Camera Profile w ACR 5.6 - pytanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vasco5
    Bywalec
    • 2008
    • 178

Camera Profile w ACR 5.6 - pytanie

Witam
    właśnie zainstalowałem sobie trialową wersję PS CS4...

ściągnąłem najnowszy ACR 5.6 ze strony Adobe...

no i tu moje pytanie...
    czy do tej listy... którą widzicie tu rozwiniętą (Camera Profile - Name)...
    można dodać inne profile kolorystyczne z innych aparatów niż tylko te, które są przypisane do danego, którym było robione dane zdjęcie??

jeśli tak to powiedzcie jak... bo już szukałem wszędzie i nie mogę nic na ten temat znaleźć...
    pozdrawiam

• Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Da się. O ile mnie pamięć nie myli, to Czornyj po żółtej stronie mocy to ładnie opisywał (chwilowo offline, więc nie sprawdzę dokładniej).
    Całkiem fajnie to działało, zrobiłem sobie wtedy profile a la 5D do swojej trzydziestki.

PS: Wymagało to Adobe DNG Profile Editora i DNG Convertera.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez vasco5
      Witam
      właśnie zainstalowałem sobie trialową wersję PS CS4...

ściągnąłem najnowszy ACR 5.6 ze strony Adobe...

no i tu moje pytanie...
      czy do tej listy... którą widzicie tu rozwiniętą (Camera Profile - Name)...
      można dodać inne profile kolorystyczne z innych aparatów niż tylko te, które są przypisane do danego, którym było robione dane zdjęcie??

jeśli tak to powiedzcie jak... bo już szukałem wszędzie i nie mogę nic na ten temat znaleźć...
      pozdrawiam
      ACR sam rozpoznaje z jakiej kamery pochodzi zdjęcie i otwiera w zakładce tylko te, które są "przypisane" do danego aparatu. Co zresztą jest całkiem sensowne.

Można sobie zrobić własne profile aparatu. Niestety trzeba mieć albo Passport Color Checkera albo Tablicę Gretaga i albo oprogramowanie dostarczane z Passportem albo Adobe DNG profile Editor albo inne.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• photographus
        Początki nałogu
        • 2007
        • 434

Zamieszczone przez Janusz Body
        [...]
        Można sobie zrobić własne profile aparatu. Niestety trzeba mieć albo Passport Color Checkera albo Tablicę Gretaga i albo oprogramowanie dostarczane z Passportem albo Adobe DNG profile Editor albo inne.
        albo skrypt ACR Calibrator Thomasa Forsa. Można go ściągnąć ze strony http://fors.net/chromocholics Na stronie Forsa znajdziecie też dwa filmiki instruktażowe, z czym to się je
        regulamin pkt 8

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

Przez "samo h"

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez photographus
            albo skrypt ACR Calibrator Thomasa Forsa. Można go ściągnąć ze strony http://fors.net/chromocholics Na stronie Forsa znajdziecie też dwa filmiki instruktażowe, z czym to się je

Też jest potrzebna tablica no i.... Thomas nie "wspomaga" skryptu od lat. Niby działa w ACR 5.6 ale... liczy się i ponad godzinę... Nie jest to profil w ścisłym tego słowa znaczeniu. To raczej presety do wyrównania tego co "średni" profil psuje. W książce "Camera RAW i Photoshop CS2" Bruce Fracer opisuje jak to zrobić "ręcznie"... uffff.... p o w o d z e n i a - zabawa na cały wieczór :-)

Są też plug-iny do PSa w rodzaju inCamera ale to też jest co nieco przestarzałe. Na dzisiaj najlepiej dla amatora to kupić Passporta :-)

Janusz,

Komentarz

• Max13
              Bywalec
              • 2009
              • 238

Thomas Fors skryptu nie rozwija ale na jego bazie powstało kilka nowych, szczególnie Ragsa Gardnera i Simona Tindemansa.
              Po zakupie Lacie i kalibratora wsiąkłem teraz na dobre.... Więcej czytam i zajmuję się teoria koloru niż robieniem zdjęć :wink:. Ale powoli robię postępy choć jeszcze trochę mi to zajmie aby móc wyrobić sobie pełny obraz możliwości poszczególnych edytorów.
              Teraz siedzę w ACR Calibrator L

Zeszyt Podróżny

Galeria

Komentarz

• Paul80
                Początki nałogu
                • 2008
                • 257

Czy zabawa z suwakami w Camera Calibration w LR, to jest to samo, co z ACR Calibrator Thomasa Forsa & Adobe DNG profile Editor , czy jest to na innej zasadzie?.

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez Paul80
                  Czy zabawa z suwakami w Camera Calibration w LR, to jest to samo, co z ACR Calibrator Thomasa Forsa & Adobe DNG profile Editor , czy jest to na innej zasadzie?.
                  Suwaki to jedno a profile to drugie. Suwaki i ACR Forsa to wpływanie na istniejący profil. DNG Profile Editor, Color Passport i inne podobne to tworzenie własnego profilu koloru.

Janusz,

Komentarz

• Paul80
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 257

Dzięki Janusz, to zmienia postać rzeczy, ustawiając odpowiednio suwaki Camera Calibration z profilem Canona, można uzyskać świetne kolory, a ja cały czas myślałem o HSL, aby tam modyfikować odcień skóry czy zieleni, a to nie tędy droga na wstępnym etapie obróbki.

Komentarz

Pracuję...