Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Husky
    Zablokowany
    • 2009
    • 409

Gdzie w ustawieniach można zmienić zapisywanie wielkości liter aby przy eksporcie z Lightrooma końcówka JPG była zapisywana z małych liter?

Komentarz

• jacam
      Bywalec
      • 2005
      • 202

Sekcja: File Naming
      Po prawej stronie: Extensions: Lowercase
      canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• Husky
        Zablokowany
        • 2009
        • 409

Dziękuję bardzo.

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

szybkie pytanie jak wywalić wszystkie domyślne "presety" (najbardziej mi chodzi o te z develop)
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• 1982wojtek
            Coś już napisał
            • 2008
            • 62

Podczas eksportu zdjęć pojawia okno Export One File (z niebieską ramką),problem jest taki że widać tylko jego część i niewiem jak zrobić pełen podgląd tego okna.
            wszystko znaczy NIC!!!

Komentarz

• wiktor2323
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1290

Mam problem z lightroomem 3. Po odpaleniu go czasami wyskakuje komunikat o wysyłaniu błędów i program się wyłącza. Kiedy chce wywołać jpg, za każdym razem wyskakuje komunikat i się wyłącza. Do tej pory było wszystko ok. Zaczęło się tak dziać po tym jak zgrałem na kompa i zacząłem pracować na sraw.
              Facebook

Komentarz

• airhead
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2495

Zamieszczone przez airhead
                szybkie pytanie jak wywalić wszystkie domyślne "presety" (najbardziej mi chodzi o te z develop)
                po dłuższych próbach pod dłuższym kombinowaniu wychodzi mi, że... się nie da. a szkoda, bo to jedyne okienko z presetami, w którym nie da się zwinąć "Lr presets"
                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• gadget_zary
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1046

Mam pytanie co do wirtualnych kopii. Posiadam folder z sesji (200+ zdjęć) i chce je obrobić w 2 wariantach (kolor i bw) z tym że chciałbym rozdzielić na 2 foldery te kopie, jest jakiś sposób prócz ręcznego przenoszenia żeby to zrobić ??

Komentarz

• Michał Świerkot
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 48

Witam serdecznie, korzystam z Lightroom-a 3.3. Chciałem zapytać czy ktoś potrafi mi pomóc, mianowicie, po załadowaniu foldera i przejściu do develop widzę na miniaturkach, że moje raw-y są jakby automatycznie poprawiane tzn widac, że program dłubie coś w miniaturkach, po przesunięciu suwaka w prawo, miniaturki dalej są " poprawiane". Wtedy mój komp zamula a procesor wrze, czy gdzieś da się wyłączyć tę opcję ?
                    Canon 5d MarkII, Canon 50d, Canon 50mm/1.4, Canon 24mm/1.4II, Canon 70-200/2.8 USM, Canon 580 EXII i dużo innych śmieci.
                    Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez gadget_zary
                      Mam pytanie co do wirtualnych kopii. Posiadam folder z sesji (200+ zdjęć) i chce je obrobić w 2 wariantach (kolor i bw) z tym że chciałbym rozdzielić na 2 foldery te kopie, jest jakiś sposób prócz ręcznego przenoszenia żeby to zrobić ??
                      ja bym kombinowal tak:
                      zalozyc folder Master i folder Kopie
                      wszystko wrzucic do Kopie
                      wlaczyc prztyczka w LR, zeby pokazywal tylko wersje Master
                      zaznaczyc wszystko i przeniesc do Master
                      www albo tez flickr

Komentarz

• iREM
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 951

Zamieszczone przez Michał Świerkot
                        Witam serdecznie, korzystam z Lightroom-a 3.3. Chciałem zapytać czy ktoś potrafi mi pomóc, mianowicie, po załadowaniu foldera i przejściu do develop widzę na miniaturkach, że moje raw-y są jakby automatycznie poprawiane tzn widac, że program dłubie coś w miniaturkach, po przesunięciu suwaka w prawo, miniaturki dalej są " poprawiane". Wtedy mój komp zamula a procesor wrze, czy gdzieś da się wyłączyć tę opcję ?
                        To moim zdaniem nie jest poprawianie a renderowanie "normalnego" widoku zdjęcia. Miniaturki korzystają z wbudowanych w rawy małych jpgów, stąd ważne jest aby ustawiać na dzień dobry picture style zgodny z tym w puszce, wtedy różnica wyglądu między ekranem lcd aparatu a wyświetlaną prewką lightrooma jest najmniejsza, ale kiedy przechodzisz do edycji, generowany jest nowy podgląd, już (o ile dobrze pamiętam w przestrzeni kolorystycznej PRO photo RGB), a ponieważ masz rawy z piątki, a to duże pliki, to słabsze maszyny może przytykać.
                        Popróbuj jeszcze z ustawieniami cacha, wielkością prewek, kiedy mają być usuwane, czyszczeniem cacha, optymalizacją itd...
                        Jeśli coś popieprzyłem to poprawcie mnie proszę.
                        Wszystko można zrobić lepiej.
                        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• gadget_zary
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1046

Zamieszczone przez akustyk
                          ja bym kombinowal tak:
                          zalozyc folder Master i folder Kopie
                          wszystko wrzucic do Kopie
                          wlaczyc prztyczka w LR, zeby pokazywal tylko wersje Master
                          zaznaczyc wszystko i przeniesc do Master
                          Wielkie dzięki Wystarczyła mi opcja pokazania tylko VCopies. Reszte przeżyje

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

nie wiem, czy ten problem pasuje do tego wątku, ale sprawa jest następująca:

używam Lr i dwóch monitorów
                            na drugim monitorze (powiedzmy nie głównym) kolory są dalekie od naturalnych - wyglądają trochę jak crossprocess
                            jednocześnie wszystko inne wygląda na nim normalnie

macie jakiś pomysł, jaka może być tego przyczyna i jak to rozwiązać?
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez airhead
                              nie wiem, czy ten problem pasuje do tego wątku, ale sprawa jest następująca:

używam Lr i dwóch monitorów
                              na drugim monitorze (powiedzmy nie głównym) kolory są dalekie od naturalnych - wyglądają trochę jak crossprocess
                              jednocześnie wszystko inne wygląda na nim normalnie

macie jakiś pomysł, jaka może być tego przyczyna i jak to rozwiązać?
                              tak. uszkodzony badz zle ustawiony profil ICC dla monitora. przynajmniej mnie sie ostatnio tak zrobilo przy aktualizacji Catalystow i koniec koncow do tego wniosku doszedlem.
                              www albo tez flickr

Komentarz

• airhead
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2495

Zamieszczone przez akustyk
                                tak. uszkodzony badz zle ustawiony profil ICC dla monitora. przynajmniej mnie sie ostatnio tak zrobilo przy aktualizacji Catalystow i koniec koncow do tego wniosku doszedlem.
                                jesteś pewny? bo tak to wszystko na nim wygląda dobrze (internet, windows)
                                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

Pracuję...