Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gladi
    Dopiero zaczyna
    • 2013
    • 15

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

mam pytanie do użytkowników lightrooma 5 ,dlaczego podczas eksportu zdjęcia i zmianie jego wielkości np. na 1200 dla dłuższego boku
    jakość jest o wiele gorsza niż w JPG skalowanego i zapisanego photoshopie cs5 ?.
    wielkość jpg w LR jest prawie dwa razy większa niż tego z PS czy ACR,
    a jakość po powiększeniu jest widocznie gorsza .
    Próbowałem dodawać w LR wyostrzenie ale to nic nie zmienia w jakości
    JPG ,może ktoś zetknął się z tym problemem ,chciałem przesiąść się z PS na LR ale to nie daje mi spokoju
    2 x canon 60d ,tamron 17-50 2.8VC,canon 18-135,canon 50 1.4 USM,canon 40 2.8STM,Tamron 70-300 VC USM,C 24-105 F4L

Komentarz

• kakikow
      • 2014
      • 6

witam gdy chce importować zdjecia pokazuje mi komunikat Program adobe lightroom 64-bit przestał działać jak to naprawić

Komentarz

• wfal
        Dopiero zaczyna
        • 2013
        • 49

Witam.
        Develop -> Adjustment Brush -> effect mam dwa razy soften skin. Też tak macie? Czymś się różnią?

Komentarz

• homesicalien
          Początki nałogu
          • 2012
          • 295

Może przyszedł Ci razem z jakimś zestawem presetów. A czy się czymś różnią, możesz sprawdzić porównując jak wyglądają suwaki.

Komentarz

• wfal
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 49

Suwaki są identyczne.

Komentarz

• namoamo
              Uzależniony
              • 2009
              • 928

Szlag mnie trafi.

Tryb Develop, na dolnym pasku wyświetlają się zdjęcia. Nie mogę zmieniać ich kolejności, do tej pory zwyczajnie przeciągałem je myszką między sobą. Teraz gdy "chwytam" miniaturke pojawia się przekreślone kółko. Jak to naprawić?
              Flickr

Komentarz

• Goranick
                Coś już napisał
                • 2009
                • 60

Wyłącz i włącz Lr... ;-)
                Edyta mowi, że to nie żart. Też tak miałem i parę innych bug'ów też od czasu do czasu i zazwyczaj pomagało (na 3 i 5)
                ...aha i jeszcze z raz dopiero restart kompa pomógł...
                Ostatnio edytowany przez Goranick; 24058. Powód: Dopowiedzenie.
                ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Komentarz

• marlo
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 187

ta przypadłość mi się notorycznie przytrafia, dużo robię własnych kolekcji i często dorzucam do nich po kilkadziesiąt zdjęć, które przestawiam wg własnego porządku i zawsze po kilkunastu przesunięciach wywala poniższy komunikat (Cannot reorder photos), trzeba restartować LRa. Przypadłość mam w każdej wersji od 4.x po aktualną 5.6

Komentarz

• bucefal14
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 137

1. Jak ustawić cropa aby domyślnie wyskakiwało 5x7?
                    2. Czy ktoś podpowie jak z pliku jpg z exifem odzyskać preset?
                    Ludzie listy noszą...

Komentarz

• roja
                      Coś już napisał
                      • 2013
                      • 66

Mam zagwozdke z LR5 - na LR4 wszystko bylo OK, ale od kiedy przesialdlem sie na "5" jotpegi wyeksportowane z RAW-a maja inna kolorystyke niz podglad RAW-a w Ligthtroomie. Kolory sa wyraznie mniej nasycone i lekko zimniejsze. Ktos mial podobny problem? Irytuje mnie to dosc mocno, bo musze obrabiac pliki "z zapasem" na straty kolorystyki przy eksporcie, a to dosc trudne "na oko". Pewnie rozwiazanie jest banalne, ale probowalem juz roznych wariantow i nic nie pomaga.

Komentarz

• forest666
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 35

Witam

Pytanie może banalne, ale nie znalazłem na nie odpowiedzi.

Edytuję kilkanaście zdjęć na raz za pomocą Presetów, czy Sync Settings. Jak szybko cofnąć edycję tych wszystkich zdjęć o jeden krok ? Nie mówmy o funkcji Reset, bo zdjęcia były już jakoś wcześniej edytowane i nie chcę wracać do punktu wyjścia.

Komentarz

• crazy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1554

Zamieszczone przez roja
                          Mam zagwozdke z LR5 - na LR4 wszystko bylo OK, ale od kiedy przesialdlem sie na "5" jotpegi wyeksportowane z RAW-a maja inna kolorystyke niz podglad RAW-a w Ligthtroomie. Kolory sa wyraznie mniej nasycone i lekko zimniejsze. Ktos mial podobny problem? Irytuje mnie to dosc mocno, bo musze obrabiac pliki "z zapasem" na straty kolorystyki przy eksporcie, a to dosc trudne "na oko". Pewnie rozwiazanie jest banalne, ale probowalem juz roznych wariantow i nic nie pomaga.
                          Ustaw przy eksporcie sRGB i będzie wszystko dobrze. Zapewne masz Adobe RGB stąd różnica w kolorach
                          Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• namoamo
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 928

Przy eksporcie wyskakuje "not enough memory". Obchodziłem to restartując LR, ale trzech ostatnich zdjęć w ten sposób już się nie da.
                            Gdzieś, coś wyczytałem że Vista ma wplyw na wielkość obszaru roboczego dla danego programu, dobrze kombinuje? Zmiana Visty na 7 pomoże?

I pytanie pomocnicze, czy plik .xmp da się odpalić w photoshopie? Czyli prześlę RAW i xmp i ktoś sobie odpali i wyeksportuje te zdjęcia których ja nie mogę. Nie mam PSa żeby to sprawdzić..
                            Flickr

Komentarz

• McMelassa
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 201

Zamieszczone przez namoamo
                              Przy eksporcie wyskakuje "not enough memory". Obchodziłem to restartując LR, ale trzech ostatnich zdjęć w ten sposób już się nie da.
                              Gdzieś, coś wyczytałem że Vista ma wplyw na wielkość obszaru roboczego dla danego programu, dobrze kombinuje? Zmiana Visty na 7 pomoże?

I pytanie pomocnicze, czy plik .xmp da się odpalić w photoshopie? Czyli prześlę RAW i xmp i ktoś sobie odpali i wyeksportuje te zdjęcia których ja nie mogę. Nie mam PSa żeby to sprawdzić..
                              Vista 32 czy 64 bit? Ile Ram?
                              Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Komentarz

• namoamo
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 928

32b; 4GB. Ale to nie kwestia ramu, z tego co się orientowałem(zresztą podgląd w menadżerze podczas eksportu rownież to wykluczył). Myślę też nad SSD(nie wiem czy pójdzie na Vaio) szybszy dostęp do plików może usprawnić dzialąnie lightroomowego cashu (to moje gdybanie).
                                Ostatnio edytowany przez namoamo; 29166.
                                Flickr

Komentarz

Pracuję...