Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paul80
    Początki nałogu
    • 2008
    • 257

allxages, czy Fastone w pełni obsługuje CMS?

Komentarz

• MaciekH
      Uzależniony
      • 2006
      • 662

Zamieszczone przez Paul80
      Jeżeli nie widzisz różnicy podglądu Rawa w Lightroomie i późniejszym eksportemi podglądem w Fastone , to gratuluję wzroku.
      Nie widzę, bo nie używam do poglądu FastStona, proste
      20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Paul80
        Początki nałogu
        • 2008
        • 257

Zamieszczone przez MaciekH
        Ktoś Ci przystawił pistolet do głowy i kazał go używać?
        Ja z nim nie mam problemów...

Nie używasz

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

A skąd ja mam wiedzieć? Nie używam kiepskich programów

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

The International Color Consortium....promoting and encouraging the standardization of an open color management system

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Sciągnij wszystkie cztery obrazki i wyświetlaj je po kolei w FastStone.
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Paul80
              Początki nałogu
              • 2008
              • 257

Pobrałem 4 obrazki z samej góry i wyświetlałem w fastone z włączonym CMS, obrazki były takie same i wedle rezultatu z tamtej strony - The system supports these ICC version 4 and version 2 profiles, natomiast przy wyłączonym CMS, obrazki były różne - The system does not support these ICC profiles.
              Sprawdziłem te same obrazki w ACDSee pro 3 z włączonym i wyłączonym CMS i wyniki są takie same The system does not support these ICC profiles, ciekawe dlaczego w fastone jest różnica przy włączonym i przy wyłączonym.
              Ostatnio edytowany przez Paul80; 14478. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

..... ciekawe dlaczego w fastone jest różnica przy włączonym i przy wyłączonym.
                http://canon-board.info/showthread.php?p=865040

Janusz,

Komentarz

• Paul80
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 257

Janusz w jakim celu miałem sprawdzić te obrazki, bo już nie bardzo wiem o co chodzi, jeżeli ACDSee z CMS daje mi 100% to samo co w lightroomie, więc problem leży chyba w Fastone Image Viewer???

Komentarz

• tomdz
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 637

Z własnego doświadczenia wydaje mi się, że o ile Faststone poprawnie interpretuje profile z pliku (np. AdobeRGB), to nie uwzględnia profilu monitora, więc jeśli monitor ma duży odchył od wzorcowych parametrów (jak mój laptop), to rozjazd w stosunku do LR jest faktycznie konkretny. Przynajmniej tak jest u mnie. A na standardowej windowsowej galerii, 100% zgodności.
                    Body, stałki, zoomik

Komentarz

• MaciekH
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 662

Nie używasz
                      Czytaj proszę ze zrozumieniem, to nie trudne...

Zamieszczone przez MaciekH
                      bo nie używam do poglądu FastStona
                      a jeśli nawet, to i tak różnice nie widzę...
                      20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

.....!
                        ..... ciekawe dlaczego w fastone jest różnica przy włączonym i przy wyłączonym.
                        Równie ciekawe jest dlaczego w pokoju jest ciemno przy wyłączonym świetle a jasno przy włączonym.

Jeśli program ma wyłączonego CMSa to system (np. Win) wysyła proste niezmienione wartości RGB do karty graficznej. Jeśli CMS jest włączony to wartości RGB są zmieniane w wyniku działania profilu ICC tak, żeby na monitorze były wyświetlone poprawnie.

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
                        http://canon-board.info/showthread.php?t=68233
                        Janusz w jakim celu miałem sprawdzić te obrazki, bo już nie bardzo wiem o co chodzi, jeżeli ACDSee z CMS daje mi 100% to samo co w lightroomie, więc problem leży chyba w Fastone Image Viewer???

Obrazki miałeś sobie wyświetlić, żeby zobaczyć czy wszystkie Twoje programy pokazują je poprawnie a jeśli nie to które.

UWAGA: Jak pokazuje przykład nowego IE (http://canon-board.info/showthread.php?t=68243) nie wystarczy, że któryś obrazek też jest niebieski - MA BYĆ TAK SAMO niebieski jak pozostałe.
                        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Komentarz

• Paul80
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 257

Zamieszczone przez Janusz Body
                          Równie ciekawe jest dlaczego w pokoju jest ciemno przy wyłączonym świetle a jasno przy włączonym.

Jeśli program ma wyłączonego CMSa to system (np. Win) wysyła proste niezmienione wartości RGB do karty graficznej. Jeśli CMS jest włączony to wartości RGB są zmieniane w wyniku działania profilu ICC tak, żeby na monitorze były wyświetlone poprawnie.

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=68233

Obrazki miałeś sobie wyświetlić, żeby zobaczyć czy wszystkie Twoje programy pokazują je poprawnie a jeśli nie to które.

UWAGA: Jak pokazuje przykład nowego IE (http://canon-board.info/showthread.php?t=68243) nie wystarczy, że któryś obrazek też jest niebieski - MA BYĆ TAK SAMO niebieski jak pozostałe.

Januszku, bardzo Cie cenię za ogrom wiedzy, ale gdybyś doczytał do końca ten wpis, to zrozumiałbyś moje zdziwienie :

Sprawdziłem te same obrazki w ACDSee pro 3 z włączonym i wyłączonym CMS i wyniki są takie same The system does not support these ICC profiles, ciekawe dlaczego w fastone jest różnica przy włączonym i przy wyłączonym CMS.

Bo niby dlaczego program z pełnym CMS jakim jest ACDSee pro, czy ma włączonego CMS czy wyłączonego, obrazki są takie jakby w ogóle nie wspierał ICC, a w Fastone widać zmiany tak jak napisałem powyżej, nie wiem co jest grane, ale w ACDSee pro, mam obraz jak w lightroomie, więc o co jest grane z tymi obrazkami?

Komentarz

• nilhi
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 99

Łyso mi, że ciągle tylko pytam, ale dopiero testuję Lra...
                            No i mam nową zagwostke.
                            Po plenerze jak zwykle poprzegrywałam RAWy na płyty i na twardy dysk, po czym na dysku przeprowadziłam selekcję.
                            Odpaliłam Lra aby tą wyselekcjonowaną ilość opracować, patrzę, a on wytrzasnął skądś wersję niewyselekcjonowaną i sam z siebie otwiera mi setki zdjęć. W końcu zorientowałam, że zostawiłam kartę w czytniku i on automatycznie wybrał ją sobie do importu.
                            Przerwałam (poprzez mało wyrafinowane zamkniecie Lra) ta operację. Usunęłam kartę z czytnika, odpaliłam LRa jeszcze raz, wchodzę do posortowanego katalogu i zonk - zdjęcia, które on sobie wcześniej ściągnął (ale dokąd??) a które w części znajdują się też w katalogu wyselekcjonowanych zdjęć są nieaktywne. Jakby pamiętał, że już je kiedyś widział i nie chce ich otworzyć drugi raz. Check all nie pomaga.
                            Help! Nie chcę przeprowadzać selekcji po raz drugi, w Lre!

A jeżeli irytuję kogoś pytaniami o charakterze podstawowym, to proszę o linka gdzie takie kwestie związane z obsługą zostałyby wyjaśnione...
                            Tylko te zdjęcia, których nie zdążył wczytać z karty, dają mi się teraz obsługiwać...
                            Ostatnio edytowany przez nilhi; 35505. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Paul80
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 257

Wjedź do sekcji Libary ( biblioteka) i w lewym panelu będziesz miała wszystkie foldery, które zostały importowane łącznie ze zdjęciami, sprawdź sobie wszystkie i zobaczysz który to folder. I w jaki sposób przeprowadzałaś selekcję?

Komentarz

• nilhi
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 99

Model postępowania mam taki:
                                zrzucam karty na twardy dysk.
                                Przeglądam.
                                Kasuję nieodwołalnie (delate do kosza, późinej kosz się opróżnia) ewidentne gnioty, np. zdjęcia mrugnięte.
                                Po tym zostaje mi nadal 95% zrobionych zdjęć.
                                Nagrywam to na dysk zewnętrzny oraz na płyty DVD.
                                Teraz kasuję dalej (w tym samym katalogu na dysku twardym komputera) delatem do osiągnięcia pożądanej ilości.

Czy mam znaleźć w Lr ten katalog, który sam się częściowo zaimportował z karty i go jakoś usunąć? Jak?

Komentarz

Pracuję...