rozumie kadry gdzie sie jakis element moze ruszyc, np. drzewa. Moze ja cos zle robie, ale w to za bardzo nie wierze bo zdjecia byly ze statywu + samowyzwalacz. Za pare dni bede mial okazje przetestowania PS'a CS2 i jego HDR, mam nadzieje ze bedzie lepiej.

Wniosek na goraco: jak sie chce miec zdjecie w ktorym sa ladnie naswietlone cienie i jasne partie obrazu to zotaje nam tylko jedno ...... praca na warstwach i gumka. Moze i czasochlonne, ale wyniki na pewno beda o wiele lepsze.

Ps.: Jesli ktos ma jakies doswiadczenia w "sztuce HDR'a" to byloby fajnie gdyby sie rowniez podzielil.
                  Ps.2: Jesli nikogo nie interesuje temat to prosze o powieadomienie mnie, juz wiecej nie bede Wam glowy zawracal
                  Troche moich knotow

Komentarz

• borkomar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1083

Rowniez chetnie dowiedzialbym sie czegos wiecej o tworzeniu HDR od strony praktycznej
                    5D +

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

oraz
                      Instagram

Komentarz

• zic
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 46

kiedys radio na www.cdrom.pl popelnil jakis tekst na ten temat

Komentarz

• Jac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4813

Zamieszczone przez zic
                          kiedys radio na www.cdrom.pl popelnil jakis tekst na ten temat
                          a co ja wkleilem w poscie wczesniej ?
                          Instagram

Komentarz

• enter
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1201

HDRTR - ciekawa opcja
                            http://mkweb.bcgsc.ca/fun/hdtr/

a tu HDR

Komentarz

• Shadow
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1572

Czyżby HDR lekarstwem na małą rozpiętość tonalną matryc ? Czemu nie. Może za kilka lat taki efekt będzie już fabrycznie zaszyty w biosie aparatu cyfrowego.
                              Może niech ktoś wrzuci tu kilka fotek jak mu wychodzą w HDR ?
                              Ostatnio edytowany przez Shadow; 272.

Komentarz

Pracuję...