Problem po obróbce

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • metsch
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 22

Problem po obróbce

Witam.

Mam małe, a zarazem kluczowe pytanie. Używam od dłuższego czasu LR 2 do obróbki Raw'ów i nigdy nie miałem z nim problemów, aż do dzisiaj. LR wyświetla ładne zdjęcie, picasa jako przeglądarka zdjęć także... ale Fsviwer 4.0 i Irfan 3.97 pokazują takie coś jak na poniższych przykładach<po zmniejszeniu zdjęcia problem się powiększa i staje wyraźniejszy> Zdjęcia są tak okropne, że nie można ich oglądać, a co dopiero wstawić ja jakiekolwiek forum.
    Fotki robione Canonem 50d - Raw przeglądany w FSviwer i DPP wyglądają normalnie, nawet wywołane przez LR 2 bez dotykania obróbką.
    Co może być tego przyczyną??? Początkowo myślałem, że drastyczna obróbka, ale okazało się, że wystarczy zmienić tylko kolor zdjęcia i już jest lipa.

Buzia zamazana, gdyż modelka nie chciała się ujawnić

Czy ktoś wie w czym tkwi problem ???
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie mogę już edytować, więc dopiszę, że po zrobieniu obróbki w DPP także jest lipa.
    Nagrałem zdjęcia w pełnym formacie obrobione w LR2 na pendrive i podłączyłem do TV full HD i obraz jest normalny 0_o ghryyy o co chodzi ???
    Ostatnio edytowany przez metsch; 2810. Powód: Automerged Doublepost
  • OsMax
    Bywalec
    • 2007
    • 186

A jakieś konkrety ? Poza specyficznymi kolorami i troche mocnym lokalnym kontrastem (okolice lokci) raczej ok. A moze klopot z monitorem ?
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Komentarz

• stdanielo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1081

no włąśnie, o co chodzi?
      www.kondereszko.pl
      https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• orlen.ownlog.com
        Bywalec
        • 2008
        • 121

u mnie wyglądają normalnie (macbook 13')
        ochajtajsie

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez metsch
          LR wyświetla ładne zdjęcie, picasa jako przeglądarka zdjęć także... ale Fsviwer 4.0 i Irfan 3.97 pokazują takie coś jak na poniższych przykładach<po zmniejszeniu zdjęcia problem się powiększa i staje wyraźniejszy>
          Zamieść zrzuty ekranu jak to u Ciebie wygląda. Bo same zamieszczone zdjęcia wyglądają normalnie a opisowo to raczej Ci się nie uda naświetlić nam problemu.

Komentarz

• tiroy
            Coś już napisał
            • 2006
            • 68

Bajzel z gradientem tła? Brak łagodnych przejść? Na Eizo widać.
            Mały test i wyszło: Irfanview, Paint, FF, IE robią z gradientu schodki. GIMP, Machinery, "MS picture and fax viewer", "MS office picture manager" poprawnie wyświetlają obrazek. Interesujące.
            A w Chromie to już jakaś masakra
            Ostatnio edytowany przez tiroy; 4498. Powód: Automerged Doublepost
            40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
            Capture One 5, GIMP, Machinery

Komentarz

• OsMax
              Bywalec
              • 2007
              • 186

Ja tam akurat nie widze schodkow ale ja nie mam Eizo ....
              Widze natomiast kratke ale nie jestem pewien czy to nie tapeta ktora ma delikatna struktore siatki i przez to ze jest poza GO daje taki efekt.
              Swoja droga mam watpliwosci czy tu lezy problem autora postu. Wiec poczekajmy az konkretniej wyjasni o co mu chodzi.
              Ostatnio edytowany przez OsMax; 11155. Powód: Automerged Doublepost
              Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Komentarz

• stdanielo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1081

Ja też nie mam Eizo, ale na Chromie jest ok
                www.kondereszko.pl
                https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• tiroy
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 68

Chrome w wersji 4.0.249.78 jak i w świeżo zainstalowanej 4.1.249.1064. A wygląda to tak. http://img685.imageshack.us/img685/7607/pulpitpn.jpg
                  40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,

Komentarz

• metsch
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 22

serdecznie przepraszam nie wpadłem na to, że nie każdy dostrzeże problem - kwestia monitora.

chodzi mi właśnie o to co pokazał tiroy w swoim linku.... Tęcza przejść tonalnych, wywołałem właśnie owe zdjęcia w fotolabie i jest miodzio. Pan z Agfy polecił sprawdzić ustawienia kolorów monitora i ilość bitów. Już się biorę do testu i napiszę jaki jest rezultat. Jeśli to nie pomoże to prosił bym o radę jak się tego pozbyć. Osobiście mogę udawać, że jest ok, ale nie wiem czy jest faktycznie ok i strach gdziekolwiek zamieszczać zdjęć, a tym bardziej komuś pokazywać na swoim monitorze :P

Przepraszam za wtopę :P
                    ustawiłem kolory w komputerze z 16 na 32 bity... i problem zanikł. jednakże pojawiła się delikatna krateczka o której mówił Osmax. Dodam, że ściana jest "idealnie" gładka - <gładź szlifowana i malowana> więc o żadnej krateczne, strukturze ściany mowy być nie może...
                    Ostatnio edytowany przez metsch; 2810. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tiroy
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 68

Rozwiązania genialne są najczęściej najprostsze Nie mam pojęcia, jak i kiedy mi się to zmieniło. Wstyd, że na to nie wpadłem :]
                      Też widzę kratkę.
                      Ostatnio edytowany przez tiroy; 4498. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...