CS4 - cropowanie ;)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

CS4 - cropowanie ;)

Pytanie mocno podstawowe, ale pytam całkiem serio.

Jak można włączyć Aspect Ratio dla funkcji Crop?
    Moge wpisać co prawda 3in x 2in, ale wtedy zmienia mi się document size do takiego, a Resolution przeważnie jest dość dzikie

Moge ustawić Aspect Ratio dla zaznaczania obszaru (a później użyć cropa), ale to jest niewygodne, bo:
    a) nie przyciemnia części cropowanej
    b) nie można modyfikować zaznaczonego już obszaru

Jakieś propozycje?
  • traphezz
    Bywalec
    • 2008
    • 126

Ja to robie tak ze zaznaczam caly obrazek narzedziem do crop'owania, a pozniej trzymajac shift przeciagam rogi do kadru takiego jak chce

Komentarz

• daviddark
      Bywalec
      • 2009
      • 180

ja po prostu wybieram "Crop tool" i na górze klikam na pasku "Pierwsz PLan" i proporcje są zachowane... tyle
      5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
      (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
      Blog
      portfolio

Komentarz

• Alde
        Początki nałogu
        • 2008
        • 360

Moze Golden Crop ? mi niekiedy sie przydaje

Komentarz

• quail
          Początki nałogu
          • 2008
          • 400

Możesz tak:
          - użyć Crop Tool (C) i wpisać tylko szerokość oraz wysokość bez podawania rozdzielczości, wtedy będą traktowane jak proporcje,
          - zamiast crop użyć Marquee Tool (M) i tam wpisać współczynnik proporcji (Fixed Ratio).

Komentarz

• traphezz
            Bywalec
            • 2008
            • 126

Zamieszczone przez daviddark
            ja po prostu wybieram "Crop tool" i na górze klikam na pasku "Pierwsz PLan" i proporcje są zachowane... tyle
            Nie wiem czy zauwazyles ale ta metoda jak masz obrazek przykladowo 3000x2000 i chcesz skadrowac 1/4 z niego to on z tej 1/4 (to jest kawalek 750x500) zrobi Ci 3000x2000 ...

Komentarz

• allxages
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2549

Zamieszczone przez traphezz
              Ja to robie tak ze zaznaczam caly obrazek narzedziem do crop'owania, a pozniej trzymajac shift przeciagam rogi do kadru takiego jak chce
              to chyba najsensowniejsze. dzięki!

wczoraj w nocy to jeszcze inaczej sobie wymyśliłem. wpisywałem 3in x 2in w Crop Tool, ustawialem co chciałem. Następnie do krawędzi dostawiałem prowadnice, a później zaznaczałem prostokąt do prostownić i Edit->Crop Niezła mordęga hehe

Swoją drogą to jestem pod wrażeniem, że do tej pory w PS nie ma w standardzie tego co daje np. Golden Crop...

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

ja kadruje wpisujac w narzedziu crop format zdjęcia, np 15 cm - 10 cm a w oknie resolution nie wpisuje nic, dzieki temu zdjecia zachowuja nie tylko proporcje ale i oryginalna wielkosc
                Moje wątki na forum: sport | fashion
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Tezet-gdynia
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1283

A nie mozesz wpisac np. 2 na 3 u gory ? Bez zadnych in, cm, mm, px itp ? w cs2 to dziala, wtedy trzyma proporcje, i nie zwieksza rozdzielczosci do poczatkowej. Tzn ile wytnie, tyle wytnie. np z 2000x3000, zaznaczysz 1/4 to bedziesz mial 1000x1500
                  Ostatnio edytowany przez Tezet-gdynia; 15198.
                  www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• daviddark
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 180

Nie wiem czy zauwazyles ale ta metoda jak masz obrazek przykladowo 3000x2000 i chcesz skadrowac 1/4 z niego to on z tej 1/4 (to jest kawalek 750x500) zrobi Ci 3000x2000 ...
                    Faktycznie - ja cropuje dosłownie minimum jeśli coś mi nie gra, i nigdy nie robiłem tak drastycznych Crop-ów poprzez pierwszy plan - stąd nie wiedziałem, że aż tak "rozrzedza"
                    pzdr
                    5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
                    (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
                    Blog
                    portfolio

Komentarz

• Arek_Gd
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 249

Też tak robię, tyle tylko że w CS3, podejrzewam że jest tak samo w CS4.

Dokładnie tak:
                      1. CTR A
                      2. Menu 'zaznacz' - 'przekształć zaznaczenie'
                      3. z shiftem zmiana (zachowuje proporcje) zakończona ENTER
                      4. kadruj
                      Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

Pracuję...