Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Szukam programu, ktory podzieli mi np. katalog "ZDJECIA" na katalogi np. "01", "02", "03" itd przyczym kazdy nowy katalog bedzie mial wielkosc 4 GB.
Chodzi mi o to, ze mam np. katalog ze zdjeciami 45 GB. W tym katalogu jest pelno podkatalogow i tysiace plikow. Chcialabym te zdjecia nagrac na plyty DVD i mam wielki problem z sensownym dzieleniem tych 45 GB na katalogi po 4 GB.
Czy znacie jakis program, ktory by cos takiego potrafil?
Dostajemy w rezultacie zbiór plików, które pojedynczo wrzucamy na płyty DVD.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Oczywiście, będzie to tylko konserwacja bałaganu niestety, dlatego przyłożyłbym się i zrobił to porządnie. W ZoomBrowserze (masz go na canonowskiej płycie) masz możliwość posegregowania zdjęć wg dat z exifów. View&Classify/Classify into Folder. Możesz wybrać sposób segregowania: na jednopoziomowe katalogi z dniem, czy też trzypoziomowe rok/miesiąc/dzień.
Mając tak uporządkowane zdjęcia, już ręcznie ale wg dat wrzucałbym na DVD, póki wchodzą. Nie wchodzi już następny katalog, wypalasz i nowa płyta.
Porządek jak w carskim wojsku.
Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630.
Powód: Automerged Doublepost
Dziekuje, ale dokladnie tak samo robilam, az do momentu, jak jeden z archiwow byl uszkodzony (rysy na plycie DVD) i wszystkie zdjecia mi przepadly, bo przy wypakowywaniu powstaly CRC bledy i przestal wypakowywac kolejne archiwa...
To wykorzystaj patent z ZoomBrowserem. Więcej pracy, ale masz porządek. Dodatkowo polecam wykorzystać View&Classify/Rename Multiple Files do ładnego ponazywania samych plików - niby exify są, ale tak dużo łatwiej potem coś zlokalizować.
.
Jeżeli natomiast robisz już archiwa, proponuję je jedynie scalać (format TAR), nie pakować (ZIP, RAR, czy tam co innego). JPEGi i tak są "gęste", bardzo słabo się pakują.
Uchroni Cię to przed dużymi stratami w przypadku błędów.
.
ZoomBrowser ma też "Backup To CD", ale nigdy nie używałem (archiwizuję na dyskach zewnętrznych), więc nie wiem jak to działa przy konieczności podziału na wielu nośników.
Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630.
Powód: Automerged Doublepost
Najpierw dodajesz wszystkie zdjęcia do biblioteki, następnie wybierasz
Narzędzia-->Utwórz kopię zapasową zdjęć
Następnie wybierasz płytę DVD, program podzieli wszystkie zdjęcia na kolejne płyty i będzie nagrywał je po kolei i prosił o kolejne. Wszystko co musisz zrobić, to wkładać kolejne płyty do napędu.
W efekcie otrzymasz całą kolekcję zdjęć na płytach, ale w postaci pojedynczych plików .jpg, a nie archiwów rar czy zip. Uszkodzenie jednego zdjęcia nie wpłynie na odczyt reszty.
Dla bezpieczeństwa oczywiście lepiej dwukrotnie nagrać cały zestaw i jeden schować głęboko na dno szafy.
Możesz też łatwo zorganizować zdjęcia przy pomocy tego programu, otagować, potworzyć kolekcje itp.
Dziekuje, ale dokladnie tak samo robilam, az do momentu, jak jeden z archiwow byl uszkodzony (rysy na plycie DVD) i wszystkie zdjecia mi przepadly, bo przy wypakowywaniu powstaly CRC bledy i przestal wypakowywac kolejne archiwa...
Jeśli uszkodzone są tylko pojedyncze pliki w archiwum to można spróbować wypakować winrarem:
- prawym klawiszem na plik i opcja Wypakuj do wybranego folderu
- w okienku Tryb aktualizacj: Wypakuj i aktualizuj pliki
- w okienku Różne: Zachowaj uszkodzone pliki
Korzyści z uszkodzonych plików mieć nie będziesz ale to co zdrowe powinno rozpakować się skutecznie.
Parę razy w taki sposób choć trochę sobie humor poprawiłem więc może i Tobie się uda :-)
Karolino, spróbuj rozważyć inny sposób skopiowania/zabezpieczenia zdjęć.
Kup sobie dysk przenośny na USB. Podłącz do kompa i przekopij cały katalog ze zdjęciami. To dużo szybszy, łatwiejszy i bezpieczniejszy sposób niż nagrywanie płyt.
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi Moja wycieczkowa galeria
Karolino, spróbuj rozważyć inny sposób skopiowania/zabezpieczenia zdjęć.
Kup sobie dysk przenośny na USB. Podłącz do kompa i przekopij cały katalog ze zdjęciami. To dużo szybszy, łatwiejszy i bezpieczniejszy sposób niż nagrywanie płyt.
Ja tak robie, ale archiwizuje na 2 dyskach po 250GB. Nawet HDD nie jest pewnym nośnikiem, a w ten sposób jestem zabezpieczony na lata.
Używam ZoomBrowsera + ręcznie wybieranie katalogów przy wypalaniu.
Potrzebuję jednak narzędzia, które usprawni proces dzielenia danych:
A więc dzielenie na poszczególne płyty ma się odbywać automatycznie. Bez żadnego pakowania zdjęć.
Idąc po katalogach alfabetycznie i w głąb - wypala kolejne płyty (bądź też tworzy pliki projektu dla np nero czy czegoś innego).
Jeśli zabraknie miejsca na płycie to wypala tyle co może a na nowej płycie tworzy podobną strukturę katalogów z plikami których zabrakło na płycie pierwszej.
Z tego co obserwuję taki sposób archiwizacji jest dość popularny jednak z aplikacją to wykonującą się nie spotkałem.
a ja dołączę się do rady kolegi powyżej : rób kopie zdjęć na DWA dyski twarde zewnętrzne. To na dziś najtańszy (w przeliczeniu na GB) i najpewniejszy sposób zachowania danych. Wszystkie płyty, nawet te, których producent deklaruje możliwość odczytu po 50 latach, mają prawo nie dać się odczytać po jakimś czasie. I często tak własnie jest, czego sama doświadczyłaś.
Piszę to mając doświadczenie w komputerach od nastu lat, nie raz przerobiłem już lamenty klientów, że się nie da odczytać danych z płyty (czasem i dysku w kompie, dlatego piszemy DWA dyski zewnętrzne. Pisze także o takiej metodzie na samym prawie początku Scott Kelby w swojej książce Lightroom 2.0 .
Dodatkowo możesz jeszcze zrobić sobie kopię na serwerach zewnętrznych, wtedy masz jeszcze jedna funkjonalność takiego rozwiązania, bo poza kopią bezpieczeństwa masz dostęp do tych zdjęć z dowolnego miejsca na świecie. Przy większej ilość zdjęć na początku wymaga to co prawda szybkiego łącza "od Ciebie", ale można zostawić kompa na noc, by wysyłał dane, potem już tylko uzupełniasz o nowe zdjęcia, co pójdzie szybciej.
Poza robieniem kopii bezpieczeństwa masz tam jeszcze wiele dodatkowych funkcji jak własna strona www (serwer), galeria zdjęć, serwer ftp, a nawet serwer pocztowy. Działa to urządzenia bardzo cicho, jest łatwe w obsłudze (poprzez przeglądarkę, po polsku), pobiera bardzo mało prądu (ok 30 W), mniej, niż każdy komputer. I do niego także możesz podłączyć jeszcze dysk zewnętrzny na USB lub ESATA.
Komentarz