Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paul80
    Początki nałogu
    • 2008
    • 257

Mam pytanie, czy po eksporcie Rawa do jpg w Lr3, można sprawdzić jaki profil kolorów był przydzielony?

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

no w JPG-u sprawdź
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Paul80
        Początki nałogu
        • 2008
        • 257

Zamieszczone przez airhead
        no w JPG-u sprawdź
        Chodzi mi o profil z Camera Calibration, mam podejrzenie że coś jest nie tak z tymi profilami u mnie, co jakiś czas, mimo iż zrobiłem świeży system, po odpaleniu lightrooma 3, wywala mi informację - camera profiles missing, dziwne sytuacja, przecież dodatkowe profile są razem z lightroomem 3, po odpaleniu sprawdzam i rzeczywiście nie ma innych oprócz ACR 4.4 i 3.6, więc ręcznie je instaluje, ale sytuacja po paru odpaleniach się powtarza i znów profile znikają.

A teraz dlaczego pytam o to, czy w jpg można zobaczyć nazwę profilu z Camera Calibration, bo mam taki problem:

Zamieszczone przez Paul80
        Witam

Mam taki problem z kolorkami:

1. Eksportuję Rawa do jpg w DPP i podgląd w Fastone - kolorystyka taka sama
        2. Eksportuję Rawa do jpg w Lightroomie3 (profil Adobe Standard) i podgląd w Fastone - kolory nasycone i chyba inne

Jak to możliwe, że po eksporcie z DPPdo jpg kolory w Fastone są takie same? a z Lightrooma już nie?. Sprawdzane również na przeglądarce Zoom Browser i to samo.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Oczywiście przy eksporcie do jpg w lightroom, profil kolorów to srgb.
        Ps.
        Nie chodzi o porównanie kolorów z DPP i Lightrooma !!!
        Pewnie wielu z Was patrzy i się denerwuje, że znowu o to samo ktoś pyta, a no pytam i nie o to samo. Mam otwarte DPP i wywołuję jpg i oglądam go w Fastone- kolory są praktycznie identyczne i kropka. A teraz to samo, tylko z Lightroom, wołam do jpg i oglądam w Fastone, kolory są inne niż na podglądzie w Lighroomie.
        link do postu http://canon-board.info/showthread.php?t=27462&page=25

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

raczej nie, te camera calibration to wewnętrzna sprawa Lr, myślałem, że o profil kolorów pytasz
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Paul80
            Początki nałogu
            • 2008
            • 257

Jeszcze mam taki pytanie do znawców obróbki w lightroomie, chciałbym Was zapytać o taką istotną rzecz, jak sobie radzicie, jeżeli ustawicie sobie profil w Camera Calibration na Camera Standard i skóra jest za czerwona, czym modyfikować nadmiar czerwieni w HSL i target adjustment i saturacja na minus , czy odjąć saturację red w Camera Calibration. Wedle mojego odczucia, ruszając Camera Calibration saturację red na minus, na pewno zielony blaknie i nie jest to najlepsze.

Komentarz

• allxages
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2549

Ogólnie raczej nie ma co ruszać Camera Calibration jeżeli nie walczysz z paszportami i innymi rzeczami. Ze skórą to w HSL się walczy.

Komentarz

• Paul80
                Początki nałogu
                • 2008
                • 257

Zamieszczone przez allxages
                Ogólnie raczej nie ma co ruszać Camera Calibration jeżeli nie walczysz z paszportami i innymi rzeczami. Ze skórą to w HSL się walczy.
                Wielkie dzięki, też tak myślałem, ale wolałem zapytać.

Komentarz

• SebaWolf
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 324

Jak nie urok to sraczka, zawsze coś nie tak - Od pewnego czasu zauważyłem dziwną przypadłość w LR nie wiem czy ma to związek z aktualizacją do wersji 3.2 czy też problem leży w grafice /niedawno wymieniłem Geforca na Radka/ mianowicie w trakcie poruszania jakimkolwiek suwakiem, jakość zdjęcia pogarsza się jakbym pracował na jakimś podglądzie i wraca do normy dopiero po powiększeniu zdjęcia i ponownym zmniejszeniu lupą, ktoś potrafi coś zaradzić ?

Komentarz

• SebaWolf
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 324

Czytam i czytam i jedyne co udało mi się znaleźć to że problem dotyczy głównie pracy w rozdzielczości 1920x1200 w połączeniu z W7: http://forums.adobe.com/message/3078277 http://forums.adobe.com/thread/659107?start=0&tstart=0 niestety rozwiązania problemu brak, normalnie krew zalewa.

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

Ja też miałem jakieś dziwne odczucia co do wersji 3.x i przesiadłem się z powrotem na 2.x w oczekiwaniu na poprawnie działające 3.x.

Komentarz

• Komm
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 71

Jak zrobić korekcję szkła wszystkich zdjęć zdjęć podczas importu?
                        Wydaje mi się to naturalne,skoro szkła mają wady,programy to eliminują więc czemu z tego nie skorzystać już podczas importu i oglądać prawidłowo "wyprostowane" zdjęcia?
                        To samo pytanie dotyczy eskportu.
                        Robię preseta,zapisuję go ale podczas ustawień exportu nie mogę go dodać.
                        450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM

Komentarz

• oskarkowy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2513

Zamieszczone przez Komm
                          Robię preseta,zapisuję go ale podczas ustawień exportu nie mogę go dodać.
                          Jeśli w zapisanym presecie masz zaznaczonego ptaszka od korekcji, to bez żadnego problemu wczytany preset powinien działać z tą funkcją.
                          Jarek

Komentarz

• BeatX
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1751

chyba w zlym watku napisalem posta dotyczacego mojego problemu.
                            no nic, link do mojego pytania znajduje sie ponizej (ostatni post):
                            http://canon-board.info/showthread.php?t=64304&page=26
                            poprosze moderatora o ewentualne przeniesienie mojego postu w odpowiednie miejsce.
                            Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                            Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Daniell
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 152

Witam,
                              Nie wiem czy to ja cofam się w rozwoju czy poszukiwana opcja jest jakoś ukryta. Otóż w programie ligtroom 3 w modułach Print oraz Web możemy stworzyć przy pomocy naprawdę wielu opcji swój własny watermark. Problem w tym, że zdjęcia ze znakiem nie chcę drukować a jedynie zapisać je na dysku. Niestety nigdzie poza dwoma powyższymi modułami nie potrafię znaleźć opcji dodawania znaku wodnego a co za tym idzie nie jestem w stanie zdjęcia ze znakiem wyeksportować. Proszę o pomoc w znalezieniu tejże opcji. Nie chcę używać innego programu w obawie że zdjęcie straci na jakości po dodatkowej obróbce. Może znacie jakiś program w którym ten problem nie występuje(chciałbym, żeby jakość ani wielkości pliku nie uległa zmianie)?
                              Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• gadget_zary
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1046

Przy eksportowaniu zdjęć na samym dole jest opcja "watermark"

Komentarz

Pracuję...