Korekcja beczki w LR

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • seb2k6
    Bywalec
    • 2008
    • 151

Korekcja beczki w LR

Witam.

Z tego co widzę to nie ma ale wolę spytać... Czy jest jakaś możliwość korekcji dystorsji obiektywu podczas edycji rawa w Lightroomie 2? Może trzeba coś doinstalować albo uaktywnić tajną opcję

ps. Przy okazji... Czy jak zrobię sobie korekcję beczki w DPP i zapisze plik to on to faktycznie zapisuje w tym rawie (tzn go modyfikuje) czy tylko zapisuje sobie gdzieś w swoich plikach dane o moich zmianach a same zmiany wprowadza w życie dopiero w trakcie eksportu raw do np jpg ?
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

DPP zapisuje w pliku RAW jedynie "przepis", co użytkownik sobie życzy w czasie konwersji do innego formatu. Przepis ten jest również aplikowany w czasie podglądu, nawet to widać że najpierw ładuje oryginał a potem przykłada korekcję.

Czyli powinieneś wrzucić korekcję i zrzucić 16-bitowy TIFF, który importujesz w LR.
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• seb2k6
      Bywalec
      • 2008
      • 151

No właśnie takiej drogi chciałem uniknąć Wczytany TIFF do LR nie posiada np już info o strzelonym WB. I nie wiem czy edycja TIFFa daje takie same efekty jak edycja RAWa ? Chodzi o jakość, możliwości korekcji EV itp... No nic trzeba będzie pomyśleć nad tym i potestować. Do tej pory obrabiałem RAWa w LR później eksport do PS w PSD i tam ewentualna korekcja np w PTlens. Fajnie by było mieć jednak wszystko w jednym miejscu i wszystkie zdjęcia z korekcją (a nie tylko wybrane) już na poziomie RAWa w LR. Trzymanie RAWów i TIFFów zajmuje sporo miejsca..

Komentarz

• More86
        Bywalec
        • 2008
        • 138

Zamieszczone przez seb2k6
        No właśnie takiej drogi chciałem uniknąć Wczytany TIFF do LR nie posiada np już info o strzelonym WB. I nie wiem czy edycja TIFFa daje takie same efekty jak edycja RAWa ? Chodzi o jakość, możliwości korekcji EV itp... No nic trzeba będzie pomyśleć nad tym i potestować. Do tej pory obrabiałem RAWa w LR później eksport do PS w PSD i tam ewentualna korekcja np w PTlens. Fajnie by było mieć jednak wszystko w jednym miejscu i wszystkie zdjęcia z korekcją (a nie tylko wybrane) już na poziomie RAWa w LR. Trzymanie RAWów i TIFFów zajmuje sporo miejsca..
        PTLens <--darmowy program, wywołujesz fotkę, exportujesz prawym przyciskiem, poprawiasz beczkę (gotowe presety dla większości obiektywów), zapisujesz i masz Tiffa bezpośrednio w LR. Program zapamiętuje ostatnie ustawienia, więc mozesz w miarę szybko wyprostować więcej fot.

Mi też bardzo brakuje takiej korekcji w LR
        Ostatnio edytowany przez More86; 19979.

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez More86
          PTLens <--darmowy program, wywołujesz fotkę, exportujesz prawym przyciskiem, poprawiasz beczkę (gotowe presety dla większości obiektywów), zapisujesz i masz Tiffa bezpośrednio w LR. Program zapamiętuje ostatnie ustawienia, więc mozesz w miarę szybko wyprostować więcej fot.

Wszystko prawda z wyjątkiem faktu, że PTLens jest darmowy. Darmowe jest pierwszych 10 zdjęć. Potem trzeba wykupić licencje. Jest tania.

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• MariuszJ
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1697

RAW to zrzut matrycy i dane dodatkowe, które są application-specific (np. informacje o punktach AF). TIFF to tylko bitmapa czyli zrzut matrycy. Kiedyś liczyłem na to, że w DPP jest możliwość przeliczenia matrycy po korekcjach i nadpisania w RAW - niestety, nie zrobili tego, jak i eksportu do DNG (independent a raczej Adobe-dependent RAW format)

Moja rada - rób lens correction i WB w DPP, eksportuj do TIFF 16-bit i działaj dalej w innym programie. Nie masz wtedy strat informacji, bo informacje które aparat zapamiętał są już przetworzone przez DPP i wyprodukowany został w TIFFie poprawiony, czysty zrzut matrycy.
            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• More86
              Bywalec
              • 2008
              • 138

Zamieszczone przez Janusz Body
              Wszystko prawda z wyjątkiem faktu, że PTLens jest darmowy. Darmowe jest pierwszych 10 zdjęć. Potem trzeba wykupić licencje. Jest tania.
              Prawda-$25.

Komentarz

• seb2k6
                Bywalec
                • 2008
                • 151

Znam PTlens i mnóstwo innych sposobów na korekcję ale że 90% obróbki robię w LR dlatego spytałem A co do modyfikacji RAWa to w testach aparatów piszą, że puszki czasem ingerują w RAWY więc myślałem, że np taki DPP też to potrafi

Komentarz

• michalab
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1580

Zamieszczone przez More86

Z tego co rozumiem to najpierw PTLens a potem TIFF w LR, da się odwrotnie? Tzn. po wywołaniu LR zapisać do TIFF i w TIFF usunąć beczkę w PTLens?
                  Zapraszam

Komentarz

• MariuszJ
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1697

Zamieszczone przez michalab
                    Z tego co rozumiem to najpierw PTLens a potem TIFF w LR, da się odwrotnie? Tzn. po wywołaniu LR zapisać do TIFF i w TIFF usunąć beczkę w PTLens?
                    Jeżeli zrzut do TIFFa z LR nazywasz wywołaniem, to owszem, da się i tak i tak.

Mam jednak niepodparty specjalnym doświadczeniem pogląd, że korekcje takie jak "anty-beczka" (lokalne przesunięcie pixeli z aproksymacją) powinny być wykonywane przed zmianami globalnymi.
                    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• seb2k6
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 151

Pobawiłem się trochę DPP i spodobała mi się ta automatyczna korekcja zniekształceń oraz aberracji (których swoją drogą nigdy wcześniej nie usuwałem ). Mam takie pytanko czy w tym programie można na stałe włączyć pokazywanie przepałów ? Tzn, żebym nie musiał ich do każdego zdjęcia z osobna włączać bo mnie to zaczęło denerwować już przy 5 rawie

I jeszcze drugie pytanie... gdzie są zapisywane pliki, w których program zapisuje zmiany jakich dokonałem na rawie ? Np w LR można sobie wcisnąć CTRL+S i program tworzy XMP dla danego pliku i nie ma później problemu z odtworzeniem zmian np po formacie dysku albo na innym kompie. Jak to jest rozwiązane w DPP ?

Komentarz

• vidocq
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 157

Zamieszczone przez Janusz Body
                        Dodam jeszcze, że warto bo plugin jest bardzo wygodny, skuteczny i wciąż aktualizowana jest baza obiektywów i puszek.
                        Poza tym autor zdaje się daje tę licencję dożywotnio.
                        Kupiłem ją ze cztery lata temu i po ukazaniu się każdej nowej wersji programu klucz wciąż działa.
                        Chciałoby się powiedzieć: żeby tak wszyscy
                        pozdrawiam, vidocq

Komentarz

• seb2k6
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 151

I jeszcze drugie pytanie... gdzie są zapisywane pliki, w których program zapisuje zmiany jakich dokonałem na rawie ? Np w LR można sobie wcisnąć CTRL+S i program tworzy XMP dla danego pliku i nie ma później problemu z odtworzeniem zmian np po formacie dysku albo na innym kompie. Jak to jest rozwiązane w DPP ?
                          Nadal nie mogę tego znaleźć więc zrobiłem pewien test. Zmodyfikowałem
                          rawa, zapisałem, zamknąłem DPP. Skopiowałem rawa do innego miejsca i pod inną nazwą. Otworzyłem dpp i otworzyłem plik. Wszystkie ustawienia się zachowały... Wygląda na to, że te zmiany są zapisywane bezpośrednio w pliku (i czytelne tylko dla DPP bo LR już widzi "gołego" rawa bez żadnych zmian).

Komentarz

• MariuszJ
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1697

Nadal nie mogę tego znaleźć więc zrobiłem pewien test. Zmodyfikowałem
                            rawa, zapisałem, zamknąłem DPP. Skopiowałem rawa do innego miejsca i pod inną nazwą. Otworzyłem dpp i otworzyłem plik. Wszystkie ustawienia się zachowały... Wygląda na to, że te zmiany są zapisywane bezpośrednio w pliku (i czytelne tylko dla DPP bo LR już widzi "gołego" rawa bez żadnych zmian).
                            Już to pisałem, CR2 to matryca + ustawienia puszki w momencie robienia zdjęcia + zestaw "recipes" DPP, wszystko w jednym pliku.
                            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• michalab
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1580

Zamieszczone przez MariuszJ
                              Jeżeli zrzut do TIFFa z LR nazywasz wywołaniem, to owszem, da się i tak i tak.

Mam jednak niepodparty specjalnym doświadczeniem pogląd, że korekcje takie jak "anty-beczka" (lokalne przesunięcie pixeli z aproksymacją) powinny być wykonywane przed zmianami globalnymi.
                              Kilka innych rzeczy też warto robić przed wywołaniem np. balans bieli, ekspozycja ... dlatego myślałem, że lepiej LR potem PTLens.
                              Zapraszam

Komentarz

Pracuję...