Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • strideer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1905

Wejdź sobie do folderu, gdzie masz plik katalogu Lightrooma z rozszerzeniem .lrcat. Tam będzie odpowiadający podfolder z nazwą katalogu i dopiskiem "Previews". Skasuj go. Otwórz z powrotem Lightrooma i zobacz czy pomogło.

Komentarz

• Boobsoon
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 37

gdzie domyślnie znajduje się ten katalog ?
      50D + grip + 17-40 L + speed light 580II ex ....
      ps. wsumie to sprzęt skradziony ;( zbieram od nowa !

Komentarz

• strideer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1905

W "Moich obrazach"? Serio, nie wiem.

Komentarz

• Boobsoon
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 37

Tak tez myślalem , ze o tym mowisz , ale to niestety nie to...
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Czy może ktoś coś jeszcze moze zasugerować?
          Ostatnio edytowany przez Boobsoon; 16398. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez Boobsoon
            Czy może ktoś coś jeszcze moze zasugerować?
            Tak, przeszukanie zawartości dysku pod kątem występowania *.lrcat.
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Giraff
              Bywalec
              • 2006
              • 100

To jeszcze 2 dodatkowe pytania:
              * sposób importowania zdjęć : czy importujesz przez czytnik kart, z dysku czy też moze bezpośrednio z aparatu? możesz spróbować czy np.: z dysku import jest bezproblemowy, a z karty nie. Kiedyś Lr miał problemy z czytaniem zdjęć bezpośrednio z aparatu i generowaniem miniatur ... ale zanim ckolwiek zrobisz to wcześniej zacznij od
              * sprawdzenia, czy czasem nie masz problemów ze sterownikiem do karty graficznej: polecam artykuł http://kb2.adobe.com/cps/402/kb402376.html

Daj znać co Ci z tej lektury wyszło dobrego.

Merde,
              można szybciej - polecam użycie opcji : CTRL + ALT + , w Lightroom.

Później GENERAL > LOCATION (klikamy SHOW) i Explorer pokaże nam katalog gdzie trzymany jest plik LRCAT
              Ostatnio edytowany przez Giraff; 5934. Powód: Automerged Doublepost
              Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• Boobsoon
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 37

A wiec tak , zdjęcia prznoszę poprzez czytnik kart wbudowany w kompa, no i wiadomo starsze zdjęcia mam na dysku twardym komputera. Z aparatu nigdy. Genarlanie ze wsząd import jest problemowy, nic nie pomaga kasowanie lub tworzenie nowgo katalgou lrcat.

Co do lekturki - poczytalem pozmienialem te profile jak sugerowali , lecz niestety nic mi to nie pomoglo. Nie sądze , żebym miał problem z karta grafiki bo jak pisałem wczesniej uzywalem na tym kompie Lr wczesniej od ponad roku bez problemow.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Heeeeeeeeeeeeeeeej ! Giraff ma rację! uszkodzony byl jeden z profili kolorow , co było przyczyną tego całego zmiaszania . odpowiedz znajduje siętu , gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem :

"If the profile you were using was damaged, and it was supplied by the monitor manufacturer, try replacing the file with a new copy. The color profile could have been provided on a CD that came with the monitor. It's also possible that you can download it from the manufacturer's website. Open the C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color directory, delete the old profile, and copy the new profile into the same directory. Then open the display color management settings through the Control Panel (as in Solution 3 above) and add the profile to the monitor."

całość na http://kb2.adobe.com/cps/402/kb402376.html

Dzięki wielkie kolego
                Ostatnio edytowany przez Boobsoon; 16398. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Giraff
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 100

Bardzo się cieszę, że mogłem pomóc.

Komentarz

• kamgre
                    • 2012
                    • 2

Witam! Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć w jaki sposób presety camery raw przekonwertować na presety do lightrooma?

Komentarz

• blackninja
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 378

Zamieszczone przez kamgre
                      Witam! Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć w jaki sposób presety camery raw przekonwertować na presety do lightrooma?
                      W drugą stronę to łatwo. Wystarczy użyć programu LR2ACR. Z Twoim przypadkiem można poradzić sobie trochę dookoła, ale się sprawdza.
                      1. otwierasz rawa w acr
                      2. stosujesz odpowiedni preset
                      3. z zakładki "Ustawienia domyślne" wybierasz "Eksportuj ustawienia do xmp"
                      4. otwierasz następnie tego samego rawa w LR, zostanie wczytany z ustawieniami z pliku xmp.
                      5. na podstawie tego pliku tworzysz preset w LR.

Może jest szybszy i łatwiejszy sposób. Ten na pewno działa i dość szybko można przenieść ustawienia do presetów w LR.
                      Marki trzy.

Komentarz

• kamgre
                        • 2012
                        • 2

Dzięki bardzo.

Komentarz

• maki1000
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 148

Czy jest możliwość wywołania zdjęć z automatu? Jak domtej pory sobie z tym nie poradziłem. Powiedzmy pierwszą fotkę ustawiam expozycję na auto i wb tez. Teraz kopiuję ustawienia do reszty zdjęć i kupa. Kolejne fotki nie ustawia na auto tone tylko daje im wartości z pierwszej fotki.

Komentarz

• Giraff
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 100

Trochę zbyt lakonicznie opisałeś swój workflow, stąd moje pytanie - powiedz mi, proszę, czy do opisanej procedury używasz funkcji Copy Settings (CTRL+SHIFT+C oraz CTRL+SHIFT+V) ? Czy może jakoś inaczej podchodzisz do tego zagadnienia?

Jeżeli używasz Copy Settings, to w oknie dialogowym nie zaznaczasz opcji przy White Balance oraz Exposure - wszystkie inne parametry, które zostaną zaznaczone Lightroom zastosuje do kolejnych zdjęć.

Komentarz

• allxages
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2549

Pytanie do prosów
                              Czy da się w jakiś sposób (bezpośrednio chyba nie) modyfikować krzywą na poszczególnych kanałach RGB?

Komentarz

• blackninja
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 378

Zamieszczone przez maki1000
                                Czy jest możliwość wywołania zdjęć z automatu? Jak domtej pory sobie z tym nie poradziłem. Powiedzmy pierwszą fotkę ustawiam expozycję na auto i wb tez. Teraz kopiuję ustawienia do reszty zdjęć i kupa. Kolejne fotki nie ustawia na auto tone tylko daje im wartości z pierwszej fotki.
                                Zrób sobie kolego w module Develop preseta. Na jednym z rawów ustaw WB Auto i Auto Tone. Potem utwórz preseta, w którym tylko te ustawienia będą kopiowane. Możesz potem z tymi ustawieniami wczytywać rawy do LR albo ustawić na jednym i synchronizować. U mnie działa.

Pozdrawiam.
                                Marki trzy.

Komentarz

Pracuję...