Czy jest mozliwe sciągnąc skąs plik RAW z wzornikiem ColorChecker Passport, lub moze ktos posiada bylbym wdzieczny...
ColorChecker Passport
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Chyba nie znajdziesz, poza tym z samym wzornikiem nic nie zdziałasz.
Potrzebujesz foty wzornika w danych warunkach oświetleniowych żeby ustawić WB w swoich fotach. -
No,i program niezbędny do pewnych innych wykorzystań, który jest na załączonej do wzornika płytce.Wszystko jest wyjaśnione w tutkach "Janusza B", W dziale Tipsy Tricki.Polecam. :-)[Sam wzornik to po prostu mała tablica Gretagha]Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.Komentarz
-
ColorChecker
ok, dziekuje, myslalem ze jak bede mial plik RAW wzornika przy dziennym swietle to mi cos da....Komentarz
-
Potrzebujesz fotografii wzornika z Twojego aparatu w danych warunkach oświetleniowych. Cudze fotki nadają sie tylko do oglądania ale zwykle mało ciekawe są ;-)
Trzeba kupić lub pożyczyć wzornik i program. Dla przeciętnych warunków 3-4 profile wystarczą a korzyści z robienia profili przy każdej sesji są minimalne. Natomiast sam profil warto zrobić. Aparaty jednak odbiegają od "sredniej" zrobionej przez Adobe w ACR. Dotychczas robiłem profile w kilkunastu aparatach. Wszędzie różnice były znaczne. Najmniejsze, o dziwo, w G11 - profil Adobe praktycznie niczym się nie różnił (niuanse ale bardzo drobne). Tyle, że bez zrobienia profilu nikt nie jest w stanie powiedzieć czy dany egzemplarz jest choćby zbliżony. Dwa różne aparaty dają dwa różne profile - nawet jeśli oba to 1Ds3 i oba robione w idealnie tych samych warunkach.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
....Dziekuje bardzo, czyli juz wiem o co chodzi, niestety na razie nie stac mnie na zakup, ale bede o tym myslal.....pozdrawiam serdeczniePotrzebujesz fotografii wzornika z Twojego aparatu w danych warunkach oświetleniowych. Cudze fotki nadają sie tylko do oglądania ale zwykle mało ciekawe są ;-)
Trzeba kupić lub pożyczyć wzornik i program. Dla przeciętnych warunków 3-4 profile wystarczą a korzyści z robienia profili przy każdej sesji są minimalne. Natomiast sam profil warto zrobić. Aparaty jednak odbiegają od "sredniej" zrobionej przez Adobe w ACR. Dotychczas robiłem profile w kilkunastu aparatach. Wszędzie różnice były znaczne. Najmniejsze, o dziwo, w G11 - profil Adobe praktycznie niczym się nie różnił (niuanse ale bardzo drobne). Tyle, że bez zrobienia profilu nikt nie jest w stanie powiedzieć czy dany egzemplarz jest choćby zbliżony. Dwa różne aparaty dają dwa różne profile - nawet jeśli oba to 1Ds3 i oba robione w idealnie tych samych warunkach.Komentarz
-
-
Komentarz
-
To Kolego nie tak jak piszesz ,zupełnie nie tak.Poczytaj jak sugerowałem tutki Janusza Body.Jak zrozumiesz proste o fotografii prawdy tam zawarte,no i popracujesz :-) to :zanim postarzejesz się i będziesz miał pieniądze na zakupy :smile:
będziesz robił świetne zdjęcia czymkolwiek.Nie martw się o pieniądze,poczytaj,zrozum,fotografuj..Będzie ok.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Qrczaki, a może poświęcisz dwie min. na obejrzenie czegoś na co inni stracili wiele godz. tworząc materiał w Tips Tricks? <.?":IIIIIIrwa
Widzisz nie wiem gdzie mieszkasz .Ja w pobliżu Bydgoszczy [!600 m.] Jesli mógłbym w czymś pomóc to nie ma sprawy.Odezwij się na priv.Swoją drogą to Ludzie no ,podawajcie choćby "województwo",please [jak mówią rosjanie]Komentarz
-
Są inne tańsze produkty, przeznaczone głównie do poprawy WB. ColorChecker to w pierwszej linii narzędzie własnie do profilowania.
http://allegro.pl/item916725832_szar...pokrowiec.html
http://allegro.pl/item913060393_prod...ra_kartka.html
To tylko przykłady. Nie znam tych produktów, ani nie używałem, ale maja swoje grono wielbicieli.
Nie do końca rozumiem o co chodziKomentarz
-
Rozumiem że nie rozumiesz,W ww.dziale jest cykl tutoriali do których parametry podałem.Proszę o zapoznanie sie z nimi.Potem na priv. jezeli chcesz Kolego utrzymać ww. sprawie kontakt.PozdrawiamSą inne tańsze produkty, przeznaczone głównie do poprawy WB. ColorChecker to w pierwszej linii narzędzie własnie do profilowania.
http://allegro.pl/item916725832_szar...pokrowiec.html
http://allegro.pl/item913060393_prod...ra_kartka.html
To tylko przykłady. Nie znam tych produktów, ani nie używałem, ale maja swoje grono wielbicieli.
Nie do końca rozumiem o co chodziKomentarz
-
Komentarz
-
Wszystko jest względne. :smile: Stwierdzenie że coś jest droższe lub tańsze ma [IMHO], sens jeśli przedmioty są takie same lub choćby porównywalne.System Colorchecker różni się możliwościami oraz jakością znacznie od proponowanych w linkach Kolegi wzorników .Dlatego sugerowałem dokładniejsze wczytanie się w "tutki" Janusza Body.
[Cytuję] To tylko przykłady. Nie znam tych produktów, ani nie używałem, ale mają swoje grono wielbicieli.[Quote]
Mam Colorchecker i szara kartę Quantuum [O'key w studio ww. karta] Dla mnie EOT.PozdrawiamOstatnio edytowany przez janmar; 7379.Komentarz
-
Zacznę od tego że zwrócił mi Pan uwagę w dość nieciekawy sposób (słowo "****a", zamaskowane chodźby nie wiem jak solidnie o czymś świadczy). Założył Pan z góry że mam podstawowe braki w w wiedzy na omawiany temat (bo jestem młodszy, lub mam mniej postów?) zwracając przy tym uwagę, iż proponuje osobie, najwyraźniej nie do końca zaznajomionej z tematem, zapoznanie się z innymi, tańszymi alternatywami (których w sumie jak Pan sam przyznał jest w posiadaniu). I gdzie tu logika? Sam Pan zacytował:
"To tylko przykłady."<--chyba nie wymaga to komentarza.
Proponuję przeczytać dwa razy zanim założy Pan co autor miał na myśli.
Z proponowaną literaturą zapoznałem się dawno temu, zresztą nie tylko z tą pozycją.
ColorChecker Passport jest solidnym narzędziem (sam niestety nie posiadam i tu akurat ma Pan nade mną przewagę) ale jest także mało użyteczny bez odpowiedniego oprogramowania, lub przynajmniej wyposażonego w curves dla poszczególnych kanałów.
Ogólnie wolałbym abyśmy oboje potraktowali całą ta sytuację jako niepotrzebne nieporozumienie, bo temat można niepotrzebnie drążyć w nieskończoność.
PozdrawiamKomentarz
-
Balans bieli to wystarczy kawałek papieru fotograficznego. Nie trzeba żadnych cudów za kilkadziesiąt czy kilkaset złotych. Weź sobie kartkę papieru (wystarczy najmniejsza), zrób jej zdjęcie w danym miejscu - ważne, żeby było poprawnie naświetlone i ustawiaj WB dla całej serii zdjęć z tego miejsca. (Zakładam, że robisz w RAWach). Jeśli robisz w jpegach to ta sama kartka - no może ciut większa i postępowanie zgodnie z instrukcją aparatu. Ważne, żeby to był papier foto a nie kserograficzny no i żeby nie był za stary i przyżółcony bo zdjęcia wyjdą oziębione.
Naprawdę działa wystarczająco dobrze. Zupełnie nie wiem czemu najprostsze rozwiązania nie są używane. Czyżby jak tanio to musi być źle i "bylejak" ? :-)
EDIT: Wszelkiej maści "szare karty" do WB nadają się średnio. Większość jest robiona głównie w celu pomiaru światła i WB na nie jest jedynie "przy okazji" - niekoniecznie najlepiej.Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
Komentarz