zdjęcie
Jak uzyskać taki efekt?
Zwiń
X
-
-
Problem polega na tym że czasem trzeba wstać parę razy rano i pojechać w to samo miejsce, wykonać sporo ujęc na różnych ustawieniach, z różnym światłem, czasem popróbować z filtrami aby wybrać tą jedną fotografię którą potem poddasz dalszej obróbce. Czasem jest tak, że wstajesz, zajeżdżasz i guzik, a to chmury nagoni, a to zacznie padać i kicha... a czasem w pośpiechu sama coś popsujesz i "ujęcie życia" trafi szlag ;D. Pierwszym objawem pewnej wprawy w fotografowaniu jest nie to że robisz na każdym wypadzie pierdylion fotek zalegających potem dyski, ale że zdejmujesz palec ze spustu migawki gdy stwierdzisz że warto poczekać albo przyjść kiedy indziej aby wykonać zdjęcie. Tak czy siak zabawa jest przednia.Komentarz
-
Jeszcze jedno znalazłam.
Z tego co tu piszecie chyba łatwo nie będzie, ale popróbuje.:-D
A czy możliwe jest żeby takie zdjęcie wyszło Canonem550D i obiektyw kit?Uśmiech, amatorski Eosik, KIt, coraz więcej radości z pstrykania.Komentarz
-
Oczywiście, że możliwe.Jeszcze jedno znalazłam.
Z tego co tu piszecie chyba łatwo nie będzie, ale popróbuje.:-D
A czy możliwe jest żeby takie zdjęcie wyszło Canonem550D i obiektyw kit?
Zobacz sobie te fotografie
Pod większością zdjęć jest napisane czym były robione. Jeden z fotografów używał Canona 400d lub 350 oraz kita lub sigmy 10-20.
np.
Przy czym to są zdjęcia ze starego kita, który był sporo gorszy od obecnego.
Tu akurat kit od analoga
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wiem, że nie ma na przykładach rozmytej wody, ale dałem je jako przykład, że kit daje radę o ile fotograf się postara.Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.Komentarz
-
Wspomniał bym jeszcze przyklad z tutejszego podwórka ;-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=53720Komentarz
-
Jeszcze podstawowa rzecz, którą jest statyw
Przydałby się węzyk spustowy, ale jak nie masz to samowyzwalacz wystarczy na początek.
Oprócz tego ciepłe ubranie, termos i coś do jedzenia :-)
Czekając na odpowiedni moment można naprawdę nieźle zmarznąć :-)
Komentarz
-
Komentarz
-
Aż tak jak ND nie, ale czasem te 1 2/3, 2 EV ratuje sprawę i pozwala uzyskać efekt rozmycia. Niektórzy kombinują z dwoma polarami kołowymi skręconymi naraz, ale ja tego nie robiłem... jeszcze :smile:Komentarz
-
Komentarz
-
O właśnie. Widziałem już tą ładną galerię, ale nie zwróciłem uwagi czym robiona, dlatego nie dałem w przykładach.Wspomniał bym jeszcze przyklad z tutejszego podwórka ;-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=53720Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.Komentarz
-
Polm i Namoamo wielkie dzięki za linki :-D Bardzo przydatne :-DUśmiech, amatorski Eosik, KIt, coraz więcej radości z pstrykania.Komentarz
-
2 polary kołowe są trudne do opanowania. Zamiast tego używa się Fadera.Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.Komentarz
-
Polm bardzo cenna informacja.
Tu jest przykład:
Uśmiech, amatorski Eosik, KIt, coraz więcej radości z pstrykania.Komentarz
-
Jak ktoś chce i mu czasu nie szkoda to może i blurować na warstwach i inne cuda wianki krzesać za pomocą PS-uja. Tylko że raczej takie podróby są do wychwycenia i zawsze odbije się to na jakości fotografii jako produktu końcowego. Ja jednak jestem za używaniem filtrów w terenie i uzyskiwaniem cyfrowego negatywu jak najbliższego temu co zamierzam osiągnąć, efekty końcowe są znacznie lepsze a i satysfakcja jakby ciut większa.Komentarz
-
No przecież fader to jest filtr złożony z dwóch polarów kołowego i liniowego (chyba) w którym jest możliwość płynnego ograniczenia wpadającego światła od 2 do 400 EV.Jak ktoś chce i mu czasu nie szkoda to może i blurować na warstwach i inne cuda wianki krzesać za pomocą PS-uja. Tylko że raczej takie podróby są do wychwycenia i zawsze odbije się to na jakości fotografii jako produktu końcowego. Ja jednak jestem za używaniem filtrów w terenie i uzyskiwaniem cyfrowego negatywu jak najbliższego temu co zamierzam osiągnąć, efekty końcowe są znacznie lepsze a i satysfakcja jakby ciut większa.
Więcej tu.Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.Komentarz
Komentarz