DPP 3.8 (z obracaniem obrazu) już jest

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Robert Dy
    Uzależniony
    • 2006
    • 556

DPP 3.8 (z obracaniem obrazu) już jest

DPP 3.8 (z obracaniem obrazu) już jest do pobrania:

http://www.usa.canon.com/consumer/co...nloadDetailAct
    EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez Robert Dy
    DPP 3.8 (z obracaniem obrazu) już jest do pobrania
    Dzięki za info. A dziś rano sprawdzałem i nie było...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• tombas
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2194

juz zassane. dzięki:-D
      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Ja także sprawdzałem rano i nie było, więc również dziękuję za informacje :-)

Przy okazji wydzieliłem do osobnego wątku i przyznam, że obracanie to jest naprawdę milowy krok naprzód w rozwoju DPP :-)
        Do pełni szczęścia brakuje jeszcze, aby działało dokowanie Tool palette w Main window
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Jaca9
          Bywalec
          • 2007
          • 241

Lub z Canon Europa
          http://www.canon-europe.com/Support/software/dpp/

Komentarz

• chrislab
            Początki nałogu
            • 2009
            • 374

no działa! suuuuper!
            -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

A co z tym "zaprzestaniem wsparcia 5D"? Na razie nie instalowałem nowej wersji, czy ktoś może potwierdzić że wersja 3.8 otwiera RAWy z 5D?
              Digart

Komentarz

• ZarJac
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 38

Bomba dla mnie, lubiącego nie dokręcić aparatu do pionu przy kadrach pionowych (jeszcze brak gripa). Obracanie zdjęcia dla „wypionowania” pionu lub „wypoziomowania” krzywego horyzontu działa naprawdę wspaniale. DPP 3.8 automatycznie wycina z obracanego zdjęcia, maksymalnej wielkości „zdrowy” poziomy albo pionowy prostokąt o zadanych proporcjach (Aspect ratio) długości boków. Jeżeli dodatkowo nie jest potrzebne silniejsze kadrowanie, jedną operacją (przesunięciem jednego suwaka) mamy wyprostowane krzywe zdjęcie.
                Szkoda, że programiści nie wpadli na pomysł powiązania „wyjściowego” Aspect ratio wycinanego „zdrowego” obrazka, ze stosunkiem długości boków obrazu źródłowego. Obracasz/crop-ujesz obraz o proporcjach 3:2, crop startuje z Aspect ratio 3:2. Dopiero kiedy potrzeba inaczej - mamy wybór i zmieniamy. Jak dla mnie, docelowy wycinek/crop, najczęściej ma proporcje zgodne z obrazem źródłowym. Byłoby szybciej i wygodniej. Może w DPP 3.9.
                EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).

Komentarz

• Mellan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1851

Zamieszczone przez MMM
                  A co z tym "zaprzestaniem wsparcia 5D"? Na razie nie instalowałem nowej wersji, czy ktoś może potwierdzić że wersja 3.8 otwiera RAWy z 5D?
                  Otwiera.
                  C-F-K - forever

Komentarz

• Selena
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 502

Dzięki !!!
                    Chyba najbardziej tego brakowało w DPP, przynajmniej dla mnie - teraz jest super :-D
                    Moje zdjęcia

Komentarz

• ewg
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1079

Zamieszczone przez MMM
                      Dotyczy EOS Utility - nie DPP!

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez gwozdzt
                        Przy okazji wydzieliłem do osobnego wątku i przyznam, że obracanie to jest naprawdę milowy krok naprzód w rozwoju DPP :-)
                        Przecież to jedna z podstawowych funkcji każdej wołaczki RAW. Dziwne, że dopiero teraz to dodali.
                        Ja tam czekam na lepszy algorytm ostrzenia, a nie w myśl zasady "wszystko równo, łącznie z szumem".

Do pełni szczęścia brakuje jeszcze, aby działało dokowanie Tool palette w Main window
                        Hint: Edit image window.
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez Merde
                          Przecież to jedna z podstawowych funkcji każdej wołaczki RAW...
                          Smiley'a nie zauważyłeś?
                          przecież nawet go zacytowałeś

Zamieszczone przez Merde
                          Hint: Edit image window.
                          tu dokuje.

i wiem, że w preferencjach jest opcja"same for main window & Edit window", ale nawet po jej zaznaczeniu w Main window palety mi nie dokuje.
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mgtan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1084

co do tego wspracia, to Canon będzie otwierał niewspierane aparaty ale nie będzie już dodawał jakiś tam udoskonaleń i poprawek dedykowanych do wypisanych puszek.
                            Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                            24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                            Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• ewg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1079

Zamieszczone przez Merde
                              Przecież to jedna z podstawowych funkcji każdej wołaczki RAW. Dziwne, że dopiero teraz to dodali.
                              Może i późno, ale to wymaga dość rewolucyjnego podejścia o ile wcześniej zakładało się, że pixel jest święty i nie ruszać. Chociaż zawsze miałem wątpliwości co do tego typu operacji (wbrew "prostokątności" pixela), to przyznaję, że dobrze to zrobili - sądząc po szumie jaki zostaje, który niewiele się zmniejsza.
                              Ja tam czekam na lepszy algorytm ostrzenia, a nie w myśl zasady "wszystko równo, łącznie z szumem".
                              A to można tak jednocześnie (odszumić i wyostrzyć)?

EDIT: Nie no trochę głupie pytanie zadałem. Jasne że można w kolejnych etapach albo jak program pozwala łączyć to w operację uruchamianą jednym kliknięciem. Ale nie bardzo widzę tutaj jakąś winę dpp...
                              Ostatnio edytowany przez ewg; 7397.

Komentarz

Pracuję...