Jaki sys: Win 7 64bit - XP SP2 -moje testy.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2085

Jaki sys: Win 7 64bit - XP SP2 -moje testy.

Komputer to laptop - procek Duo T7400 - RAM to 4GB (plyta widzi 3GB).

Mialem mozliwosc potestowania Win 7 64bit.
    Win 7 64bit - system na dysku w kieszeni napedu DVD - photoshop CS4 i CS4 64bit
    XP SP2 na dysku zewnetrznym USB - - photoshop CS3.

I tak operacja w Win 7 na CS4 - contact sheet II na okreslonych zdjeciach zajela - 3min15s.
    Ta sama operacja w Win 7 na CS4 64bit - 2min55s.
    Ta sama operacja w XP SP2 na CS3 - 3min05s.

Ta sama operacja na programie Machinery:
    Win 7 - 1min6s
    XP SP2 - 1min4s

Podobnie na DPP.
    Wcale nie jest szybciej, a czasem i wolniej.
    Ja widać teoria swoje a praktyka swoje.
    Do komputerow do 4GB RAMu i aplikacji 32-bitowych chyba nie warto pchać sie w system 64-bitowy - bo moze byc i wolniej
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl
  • ksp01marek
    Coś już napisał
    • 2005
    • 73

Zamieszczone przez szwayko
    Komputer to laptop - procek Duo T7400 - RAM to 4GB (plyta widzi 3GB).

Mialem mozliwosc potestowania Win 7 64bit.
    Win 7 64bit - system na dysku w kieszeni napedu DVD - photoshop CS4 i CS4 64bit
    XP SP2 na dysku zewnetrznym USB - - photoshop CS3.

I tak operacja w Win 7 na CS4 - contact sheet II na okreslonych zdjeciach zajela - 3min15s.
    Ta sama operacja w Win 7 na CS4 64bit - 2min55s.
    Ta sama operacja w XP SP2 na CS3 - 3min05s.

Ta sama operacja na programie Machinery:
    Win 7 - 1min6s
    XP SP2 - 1min4s

Podobnie na DPP.
    Wcale nie jest szybciej, a czasem i wolniej.
    Do komputerow do 4GB RAMu i aplikacji 32-bitowych chyba nie warto pchać sie w system 64-bitowy - bo moze byc i wolniej
    No nie wiem. Mam Win 7-64 i wspomniane programy "chodzą" zdecydowanie szybciej niż na XP w tej samej konfiguracji (procesor Intel Core 2 Quad Q6600 płyta Maximus II pamięć 4 gb)

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Win7 jest znacznie zwawszy niz XP chocby przez duzo lepiej zrobiony prefetch. a juz na pewno nie ma takich momentow, ze udaje mysliciela i ma przez kilka sekund gleboko w d* uzytkownika, bo musi sobie "pokontemplowac gwiazdy" czy diabli wiedza co.

odkad zainstalowalem w domu na Win7 i na nim popracowalem, sluzbowe XP stalo sie niemal tortura. i tu nie chodzi o jakies tam wyniki sztucznych testow wydajnosci, tylko o odczuwalna zwawosc pracy z systemem plikow czy systemem operacyjnym ogolnie. nigdy mi, nawet swiezo zainstalowany XP nie dzialal tak sprawnie jak 7. rowniez na dokladnie tej samej konfiguracji sprzetowej.
      www albo tez flickr

Komentarz

• szwayko
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2085

Chyba sobie i tak zostawie te instalke 7 - szkoda ze duchy z niego maja po 11-12GB, z XP byly po 6GB. Wszystko co mogłem powylaczalem. W 7 jest tez wiecej procesow uruchomionych na golym systemie, moze w mojej pracy niepotrzebnych i bede mogl je powylaczac.

Czekam na opinie innych
        frickr FB
        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• dziobolek
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2634

IMHO warto, możliwość dołożenia RAM w dzisiejszych czasach to... bułka z masłem.
          Za akustykiem - tyle że Win 7 po przesiadce z wer.32-bit na 64-bit
          odczuwalnie lepiej, żwawiej, spokojniej...
          W stosunku do Win XP to nawet nie wspomnę.

Kompa mam do zwykłego użytkowania - z testów wyrosłem daaawno temu.

Pozdrówka!
          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• sid
            Uzależniony
            • 2004
            • 643

RAM to 4GB (plyta widzi 3GB). [...]
            Teoria swoje i praktyka swoje, szczególnie, jeśli teoria niedomaga. To nie płyta widzi 3 GB RAM... to po pierwsze.

Po drugie, Twój komputer nie najnowszy, delikatnie mówiąc. Średnio nadaje się do testów najnowszego systemu, dostosowanego do nowych technologii, przynajmniej jeśli idzie o testy syntetyczne i mierzenie czasu wykonywania operacji. Na starym sprzęcie może być co najwyżej porównywalnie, to jasne, bo lepsze zarządzanie większą ilością rdzeni, czy większą pamięcią i tak nie zostanie uwidocznione, nawet jeżeli faktycznie ma miejsce. Nowy system nie może być optymalizowany głównie z myślą o minionej technologii, tylko głównie z myślą o obecnej i tej z niedalekiej przyszłości.
            A i tak działanie na starszym sprzęcie zaskakuje pozytywnie, chociażby w porównaniu do poprzednika 7.

No i po trzecie, system to nie tylko czas wykonywania operacji, chociaż na współczesnym sprzęcie nie można narzekać na 7, ale wygoda użytkowania i produktywność, a w tym 7 wyprzedza XP dramatycznie i chociażby z tego powodu warto go używać nawet na starszym sprzęcie. Tylko, żeby poczuć różnicę, trzeba najpierw na tyle dobrze poznać 7, jak do tej pory znało się XP, czyli parę godzin nie wystarczy, nawet parę tygodni nie pozwoli odkryć wszystkich niuansów.

Ja już nawet Vistę wolałem od XP... co tu dopiero mówić o 7.

Komentarz

• ksp01marek
              Coś już napisał
              • 2005
              • 73

Zamieszczone przez sid

Ja już nawet Vistę wolałem od XP...
              ....noo bez przesady....

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

Zamieszczone przez akustyk
                Win7 jest znacznie zwawszy niz XP chocby przez duzo lepiej zrobiony prefetch. a juz na pewno nie ma takich momentow, ze udaje mysliciela i ma przez kilka sekund gleboko w d* uzytkownika, bo musi sobie "pokontemplowac gwiazdy" czy diabli wiedza co.
                ja kupilem do laptopa sobie dysk SSD i teraz laptop mimo, że to laptop chodzi mi 4 razy szybciej niż główny komp do pracy i to chyba jest w tym momencie najlepszy zakup jeśli chcemy przyspieszyc kompa
                Moje wątki na forum: sport | fashion
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez sebcio80
                  ja kupilem do laptopa sobie dysk SSD i teraz laptop mimo, że to laptop chodzi mi 4 razy szybciej niż główny komp do pracy i to chyba jest w tym momencie najlepszy zakup jeśli chcemy przyspieszyc kompa
                  tak i nie. SSD bije na leb dysk talerzowy tam, gdzie w gre wchodza czasy dostepu do plikow. ale nie zrobi takiej predkosci liniowej odczytu.

SSD to fantastyczna sprawa na partycje systemowa i ew. cache miniatur zdjec. ale juz na repozytorium RAW-ow czy nawet baze LR zdecydowanie lepiej zwykly dysk talerzowy. pomijam przy tym kwestie ceny, chociaz niewatpliwie ona z miejsca przekresla SSD jako nosnik do przechowywania fot.
                  www albo tez flickr

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Zamieszczone przez akustyk
                    SSD to fantastyczna sprawa na partycje systemowa i ew. cache miniatur zdjec. ale juz na repozytorium RAW-ow czy nawet baze LR zdecydowanie lepiej zwykly dysk talerzowy. pomijam przy tym kwestie ceny, chociaz niewatpliwie ona z miejsca przekresla SSD jako nosnik do przechowywania fot.
                    nie wiem do końca o czym piszesz, nowe dyski SSD bija dyski talerzowe i predkoscia liniowa, osiagaja 250MB/s

ja w kompie mam dwa dyski w RAID 7200RPM i razem mam chyba 160MB/s, dysk SSD w laptopie mam nie najnowszy i osiaga "tylko" 150MB/s a roznica i tak jest ogromna na korzysc SSD,

do magazynowania danych SSD sie nie nadaje poki co bo cena odstrasza, ale na system + cache Photoshopa i Lightrooma to idealne rozwiazanie, przed sezonem ślubnym 2011 wiem, ze i do glownego kompa sobie sprawie SSD
                    Moje wątki na forum: sport | fashion
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• sid
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 643

Zamieszczone przez ksp01marek
                      ....noo bez przesady....
                      Nie przesadzam. Po wypuszczeniu SP1 Vista stała się całkiem sensownym systemem, wciąż jest na komputerze żony, który przekazałem jej w całości z systemem i sobie chwalę, żona też.
                      Pewnie, ze dziś nie kupiłbym Visty, ale już wtedy kiedy była Vista, nie kupowałem XP.

Dla mnie jedyną zaletą XP obecnie jest to, że jest stary, a więc bez kombinacji kompatybilny z różnymi starszymi sterownikami i urządzeniami, które nigdy nie doczekały się nowszych sterowników i idealne na stare komputery. Ale i w takich sytuacjach często problemy można obejść dzięki systemowi zgodności w 7.

Od 4 lat nie kupiłem żadnego komputera z mniej niż 4 GB RAM, a więc takiego, który potrafi być w pełni wykorzystany przez zwykłe XP, a trochę komputerów przeszło przez moje ręce, kilka dla mnie, kilka dla żony.
                      Jak mam obsłużyć komputer "po prostu do pracy" to już wolę postawić na nim Linuksa, któremu bliżej do 7 niż XP. Tak więc jak nie muszę, to nie mam do czynienia z XP od dawna. W mojej ocenie, totalnie archaiczny i nieprzydatny dzisiaj system. Przynajmniej dla moich zastosowań.

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

Zamieszczone przez sid
                        Ja już nawet Vistę wolałem od XP... co tu dopiero mówić o 7.
                        Zamieszczone przez ksp01marek
                        ....noo bez przesady....
                        Zamieszczone przez sid
                        Nie przesadzam. Po wypuszczeniu SP1 Vista stała się całkiem sensownym systemem...
                        Całkowicie popieram.
                        Vista miała trochę problemów na początku, ale teraz jest OKi.
                        Gdyby nie to, że mogłem za friko (MSDN) przestawić swoje kompy na Win 7 Pro,
                        to dalej używałbym Visty.
                        Co nie zmienia faktu, że Win 7 jest nowszym i deczko lepszym systemem.

Ja to widzę tak Windows Vista to była płatna wersja beta Windows 7,
                        gdzie po raz pierwszy użytkownicy płacili za możliwość testowania systemu ;-)

Pozdrówka!
                        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

nie wiem do końca o czym piszesz, nowe dyski SSD bija dyski talerzowe i predkoscia liniowa, osiagaja 250MB/s
                          a widzisz... czego sie czlowiek dowie na fotograficznym forum ostatnio jak do tematu SSD zagladalem, to jeszcze byly predkosci w porywach do 90MB/s, a i to w cenach zdecydowanie ponad jakosc akustykowych nerek...

do magazynowania danych SSD sie nie nadaje poki co bo cena odstrasza, ale na system + cache Photoshopa i Lightrooma to idealne rozwiazanie, przed sezonem ślubnym 2011 wiem, ze i do glownego kompa sobie sprawie SSD
                          amen.
                          www albo tez flickr

Komentarz

• sid
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 643

Są dyski SSD o szybkości odczytu 1,5 GB/s i zapisu 1,4 GB/s o pojemności ponad 1TB. Tak, nie pomyliłem się, chodzi o 1,5 gigabajta na sekundę, czyli ponad 1500 MB/s. Wystarczy mieć gruby portfel. Taki dysk wchodzi w normalny domowy komputer, z tą różnicą, że zamiast interfaceu SATA, korzysta z PCIe, ale jak ktoś chce, może w domowego blaszka włożyć nawet kilka

Komentarz

• dzik
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 884

Szkoda ze pamiec ram stoi w miejscu.
                              Ponad trzy lata kupilem laptopa z 4GB ram, pamiec nie kosztowala majatku, do dzisiaj 8GB kosztuje szalone pieniadze.

Komentarz

Pracuję...