Plakat 40 x 60 z drukarki A4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tommii
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 17

Plakat 40 x 60 z drukarki A4

Witam;
    Jak w PS-ie podzielić fotkę na 4 części żeby módz je wydrukować na drukarce A4, a następnie złozyć w jeden duży plakat.

Bardzo dziękuję za podpowiedź.
  • gadget_zary
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1046

a jaki masz problem z "wykadrowania" sobie poszczególnych części i wydrukowania ich kolejno ? Jeżeli pytasz o funkcję automatyczną to nie wiem.

Komentarz

• Tommii
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 17

Chodziło mi o podzielenie zdjęcia na 4 równe części (4 odrębne pliki) w taki sposób by mieć pewność że nic nie zostało ucięte.
      Poradziłem sobie przy pomocy plasterków. Podzieliłem fotkę na 4 plasterki, potem zaznaczałem kolejne plasterki i kopiowałem do odrębnych plików.
      Myślałem że jest jakaś funkcja typu" Podziel na xx części pionowo i xx części poziomo i zapisz w odrębnych plikach", albo "Zapisz każdy plasterek w odrębnym pliku".
      A tak na marginesie do czego wykorzystuje się możliwość podzielenia zdjęcia na plasterki?

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

W moich drukarkach jest taka opcja w sterach (preferencje drukowania) Po prostu zaznaczasz na ile części ma podzielić ( "określ" ) i drukujesz

Komentarz

• Tommii
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 17

Zamieszczone przez Tomasz1972
          W moich drukarkach jest taka opcja w sterach (preferencje drukowania) Po prostu zaznaczasz na ile części ma podzielić ( "określ" ) i drukujesz

A w mojej nie ma takiej opcji.

Komentarz

• HenrykG
            Początki nałogu
            • 2007
            • 276

Jaka to drukarka? Większość ma taką opcję...
            Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

• Elmarqo
              Bywalec
              • 2007
              • 245

Polecam Qimage. Znakomity procesor wydruku, który podzieli Ci plakat jak będziesz chciał.
              mareksliwinski.pl

Komentarz

• Tommii
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 17

Bardzo dziękuję wszystkim za rady, ale mnie interesuję jak w PS-ie mogę podzielić fotkę, a nie jakiej drukarki używać żeby wydrukować plakat> niż A4.

Pozdrawiam;

Komentarz

• Tezet-gdynia
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1283

Obrazek - wielkosc obrazka - zapisujesz wymiary. Dzielisz na ile chcesz, bierzesz narzedzie - odciecie. u gory zaznaczasz okreslona wielkosc. wpisujesz to co wyszlo po dzieleniu calosci na czesci. No i ladnie ukladasz prostokaty na swoim zdjeciu. Na koncu save for web - i masz zapisane wszystkie w jednym miejscu podzielone co do piksela.
                  www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Tommii
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 17

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                    Obrazek - wielkosc obrazka - zapisujesz wymiary. Dzielisz na ile chcesz, bierzesz narzedzie - odciecie. u gory zaznaczasz okreslona wielkosc. wpisujesz to co wyszlo po dzieleniu calosci na czesci. No i ladnie ukladasz prostokaty na swoim zdjeciu. Na koncu save for web - i masz zapisane wszystkie w jednym miejscu podzielone co do piksela.
                    Ha! Dzięki za podpowiedź własnie o to mi chodziło. Co prawda nie znam tego narzędzia "Odcięcie" ale zrobiłem to przy pomocy plasterków (3 narzędzie pod ikonką kadrowania). Prawy klik i wybieram podziel na plasterki. Tam wpisałem ile ma być w poziomi a ile w pionie. Potem save for web i pięknie zapisał mi tyle plików ile zrobiłem plasterków co do piksela.
                    Wielkie dzięki.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1283

Mozliwe ze nowszy PS ja pisalem na podstawie cs2. Tam 3 narzedzie pod kadrowaniem to... gumka Ale jak widac, sie da bez wiekszych problemow
                      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

Pracuję...