ColorChecker Passport

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • witold68
    • 2009
    • 5

ColorChecker Passport

Czy jest mozliwe sciągnąc skąs plik RAW z wzornikiem ColorChecker Passport, lub moze ktos posiada bylbym wdzieczny...
  • More86
    Bywalec
    • 2008
    • 138

Chyba nie znajdziesz, poza tym z samym wzornikiem nic nie zdziałasz.
    Potrzebujesz foty wzornika w danych warunkach oświetleniowych żeby ustawić WB w swoich fotach.

Komentarz

• janmar
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3468

Zamieszczone przez More86
      Chyba nie znajdziesz, poza tym z samym wzornikiem nic nie zdziałasz.
      Potrzebujesz foty wzornika w danych warunkach oświetleniowych żeby ustawić WB w swoich fotach.
      No,i program niezbędny do pewnych innych wykorzystań, który jest na załączonej do wzornika płytce.Wszystko jest wyjaśnione w tutkach "Janusza B", W dziale Tipsy Tricki.Polecam. :-)[Sam wzornik to po prostu mała tablica Gretagha]
      Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• witold68
        • 2009
        • 5

ColorChecker

ok, dziekuje, myslalem ze jak bede mial plik RAW wzornika przy dziennym swietle to mi cos da....

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Potrzebujesz fotografii wzornika z Twojego aparatu w danych warunkach oświetleniowych. Cudze fotki nadają sie tylko do oglądania ale zwykle mało ciekawe są ;-)

Trzeba kupić lub pożyczyć wzornik i program. Dla przeciętnych warunków 3-4 profile wystarczą a korzyści z robienia profili przy każdej sesji są minimalne. Natomiast sam profil warto zrobić. Aparaty jednak odbiegają od "sredniej" zrobionej przez Adobe w ACR. Dotychczas robiłem profile w kilkunastu aparatach. Wszędzie różnice były znaczne. Najmniejsze, o dziwo, w G11 - profil Adobe praktycznie niczym się nie różnił (niuanse ale bardzo drobne). Tyle, że bez zrobienia profilu nikt nie jest w stanie powiedzieć czy dany egzemplarz jest choćby zbliżony. Dwa różne aparaty dają dwa różne profile - nawet jeśli oba to 1Ds3 i oba robione w idealnie tych samych warunkach.

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• witold68
            • 2009
            • 5

Zamieszczone przez Janusz Body
            Potrzebujesz fotografii wzornika z Twojego aparatu w danych warunkach oświetleniowych. Cudze fotki nadają sie tylko do oglądania ale zwykle mało ciekawe są ;-)

Trzeba kupić lub pożyczyć wzornik i program. Dla przeciętnych warunków 3-4 profile wystarczą a korzyści z robienia profili przy każdej sesji są minimalne. Natomiast sam profil warto zrobić. Aparaty jednak odbiegają od "sredniej" zrobionej przez Adobe w ACR. Dotychczas robiłem profile w kilkunastu aparatach. Wszędzie różnice były znaczne. Najmniejsze, o dziwo, w G11 - profil Adobe praktycznie niczym się nie różnił (niuanse ale bardzo drobne). Tyle, że bez zrobienia profilu nikt nie jest w stanie powiedzieć czy dany egzemplarz jest choćby zbliżony. Dwa różne aparaty dają dwa różne profile - nawet jeśli oba to 1Ds3 i oba robione w idealnie tych samych warunkach.
            ....Dziekuje bardzo, czyli juz wiem o co chodzi, niestety na razie nie stac mnie na zakup, ale bede o tym myslal.....pozdrawiam serdecznie

Komentarz

• More86
              Bywalec
              • 2008
              • 138

Chodzi o pełny profil czy jedynie o poprawę balansu bieli?

Komentarz

• witold68
                • 2009
                • 5

Profil byloby chyba najlepiej, ale bardzo mi zalezy na poprawie balansu bieli, tez by bylo swietnie...

Komentarz

• janmar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3468

Zamieszczone przez witold68
                  ....Dziekuje bardzo, czyli juz wiem o co chodzi, niestety na razie nie stac mnie na zakup, ale bede o tym myslal.....pozdrawiam serdecznie
                  To Kolego nie tak jak piszesz ,zupełnie nie tak.Poczytaj jak sugerowałem tutki Janusza Body.Jak zrozumiesz proste o fotografii prawdy tam zawarte,no i popracujesz :-) to :zanim postarzejesz się i będziesz miał pieniądze na zakupy :smile:
                  będziesz robił świetne zdjęcia czymkolwiek.Nie martw się o pieniądze,poczytaj,zrozum,fotografuj..Będzie ok.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Qrczaki, a może poświęcisz dwie min. na obejrzenie czegoś na co inni stracili wiele godz. tworząc materiał w Tips Tricks? <.?":IIIIIIrwa
                  Widzisz nie wiem gdzie mieszkasz .Ja w pobliżu Bydgoszczy [!600 m.] Jesli mógłbym w czymś pomóc to nie ma sprawy.Odezwij się na priv.Swoją drogą to Ludzie no ,podawajcie choćby "województwo",please [jak mówią rosjanie]
                  Ostatnio edytowany przez janmar; 7379. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• More86
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 138

Są inne tańsze produkty, przeznaczone głównie do poprawy WB. ColorChecker to w pierwszej linii narzędzie własnie do profilowania.

http://allegro.pl/item916725832_szar...pokrowiec.html
                    http://allegro.pl/item913060393_prod...ra_kartka.html

To tylko przykłady. Nie znam tych produktów, ani nie używałem, ale maja swoje grono wielbicieli.
                    Zamieszczone przez janmar

Qrczaki, a może poświęcisz dwie min. na obejrzenie czegoś na co inni stracili wiele godz. tworząc materiał w Tips Tricks? <.?":IIIIIIrwa
                    Nie do końca rozumiem o co chodzi
                    Ostatnio edytowany przez More86; 19979. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Są inne tańsze produkty, przeznaczone głównie do poprawy WB. ColorChecker to w pierwszej linii narzędzie własnie do profilowania.

http://allegro.pl/item916725832_szar...pokrowiec.html
                      http://allegro.pl/item913060393_prod...ra_kartka.html

To tylko przykłady. Nie znam tych produktów, ani nie używałem, ale maja swoje grono wielbicieli.

Nie do końca rozumiem o co chodzi
                      Rozumiem że nie rozumiesz,W ww.dziale jest cykl tutoriali do których parametry podałem.Proszę o zapoznanie sie z nimi.Potem na priv. jezeli chcesz Kolego utrzymać ww. sprawie kontakt.Pozdrawiam

Komentarz

• More86
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 138

Rozumiem że nie rozumiesz,W ww.dziale jest cykl tutoriali do których parametry podałem.Proszę o zapoznanie sie z nimi.Potem na priv. jezeli chcesz Kolego utrzymać ww. sprawie kontakt.Pozdrawiam
                        I proszę o wskazanie miejsca w którym moja wypowiedź jest z nimi sprzeczna.

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

I proszę o wskazanie miejsca w którym moja wypowiedź jest z nimi sprzeczna.
                          Wszystko jest względne. :smile: Stwierdzenie że coś jest droższe lub tańsze ma [IMHO], sens jeśli przedmioty są takie same lub choćby porównywalne.System Colorchecker różni się możliwościami oraz jakością znacznie od proponowanych w linkach Kolegi wzorników .Dlatego sugerowałem dokładniejsze wczytanie się w "tutki" Janusza Body.

[Cytuję] To tylko przykłady. Nie znam tych produktów, ani nie używałem, ale mają swoje grono wielbicieli.[Quote]

Mam Colorchecker i szara kartę Quantuum [O'key w studio ww. karta] Dla mnie EOT.Pozdrawiam
                          Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• More86
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 138

rosjanie]
                            Zacznę od tego że zwrócił mi Pan uwagę w dość nieciekawy sposób (słowo "****a", zamaskowane chodźby nie wiem jak solidnie o czymś świadczy). Założył Pan z góry że mam podstawowe braki w w wiedzy na omawiany temat (bo jestem młodszy, lub mam mniej postów?) zwracając przy tym uwagę, iż proponuje osobie, najwyraźniej nie do końca zaznajomionej z tematem, zapoznanie się z innymi, tańszymi alternatywami (których w sumie jak Pan sam przyznał jest w posiadaniu). I gdzie tu logika? Sam Pan zacytował:
                            "To tylko przykłady."<--chyba nie wymaga to komentarza.
                            Proponuję przeczytać dwa razy zanim założy Pan co autor miał na myśli.

Z proponowaną literaturą zapoznałem się dawno temu, zresztą nie tylko z tą pozycją.
                            ColorChecker Passport jest solidnym narzędziem (sam niestety nie posiadam i tu akurat ma Pan nade mną przewagę) ale jest także mało użyteczny bez odpowiedniego oprogramowania, lub przynajmniej wyposażonego w curves dla poszczególnych kanałów.

Ogólnie wolałbym abyśmy oboje potraktowali całą ta sytuację jako niepotrzebne nieporozumienie, bo temat można niepotrzebnie drążyć w nieskończoność.
                            Pozdrawiam

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez witold68
                              Profil byloby chyba najlepiej, ale bardzo mi zalezy na poprawie balansu bieli, tez by bylo swietnie...

Balans bieli to wystarczy kawałek papieru fotograficznego. Nie trzeba żadnych cudów za kilkadziesiąt czy kilkaset złotych. Weź sobie kartkę papieru (wystarczy najmniejsza), zrób jej zdjęcie w danym miejscu - ważne, żeby było poprawnie naświetlone i ustawiaj WB dla całej serii zdjęć z tego miejsca. (Zakładam, że robisz w RAWach). Jeśli robisz w jpegach to ta sama kartka - no może ciut większa i postępowanie zgodnie z instrukcją aparatu. Ważne, żeby to był papier foto a nie kserograficzny no i żeby nie był za stary i przyżółcony bo zdjęcia wyjdą oziębione.

Naprawdę działa wystarczająco dobrze. Zupełnie nie wiem czemu najprostsze rozwiązania nie są używane. Czyżby jak tanio to musi być źle i "bylejak" ? :-)

EDIT: Wszelkiej maści "szare karty" do WB nadają się średnio. Większość jest robiona głównie w celu pomiaru światła i WB na nie jest jedynie "przy okazji" - niekoniecznie najlepiej.
                              Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
                              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...