Zdjęcia panoramiczne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hamster
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 24

Zdjęcia panoramiczne

Witam, poszukuję softu i "podrecznika" do zdjęć panoramicznych. Czy macie może coś takiego + jakiś fajny soft do prezentacji tych zdjęć (np. flash)?

Pozdrawiam
    Pstrykacz amator. Canon 400D + Canon EF 16-37L / 2.8 + Sigma 50mm / 1.4 + Canon Speedlite 580EXII + 2 x Canon Speedlite 430EXII
  • Fotofil
    Początki nałogu
    • 2006
    • 284

Na płycie Canona dostałeś za free Photo Stitch
    „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
    wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”

Komentarz

• najeli
      Uzależniony
      • 2008
      • 992

Hugin -- bez problemu sklejam nim panoramki ze zdjęć robionych z ręki.

Z porad? MF, M, tele (mniej się zagina)
      www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
      C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• Hamster
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 24

Czyli może głupie pytanie. Szeroki kąt nie wchodzi w grę?
        Pstrykacz amator. Canon 400D + Canon EF 16-37L / 2.8 + Sigma 50mm / 1.4 + Canon Speedlite 580EXII + 2 x Canon Speedlite 430EXII

Komentarz

• najeli
          Uzależniony
          • 2008
          • 992

wchodzi (na 12 ostatnio zrobionych panoram 10 mam na 18mm i jest super), ale więcej trzeba odciąć finalnie i są zniekształcenia po bokach większe

aa.. i pionowe kadry robić! jest potem z czego odcinać jak się zawija ;-)
          robiłam od 3 do 10 zdjęć w serii, zawsze trzeba te 20-30% pokryć poprzedni kadr
          i lepiej cykać od lewej do prawej -- nie trzeba zmieniać kolejności zdjęć w programie ;-)
          C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• Hamster
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 24

Ja mam Samyanga 8mm i się zastanawiam. Czyli w pion aparat i lecieć?

Komentarz

• najeli
              Uzależniony
              • 2008
              • 992

Hmm... No jak to jest z ryby to nie powiem, myślę, że mogą być problemy, bo to przecież mocno zniekształca bo bokach.

Ale zawsze możesz spróbować ;-)

Komentarz

• Hamster
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 24

To nie będę ryzykował :-)

Komentarz

• kainart
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 65

Zależy co rozumiesz pod hasłem zdjęcia panoramiczne, czy kilka klatek połączonych razem czy panoramy sferyczne. W tym drugim przypadku fish jest idealnym rozwiązaniem

Komentarz

• dziobolek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2634

Microsoft ICE - polecam wypróbować.
                    Świetnie się sprawdza razem z Microsoft HD View w panoramach 360.

Pozdrówka!
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Poza tym polecam czytać ogłoszenia http://canon-board.info/announcement.php?f=14&a=22
                    używać np. http://maciejko.net/cbsearch/
                    z efektem http://www.google.pl/search?num=100&...nfo&tbs=&tbo=1

Pozdrówka ;-)
                    Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044. Powód: Automerged Doublepost
                    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• kainart
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 65

[QUOTE=dziobolek;903287]Microsoft ICE - polecam wypróbować.
                      Świetnie się sprawdza razem z Microsoft HD View w panoramach 360.

Pod warunkiem, że wychodzi się z założenia, że efekt chce się pokazać tylko użytkownikom Windowsów bądź nielicznym fanom silverlighta ;-)

Komentarz

• mlody911
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 121

Chyba tutaj http://panoforum.vr360.pl/ znajdziesz wszystko i o panoramach i o obiektywie
                        Mam taki i jestem strasznie w nim zakochany

Komentarz

• foto-oko
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 30

Jak panoramy to tylko

Autopano Giga 2. Przetestowalem wiele programow i APG2 jest najlepszy, przynajmniej na moje potrzeby (panoramy 360 stopni). Licencja nie jest najtansza, ale wydatek szybko sie zwraca.
                          Do zwyklych panoram (nie 360st.) moze znajdzie sie cos prostszego i darmowego, nie taki kombajn jak APG2.

Komentarz

• adrian1115
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 23

Zamieszczone przez foto-oko
                            Autopano Giga 2. Przetestowalem wiele programow i APG2 jest najlepszy, przynajmniej na moje potrzeby (panoramy 360 stopni). Licencja nie jest najtansza, ale wydatek szybko sie zwraca.
                            Do zwyklych panoram (nie 360st.) moze znajdzie sie cos prostszego i darmowego, nie taki kombajn jak APG2.
                            Widziałem polecam program naprawde I liga. Bez problemu składa panoramy z rybiego oczka.

Komentarz

Pracuję...