Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
sid-post długi, ale nie wprowadził nic konstruktywnego do tematu.
Adobe od wielu lat jest niemal monopolistą jeżeli chodzi o branże foto/design.
Ich produkty są dobrze napisane, intuicyjne, wydajne...ale jako monopolista może dyktować warunki. Niestety w lightroomie brakuje trochę do pełni szczęścia. Niby można przejść z łatwością do PSa ale ktoś kto przerabia serie fot nie ma na to czasu i nerwów, nie mówiąc o pieniążkach.
Nie śledzę Apertura bo nie mam maca, teraz okazało się, że ma ukazać się wersja na PC i ma być tańsza o jakieś 40%. Myślę, że to dość ciekawa wiadomość. A czy to początek końca adobe już każdy sobie sam odpowie-jestem pewien, że było to określenie żartobliwe.
Tytuł wątku jest jak najbardziej poprawny. Podoba mi się podejście autora do tematu. Pokazuje w ten sposób dużemu gronu nieświadomych użytkowników że jest coś jeszcze na rynku innego niż adobe.
Tytuł wcale nie jest jak z okładki Faktu. Teraz wszystkie gazety łącznie z Wyborczą, Times itd. stosują takie zagrania, żeby przyciągnąć czytelników. Takie mamy czasy, ot, co.
Przepraszam wszystkich których zbulwersował mój tabloid'owy Tytuł... nie sądziłem że CB jest forum dla "super śmiertelnie-poważnych ludzi"
...luz Panowie to nie są obrady EU.
Oryginalny tytuł miał być: Aperture 3 - początek końca Lightroom 3!
... ale tak jak jest teraz, jest po prostu bardziej dramatycznie i naprawdę może okazać się rzeczywistością w najbliższej przyszłości...
Poniżej trochę "światła" i historii dla Apple-ignorantów (czyt. Viteza)
Nie wiem ilu z was śledzi giełdę, więc wrzucę kilka suchych faktów by bronić mój tytuł:
Zróbmy zestawienie trzech firm w skali 10cio letniej
Microsoft Corporation, Apple Inc. i nasz kochany Adobe Systems Incorporated.
Apple zaczął od ok 2-3% marketu z cena pojedynczej akcji ok $10 aktualna cena za jeną akcję to około $200 (niech każdy przeliczy sobie przyrost procentowy),
Microsoft Spadł w tym czasie z ok $60 za akcje do ok $30.
Jeżeli popatrzymy na dramatyczny wykres Vitez'a z postu #7 faktycznie można odnieść wrażenie że Apple w porównaniu z Microsoft się nie liczy, ale czy tak jest naprawdę?
Czy...? 182.50 miliardy dolarów kapitału Apple wyglądają tak źle przy 245.13 miliardach Microsoft?
Jeżeli Apple i Microsoft będą kontynuować swoją strategię rynkowa niewykluczone że najbliższym czasie relacje się odwrócą.
Drodzy Panowie musicie sobie uświadomić pewien fakt:
Ilość kopii systemu operacyjnego na rynku nie ma znaczenia, znaczenie ma ilość sprzedanych kopii ... założę się że 80% z tych dumnie brzmiących 99% Windowsów jest klepanych w Chinach i Microsoft nie dostał za to ani centa ...
BTW tu jest trochę bardziej obiektywne zestawienie Market Share
Vitez, na przyszłość proszę nie posądzaj mnie za szybko o demagogię - bardzo łatwo Ci przychodzi przyklejanie etykietek zrób najpierw porządny research...
Ok. Jedziemy dalej:
Adobe Systems Incorporated wygląda trochę blado ze swoimi prawie 17 miliardami w kapitale;(
a ostatni kwartał wygląda jeszcze gorzej ;( w zestawieniu z naszymi kolosami.
Apple nie musiał zamykać firmy na tydzień, jak to zrobił Adobe w zeszłym roku żeby zaoszczędzić na prądzie wodzie i wypłatach dla pracowników ...
Na koniec ... czy taki kolos jak Apple który zmienił całkowicie rynek muzyczny za pomocą iTunes, nie połakomi się na zyski relatywnie małej firmy... Adobe?
PS. @sal - tak się składa że znam ludzi którzy pracują, pracowali zarówno dla Apple jak i Adobe, znam ich osobiście i przez network, nazwisko jednego z moich znajomych wyświetla się zarówno przy przy starcie CS4 jak i LR2, odszedł on jednak ostatnio z Adobe głownie ze względu na LR3...
No to kolego pojechałeś :-)
O ile pierwszy post nie wywołał na mnie żadnego zażenowania jak na pozostałych osobach, tak teraz to jednak...
Zamieszczone przez VanMurder
Nie wiem ilu z was śledzi giełdę, więc wrzucę kilka suchych faktów by bronić mój tytuł:
Zróbmy zestawienie trzech firm w skali 10cio letniej
Microsoft Corporation, Apple Inc. i nasz kochany Adobe Systems Incorporated.
Apple zaczął od ok 2-3% marketu z cena pojedynczej akcji ok $10 aktualna cena za jeną akcję to około $200 (niech każdy przeliczy sobie przyrost procentowy),
Microsoft Spadł w tym czasie z ok $60 za akcje do ok $30.
I co nam to mówi? Kompletnie nic. Po pierwsze Apple to nie tylko Maci i jak rozumiem, jako niewolnik tej firmy, doskonale o tym wiesz, bo zapewne czytasz ten post za pomocą iPada, mając w uszach słochawki podpięte do swojego iPoda, a w kieszeni czujesz wibracje od swojego iPhone'a
Tak samo Microsoft to nie tylko Windowsy. Jeżeli jesteś w stanie pokazać jakieś statystyki, jakie procent zarobki stanowią konkretnie systemy operacyjne, to pokaż. Chętnie popatrze. A tak, to wybacz, ale to o niczym nie mówi.
Jeżeli popatrzymy na dramatyczny wykres Vitez'a z postu #7 faktycznie można odnieść wrażenie że Apple w porównaniu z Microsoft się nie liczy, ale czy tak jest naprawdę?
Akurat wykres z Viteza postu jest o kant tyłka, bo pokazuje jeżeli już tylko polskie realia. Jestem w pełni przekonany, że na rynku amerykańskim odsetek Maców jest zdecydowanie kilkakrotnie wyższy. Ma ktoś zestawienie światowe?
Czy...? 182.50 miliardy dolarów kapitału Apple wyglądają tak źle przy 245.13 miliardach Microsoft?
A co ma kapitał do popularności danego narzędzia? Linux jako tako jest darmowy, a jednak firmy jak Red Hat istnieją na giełdzie. Popularnościowo np. w Polsce przewyższa Maca. Więc?
Jeżeli Apple i Microsoft będą kontynuować swoją strategię rynkowa niewykluczone że najbliższym czasie relacje się odwrócą.
Nie sądze. Ale pomijając to, to jaki ma to wpływ na popularność firmy Adobe? Żaden. Wspiera obydwa systemy.
Drodzy Panowie musicie sobie uświadomić pewien fakt:
Ilość kopii systemu operacyjnego na rynku nie ma znaczenia, znaczenie ma ilość sprzedanych kopii ... założę się że 80% z tych dumnie brzmiących 99% Windowsów jest klepanych w Chinach i Microsoft nie dostał za to ani centa ...
BTW tu jest trochę bardziej obiektywne zestawienie Market Share
Drogi Panie, chyba nie masz jednak pojęcia na temat tego, jak to wygląda. Otóż zdecydowanie liczy się w tym przypadku ilość na rynki, aniżeli sama sprzedaż kopii. I Microsoft doskonale o tym wie i wcale nie sili się na żadne wybredne zabezpieczenia swojego systemu.
Ok. Jedziemy dalej:
Adobe Systems Incorporated wygląda trochę blado ze swoimi prawie 17 miliardami w kapitale;(
a ostatni kwartał wygląda jeszcze gorzej ;( w zestawieniu z naszymi kolosami.
Apple nie musiał zamykać firmy na tydzień, jak to zrobił Adobe w zeszłym roku żeby zaoszczędzić na prądzie wodzie i wypłatach dla pracowników ...
Ale co ma kapitał firmy, która ma w posiadaniu 5-10 produktów (do tego wyspecjalizowanych), do kapitału firmy, która zajmuje się setką różnych rzeczy? Rzucasz liczbami, to chociaż napisz co z tego wynika, bo jak dla mnie nic.
Na koniec ... czy taki kolos jak Apple który zmienił całkowicie rynek muzyczny za pomocą iTunes, nie połakomi się na zyski relatywnie małej firmy... Adobe?
Że niby co zmienił? Wybacz, ale akurat w muzyką mam dużo wspólnego i jakoś nigdzie nie zauważyłem tego iTunes. Chodzi Ci o program? Nie sądze, bo to zwykły player. Co więcej, większość moich znajomych co używa iPodów lub Maców jako tako uważa, że to strasznei ograniczony produkt.
Chodzi Tobie o iTunesStore? Kupuje miesięcznie kilka płyt i szczerze mówiąc o iTunesStore słyszałem raz na jakimś portalu w sprawie DRM, a teraz drugi raz. Zapytałem też kilku znajomych, w tym z USA. Nikt nie korzysta. Gdzie ta rewolucja? Konkretnie, co takiego się stało?
PS. @sal - tak się składa że znam ludzi którzy pracują, pracowali zarówno dla Apple jak i Adobe, znam ich osobiście i przez network, nazwisko jednego z moich znajomych wyświetla się zarówno przy przy starcie CS4 jak i LR2, odszedł on jednak ostatnio z Adobe głownie ze względu na LR3...
Ale co to dowodzi? Że odszedł? Ja tam pracowałem dla Nokii, odszedłem bo chciałem na pół roku zrobić sobie wakacje w Portugalii. I co z tego? Nic. Znam ludzi co z Google odchodzili. I czy coś to zmienia? No chyba, że chodzi o jakiś konkretny powód. Jeżeli tak to go przedstaw, a nie piszesz o niczym.
Serio, nie znalazłem ani jednego argumentu w Twoim poście, który by mówił że Apple załatwi Adobe. Wcale też nie jestem uprzedzony do jabłuszek. Kiedyś używałem Amigi, a i teraz myśle nad MacBookPro. Tylko do czego ten fanatyzm nie poparty żadnymi argumentami?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT: brak powiązania między kapitałem a popularnością świetnie obrazuje przykład np. języka programowania Python. Kapitału właściwie brak, popularność ogromna. Więc proszę o nowe argumenty
Ostatnio edytowany przez allxages; 5614.
Powód: Automerged Doublepost
......Chodzi Tobie o iTunesStore? Kupuje miesięcznie kilka płyt i szczerze mówiąc o iTunesStore słyszałem raz na jakimś portalu w sprawie DRM, a teraz drugi raz. Zapytałem też kilku znajomych, w tym z USA. Nikt nie korzysta. Gdzie ta rewolucja? Konkretnie, co takiego się stało?......
...ze wtrace swoje 2 grosze , nie wiem czy to rewolucja, ale jak dla mnie to fantastyczna sprawa. W iTunes Store nie kupuje plyt tylko wybrane utwory, dokladnie te ktore lubie, i w ten sposob nie place za cos czego sluchac nie bede. Szkoda tylko ze tak malo polskich kapel jest tam obecnych, ale moze i to sie zmieni.
A co do A3, to wyrzucilem z kompa A2 na rzecz CS3 .....ale, jezeli jest tak dobrze jak pisze VanMurder, to chetnie przeprosze sie z Aperture, ale zanim to nastapi, to jeszcze dzisiaj wieczorem odwiedze Apple Store i pobawie sie A3.
EDIT: brak powiązania między kapitałem a popularnością świetnie obrazuje przykład np. języka programowania Python. Kapitału właściwie brak, popularność ogromna. Więc proszę o nowe argumenty
To tak apropo dzisiejszego newsa o PINach w kartach płatniczych?
VanMurder skąd masz informację o wersji Aperture 3 na Windows? Napisz coś więcej, kiedy, za ile etc. To bardzo ciekawe osobiście nie lubię Lightroma i to może być super alternatywa.
[...]
... ale tak jak jest teraz, jest po prostu bardziej dramatycznie i naprawdę może okazać się rzeczywistością w najbliższej przyszłości...
[...]
Na koniec ... czy taki kolos jak Apple który zmienił całkowicie rynek muzyczny za pomocą iTunes, nie połakomi się na zyski relatywnie małej firmy... Adobe?.
[...]
Zamieszczone przez St. Thomas Aquinas
Cave ab homine unius libri
- jakoś tak mi się skojarzyło...
A serio - nikt chyba - poza akcjonariuszami Apple/Adobe - takiemu obrotowi sprawy nie kibicuje.
Monopole (czy duopole) mają jakoś tendencje to podnoszenia cen przy niekoniecznie równoczesnym podnoszeniu jakości...
Komentarz