Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Komputer to laptop - procek Duo T7400 - RAM to 4GB (plyta widzi 3GB).
Mialem mozliwosc potestowania Win 7 64bit.
Win 7 64bit - system na dysku w kieszeni napedu DVD - photoshop CS4 i CS4 64bit
XP SP2 na dysku zewnetrznym USB - - photoshop CS3.
I tak operacja w Win 7 na CS4 - contact sheet II na okreslonych zdjeciach zajela - 3min15s.
Ta sama operacja w Win 7 na CS4 64bit - 2min55s.
Ta sama operacja w XP SP2 na CS3 - 3min05s.
Ta sama operacja na programie Machinery:
Win 7 - 1min6s
XP SP2 - 1min4s
Podobnie na DPP.
Wcale nie jest szybciej, a czasem i wolniej.
Ja widać teoria swoje a praktyka swoje.
Do komputerow do 4GB RAMu i aplikacji 32-bitowych chyba nie warto pchać sie w system 64-bitowy - bo moze byc i wolniej
Komputer to laptop - procek Duo T7400 - RAM to 4GB (plyta widzi 3GB).
Mialem mozliwosc potestowania Win 7 64bit.
Win 7 64bit - system na dysku w kieszeni napedu DVD - photoshop CS4 i CS4 64bit
XP SP2 na dysku zewnetrznym USB - - photoshop CS3.
I tak operacja w Win 7 na CS4 - contact sheet II na okreslonych zdjeciach zajela - 3min15s.
Ta sama operacja w Win 7 na CS4 64bit - 2min55s.
Ta sama operacja w XP SP2 na CS3 - 3min05s.
Ta sama operacja na programie Machinery:
Win 7 - 1min6s
XP SP2 - 1min4s
Podobnie na DPP.
Wcale nie jest szybciej, a czasem i wolniej.
Do komputerow do 4GB RAMu i aplikacji 32-bitowych chyba nie warto pchać sie w system 64-bitowy - bo moze byc i wolniej
No nie wiem. Mam Win 7-64 i wspomniane programy "chodzą" zdecydowanie szybciej niż na XP w tej samej konfiguracji (procesor Intel Core 2 Quad Q6600 płyta Maximus II pamięć 4 gb)
Win7 jest znacznie zwawszy niz XP chocby przez duzo lepiej zrobiony prefetch. a juz na pewno nie ma takich momentow, ze udaje mysliciela i ma przez kilka sekund gleboko w d* uzytkownika, bo musi sobie "pokontemplowac gwiazdy" czy diabli wiedza co.
odkad zainstalowalem w domu na Win7 i na nim popracowalem, sluzbowe XP stalo sie niemal tortura. i tu nie chodzi o jakies tam wyniki sztucznych testow wydajnosci, tylko o odczuwalna zwawosc pracy z systemem plikow czy systemem operacyjnym ogolnie. nigdy mi, nawet swiezo zainstalowany XP nie dzialal tak sprawnie jak 7. rowniez na dokladnie tej samej konfiguracji sprzetowej.
Chyba sobie i tak zostawie te instalke 7 - szkoda ze duchy z niego maja po 11-12GB, z XP byly po 6GB. Wszystko co mogłem powylaczalem. W 7 jest tez wiecej procesow uruchomionych na golym systemie, moze w mojej pracy niepotrzebnych i bede mogl je powylaczac.
IMHO warto, możliwość dołożenia RAM w dzisiejszych czasach to... bułka z masłem.
Za akustykiem - tyle że Win 7 po przesiadce z wer.32-bit na 64-bit
odczuwalnie lepiej, żwawiej, spokojniej...
W stosunku do Win XP to nawet nie wspomnę.
Kompa mam do zwykłego użytkowania - z testów wyrosłem daaawno temu.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
RAM to 4GB (plyta widzi 3GB). [...]
Teoria swoje i praktyka swoje, szczególnie, jeśli teoria niedomaga. To nie płyta widzi 3 GB RAM... to po pierwsze.
Po drugie, Twój komputer nie najnowszy, delikatnie mówiąc. Średnio nadaje się do testów najnowszego systemu, dostosowanego do nowych technologii, przynajmniej jeśli idzie o testy syntetyczne i mierzenie czasu wykonywania operacji. Na starym sprzęcie może być co najwyżej porównywalnie, to jasne, bo lepsze zarządzanie większą ilością rdzeni, czy większą pamięcią i tak nie zostanie uwidocznione, nawet jeżeli faktycznie ma miejsce. Nowy system nie może być optymalizowany głównie z myślą o minionej technologii, tylko głównie z myślą o obecnej i tej z niedalekiej przyszłości.
A i tak działanie na starszym sprzęcie zaskakuje pozytywnie, chociażby w porównaniu do poprzednika 7.
No i po trzecie, system to nie tylko czas wykonywania operacji, chociaż na współczesnym sprzęcie nie można narzekać na 7, ale wygoda użytkowania i produktywność, a w tym 7 wyprzedza XP dramatycznie i chociażby z tego powodu warto go używać nawet na starszym sprzęcie. Tylko, żeby poczuć różnicę, trzeba najpierw na tyle dobrze poznać 7, jak do tej pory znało się XP, czyli parę godzin nie wystarczy, nawet parę tygodni nie pozwoli odkryć wszystkich niuansów.
Ja już nawet Vistę wolałem od XP... co tu dopiero mówić o 7.
Win7 jest znacznie zwawszy niz XP chocby przez duzo lepiej zrobiony prefetch. a juz na pewno nie ma takich momentow, ze udaje mysliciela i ma przez kilka sekund gleboko w d* uzytkownika, bo musi sobie "pokontemplowac gwiazdy" czy diabli wiedza co.
ja kupilem do laptopa sobie dysk SSD i teraz laptop mimo, że to laptop chodzi mi 4 razy szybciej niż główny komp do pracy i to chyba jest w tym momencie najlepszy zakup jeśli chcemy przyspieszyc kompa
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
ja kupilem do laptopa sobie dysk SSD i teraz laptop mimo, że to laptop chodzi mi 4 razy szybciej niż główny komp do pracy i to chyba jest w tym momencie najlepszy zakup jeśli chcemy przyspieszyc kompa
tak i nie. SSD bije na leb dysk talerzowy tam, gdzie w gre wchodza czasy dostepu do plikow. ale nie zrobi takiej predkosci liniowej odczytu.
SSD to fantastyczna sprawa na partycje systemowa i ew. cache miniatur zdjec. ale juz na repozytorium RAW-ow czy nawet baze LR zdecydowanie lepiej zwykly dysk talerzowy. pomijam przy tym kwestie ceny, chociaz niewatpliwie ona z miejsca przekresla SSD jako nosnik do przechowywania fot.
SSD to fantastyczna sprawa na partycje systemowa i ew. cache miniatur zdjec. ale juz na repozytorium RAW-ow czy nawet baze LR zdecydowanie lepiej zwykly dysk talerzowy. pomijam przy tym kwestie ceny, chociaz niewatpliwie ona z miejsca przekresla SSD jako nosnik do przechowywania fot.
nie wiem do końca o czym piszesz, nowe dyski SSD bija dyski talerzowe i predkoscia liniowa, osiagaja 250MB/s
ja w kompie mam dwa dyski w RAID 7200RPM i razem mam chyba 160MB/s, dysk SSD w laptopie mam nie najnowszy i osiaga "tylko" 150MB/s a roznica i tak jest ogromna na korzysc SSD,
do magazynowania danych SSD sie nie nadaje poki co bo cena odstrasza, ale na system + cache Photoshopa i Lightrooma to idealne rozwiazanie, przed sezonem ślubnym 2011 wiem, ze i do glownego kompa sobie sprawie SSD
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
Nie przesadzam. Po wypuszczeniu SP1 Vista stała się całkiem sensownym systemem, wciąż jest na komputerze żony, który przekazałem jej w całości z systemem i sobie chwalę, żona też.
Pewnie, ze dziś nie kupiłbym Visty, ale już wtedy kiedy była Vista, nie kupowałem XP.
Dla mnie jedyną zaletą XP obecnie jest to, że jest stary, a więc bez kombinacji kompatybilny z różnymi starszymi sterownikami i urządzeniami, które nigdy nie doczekały się nowszych sterowników i idealne na stare komputery. Ale i w takich sytuacjach często problemy można obejść dzięki systemowi zgodności w 7.
Od 4 lat nie kupiłem żadnego komputera z mniej niż 4 GB RAM, a więc takiego, który potrafi być w pełni wykorzystany przez zwykłe XP, a trochę komputerów przeszło przez moje ręce, kilka dla mnie, kilka dla żony.
Jak mam obsłużyć komputer "po prostu do pracy" to już wolę postawić na nim Linuksa, któremu bliżej do 7 niż XP. Tak więc jak nie muszę, to nie mam do czynienia z XP od dawna. W mojej ocenie, totalnie archaiczny i nieprzydatny dzisiaj system. Przynajmniej dla moich zastosowań.
Ja już nawet Vistę wolałem od XP... co tu dopiero mówić o 7.
Zamieszczone przez ksp01marek
....noo bez przesady....
Zamieszczone przez sid
Nie przesadzam. Po wypuszczeniu SP1 Vista stała się całkiem sensownym systemem...
Całkowicie popieram.
Vista miała trochę problemów na początku, ale teraz jest OKi.
Gdyby nie to, że mogłem za friko (MSDN) przestawić swoje kompy na Win 7 Pro,
to dalej używałbym Visty.
Co nie zmienia faktu, że Win 7 jest nowszym i deczko lepszym systemem.
Ja to widzę tak Windows Vista to była płatna wersja beta Windows 7,
gdzie po raz pierwszy użytkownicy płacili za możliwość testowania systemu ;-)
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
nie wiem do końca o czym piszesz, nowe dyski SSD bija dyski talerzowe i predkoscia liniowa, osiagaja 250MB/s
a widzisz... czego sie czlowiek dowie na fotograficznym forum ostatnio jak do tematu SSD zagladalem, to jeszcze byly predkosci w porywach do 90MB/s, a i to w cenach zdecydowanie ponad jakosc akustykowych nerek...
Zamieszczone przez sebcio80
do magazynowania danych SSD sie nie nadaje poki co bo cena odstrasza, ale na system + cache Photoshopa i Lightrooma to idealne rozwiazanie, przed sezonem ślubnym 2011 wiem, ze i do glownego kompa sobie sprawie SSD
Są dyski SSD o szybkości odczytu 1,5 GB/s i zapisu 1,4 GB/s o pojemności ponad 1TB. Tak, nie pomyliłem się, chodzi o 1,5 gigabajta na sekundę, czyli ponad 1500 MB/s. Wystarczy mieć gruby portfel. Taki dysk wchodzi w normalny domowy komputer, z tą różnicą, że zamiast interfaceu SATA, korzysta z PCIe, ale jak ktoś chce, może w domowego blaszka włożyć nawet kilka
Szkoda ze pamiec ram stoi w miejscu.
Ponad trzy lata kupilem laptopa z 4GB ram, pamiec nie kosztowala majatku, do dzisiaj 8GB kosztuje szalone pieniadze.
Komentarz