Internet Explorer 9 - idzie ku dobremu, obsługa ICCv2 i v4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Niestety, na finalnym IE9 test icc wychodzi dokładnie tak samo, jak na obrazku z pierwszego posta. Przynajmniej na kalibrowalnym monitorze z poszerzonym gamutem.

Szkoda

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Jesteś pewien?

Moja wersja: 9.0.8112.16421 wydaje się być ostatnią i wychodzi dobrze czyli tak:

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Zamieszczone przez Janusz Body
        Jesteś pewien?

Moja wersja: 9.0.8112.16421 wydaje się być ostatnią i wychodzi dobrze czyli tak:
        Hmm, ustawiałeś coś w samym IE? Wersję mam tę samą. Może to kwestia OS-a. Mam Vistę 64-bit. Ty zdaje się używasz W7.

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez Kolaj
          Hmm, ustawiałeś coś w samym IE? Wersję mam tę samą. Może to kwestia OS-a. Mam Vistę 64-bit. Ty zdaje się używasz W7.
          Nic nie ustawiałem. Ja tego nie używam :-). Mam W7 64bit, w lapku Home w stacjonarnym Pro. Pod Vistą powinno być tak samo. W7 to taka Vista w innym opakowaniu ;-) czy raczej z lepszą reklamą pre-release. :-)

Janusz,

Komentarz

• krzysgro
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 24

U mnie na win7 64-bit, wczoraj sciagniety IE9 + eizo s2433 obrazek wyglada jak u Janusza.

Komentarz

• enkoder
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 29

Potwierdzam, u mnie tak samo.

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Jak wyżej. Na IE 9 i Win7 64bit obrazek wygląda w porządku... No i nareszcie kolory pod tą przeglądarką (nie tylko zdjęć) wyglądają normalnie na szerokogamutowcu (NEC 2690 WUXi2). Czas pozbyć się Firefoxa 3.0.19?

Komentarz

• krzysgro
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 24

Pomeczylem IE9 dzisiaj i niestety nadal Firefox z wlaczonym CMS jest jedyna z zainstalowanych u mnie przegladarek, ktora poprawnie wyswietla kolory na zdjeciach sRGB, monitor ustawiony na AdobeRGB. IE9, Opera, Safari i Chrome daja walacy po oczach czerwony i ogolne podbicie saturacji. Jak to jest u Ciebie Vitez?

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez krzysgro
                    ....monitor ustawiony na AdobeRGB....

Że jak? Monitor to się profiluje a nie "ustawia na AdobeRGB". Po takim ustawieniu wyniki są... takie jakie włąśnie masz. :-)

Aha, Safari od zawsze ma CMSa i zawsze poprawnie wyświetlała barwy.
                    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• krzysgro
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 24

Sorry za skrot, oczywiscie profil ICC monitora w win7 ustawiony na AdobeRGB

Komentarz

• MaciekH
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 662

Sorry za skrot, oczywiscie profil ICC monitora w win7 ustawiony na AdobeRGB
                        Jakbyś tego nie nazwał i tak robisz to źle Janusz wyżej napisał Ci dlaczego...

Nie rozumiem po co w ogóle dywagować na ten temat, katować się z ustawieniami własnej przeglądarki internetowej skoro WŁASNE zdjęcia można zobaczyć w każdym innym dowolnym programie do tego stworzonym.

Co z tego że u siebie będę widział wszystko cacy i idealnie? Jeśli wrzucam zdjęcia do internetu to po żeby pokazać je innym, a jakie są szanse że wszyscy je obejrzą na przeglądarce wyposażonej w CMS, kalibrowanych monitorach itp itd?
                        20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• SebaWolf
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 324

No nie wiem u mnie ciągle kicha i mało tego zainstalowanie IE niszczy mi gadżety na pulpicie

Komentarz

• krzysgro
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 24

U mnie wyglada to wlasnie dokladnie tak samo, podbite czerwienie i saturacja Zakladam @SebaWolf, ze masz szerokogamutowca, zdjecie jest w sRGB i dobrze wyglada tylko w Firefoxie? Ktora masz wersje? Ja w 3.6.16 mam wlaczone "Full Color Management", FF 4.0 jeszcze nie sprawdzalem.
                            Podobnie sprawa wyglada z przegladarkami zdjec, ja ogladam w Fast Picture Viewer, bo pozostale, ktore sprawdzielm daja obraz jak po lewej stronie screenshota @Seby.

Komentarz

• SebaWolf
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 324

U mnie wyglada to wlasnie dokladnie tak samo, podbite czerwienie i saturacja Zakladam @SebaWolf, ze masz szerokogamutowca, zdjecie jest w sRGB i dobrze wyglada tylko w Firefoxie? Ktora masz wersje? Ja w 3.6.16 mam wlaczone "Full Color Management", FF 4.0 jeszcze nie sprawdzalem.
                              Podobnie sprawa wyglada z przegladarkami zdjec, ja ogladam w Fast Picture Viewer, bo pozostale, ktore sprawdzielm daja obraz jak po lewej stronie screenshota @Seby.
                              Tak mam Neca PA241W, Firefoxa w wersji 3.6.16 i tam zdjęcia z zapiętym profilem wyglądają tak jak powinny. Co dziwne test http://www.color.org/version4html.xalter w IE wychodzi okej, nic z tego nie kumam.

Komentarz

• krzysgro
                                Dopiero zaczyna
                                • 2010
                                • 24

Czyli masz dokladnie tak samo jak ja. Ponizej zrzut ekranu, w win7 ustawiony profil monitora z plyty/strony producenta, od lewego gornego rogu IE9, Safari, Chrome, Firefox 4 z wlaczonym Full Color Management w menu about:config , Opera, FastPictureViewer. Poprawnie zdjecie wyglada w Safari, FF i FastPViewer.!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Cos sie nie chce wkleic, link do zrzutu ekranu http://img801.imageshack.us/i/beznazwy1mj.jpg/
                                Ostatnio edytowany przez krzysgro; 36551. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...