Automatyczne odszumianie w Neat Image

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • N0SFERA2
    • 2026

Automatyczne odszumianie w Neat Image

Czy ktoś z was próbował walczyć z szumami za pomocą programu Neat Image?
    Mam ponad 1000 JPG o różnym ISO i chce to jakoś ogarnąć za pomocą automatu.
    Ktoś ma może szczegółowy opis na tą metodę? Może być nawet na jeden profil odszumiania. Również może być opis z zaprzęgnięciem go do Photoshopa jako plug-in.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

Z tego co pamiętam, wybór opcji instalacji, niezależnie, lub jako plugin jest w trakcie tejże instalacji.
    By działało jako tako, trzeba ściągnąć i rozpakować profile do programu dla aparatów którym robione były zdjęcia.
    Jakby efekty były zbyt mocne, Neata można łatwo osłabić zmniejszając suwaczki.
    Żeby potem śmigało w automacie, wystarczy uruchomić go raz w shopie, a potem dopisać w akcji użycie ostatniego zapamiętanego filtra Ctrl+F.
    Nie jest to najlepsza metoda, ale działa. Nie każde zdjęcie przecież wymaga identycznego odszumienia, a czasami jest to zwyczajnie zbędne, bo po przeskalowaniu czy wydruku szum szum się zmniejsza i go nie widać. A jak jest tak źle, że go widać, to żaden cudowny plugin tego w satysfakcjonujący tego nie naprawi.

p.s. Niech mnie ktoś poprawi jak coś przeinaczyłem.
    C-F-K - forever

Komentarz

• N0SFERA2

Jednak Neat Image w automacie to bubel, przy większej ilości zaczyna głupieć przy płynnym przejściu kolorów. Jednak mimo to dzięki za info.

Komentarz

Pracuję...