masowe funkcje w PS CS2

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merod
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 44

masowe funkcje w PS CS2

Witam, mam taki problem.
    Pewnie wielu z was musi masowo obrabiać zdjęcia. Na początku wyjdźmy, z założenia, ze mamy do odrobienia pańszczyznę. :P Mam do obrobienia większą ilość fot, generalnie najpierw wykadruje je sobie w Picasie bez zachowania skali, każdy poobcinany plik ma trochę inną wielkość. Pomniejszam żeby zdjęcia miały zawsze dłuższy bok wielkości 800 i wykańczam akcja(winietka, wyostrzenie, zapis). Chciałbym żeby, coś zrobiło to za mnie. Najpierw sam sobie kadruje wedle uznania, a potem coś za mnie samo zbada sobie jaki bok jest dłuższy zmniejszy mi go do 800 drugi zachowa w skali, odpali mi ta akcje (zamknie, zapisze etc.), weźnie sobie następnego zrobi to samo i tak w koło macieju ileśtam set razy.

Pytanie jak to zrobić??
    30D + 17-75 4.5 5.6 IS + 50 1.8 + chęci

I EMO children for breakfast
  • Kr4nkEd
    Bywalec
    • 2005
    • 119

File > Automate > Fit Image ogarniesz tym docinanie tak jak chcesz.
    kalibracja monitora
    fotografia i film ślubny
    targi ślubne łódź / warszawa
    fotografia × kolarstwo

Komentarz

• Merod
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 44

nie ograniam ;/ i to nadaj nie rozwiązuje mojego problemu w całosici

Komentarz

• Tezet-gdynia
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1283

Ja mam dwie akcje - jedna ktora zajmuje sie pionowymi kadrami - 800px na wysokosc. Druga ktora zajmuje sie poziomymi - 800px na szerokosc Na poczatku dziele zdjecia na dwa katalogi - poziome i pionowe, a pozniej to juz dwie akcje i gotowe. Akcja zmniejsza, lekko wyostrza, zapisuje w OSOBNY katalog i zamyka bez zapisywania oryginalu.
        www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Merod
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 44

i za każdym plikiem musisz sobie kliknąć o kolei siedząc przed kompem czy da się zrobić taką akcje która, zapisze otworzy następny zrobi to samo itd?

Komentarz

• Chris_11
            Uzależniony
            • 2006
            • 572

Da się to zrobić poprzez File-->Automate-->Batch... wybierasz sobie jaką akcje chcesz zaaplikować i później folder.
            Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• wertykal100
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 22

Lepszą od Batch'a funkcją jest File -> Scripts -> Image Processor, możesz wybrać zdefiniowaną wczśniej akcję oraz zapisać pliki o różnych rozszerzeniach w różnych folderach i dodatkowo z wybraną przez siebie rozdzielczością.
              PozdRAWiam

Komentarz

Pracuję...