Zarządzanie barwą i animacje we flashu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • quail
    Początki nałogu
    • 2008
    • 400

Zarządzanie barwą i animacje we flashu

No właśnie -- czy komuś się udało włączyć zarzączanie barwą we flashu?

W samym FF 3 i Safari (pod windows) zarządzanie kolorem działa poprawnie. Niestety zdjęcia wyświetlane w galeriach flashowych są przesycone (monitor szerokogamutowy), tak jakby flash w ogóle nie wiedział, że jest coś takiego jak profil monitora.

Tutaj mały flashowy teścik:

http://www.adobe.com/devnet/flash/quickstart/color_correction_as3

Próbowałem też ręcznie ustawić Stage.colorCorrectionSupport w AS3 -- bez pozytywnego rezultatu.
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez quail
    Niestety zdjęcia wyświetlane w galeriach flashowych są przesycone (monitor szerokogamutowy), tak jakby flash w ogóle nie wiedział, że jest coś takiego jak profil monitora.
    U mnie nie są: Firefox 3.0.17 na Windows 7 Ultimate 64 bit; Monitor NEC 2690WUXi2 skalibrowany, oprofilowany.

Komentarz

• quail
      Początki nałogu
      • 2008
      • 400

Vitez, to może będziesz wiedział co i gdzie ustawić?

Mam dokładnie ten sam setup oprogramowania co Ty (FF 3.0.17, w którym poprawnie działa CMS), Win7 Ultimate 64-bit, EIZO CG241W. Ta sama fotka wyświetlona na webie we flashu i na golasa w samej przeglądarce wygląda inaczej.

Czy test z podanego przeze mnie linka chodzi u Ciebie poprawnie i papryczki zmieniają kolor gdy wciskasz "toggle"?

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez quail
        Vitez, to może będziesz wiedział co i gdzie ustawić?

Mam dokładnie ten sam setup oprogramowania co Ty (FF 3.0.17, w którym poprawnie działa CMS), Win7 Ultimate 64-bit, EIZO CG241W. Ta sama fotka wyświetlona na webie we flashu i na golasa w samej przeglądarce wygląda inaczej.

Czy test z podanego przeze mnie linka chodzi u Ciebie poprawnie i papryczki zmieniają kolor gdy wciskasz "toggle"?
        Mam dokładnie to samo co Ty z moniotorem włącznie z wyjątkiem Win 7 64-bit professional.

Jeśli dobrze pamiętam to flash nie ma CMS w ogóle i w szczególe a przeglądarka obrazki z flasha traktuje jako domyślne sRGB więc tak powinny byc przygotowane.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

flash ma CM, tylko nie da się w nim otagować treści, więc wszystko traktowane jest jako sRGB, które jest standardem w necie - ale o tyle o ile działa, u mnie po włączeniu Stage.colorCorrectionSupport na on nasycenie zdjęć spada.
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• quail
            Początki nałogu
            • 2008
            • 400

Wyczytałem, że flash ma CMS od wersji 10. Używam najnowszej, 10,0,42,34.

Hmm..... włączyłem w FLA "stage.colorCorrection = ColorCorrection.ON;", a twarze są nadal czerwone jak po drzemce na solarium. Zdjęcia oczywiście w sRGB.

A może to kwestia wersji profilu, podobnie jak miało to miejsce w FF3.5? Tam poprawnie działa wyłącznie obsługa wersji 2. Może flash też współpracuje tylko z v2? Mój monitor ma profil w v4.2.0.

Komentarz

• czornyj
              Zasłużeni
              • 2006
              • 2626

Zamieszczone przez quail
              Wyczytałem, że flash ma CMS od wersji 10. Używam najnowszej, 10,0,42,34.

Hmm..... włączyłem w FLA "stage.colorCorrection = ColorCorrection.ON;", a twarze są nadal czerwone jak po drzemce na solarium. Zdjęcia oczywiście w sRGB.

A może to kwestia wersji profilu, podobnie jak miało to miejsce w FF3.5? Tam poprawnie działa wyłącznie obsługa wersji 2. Może flash też współpracuje tylko z v2? Mój monitor ma profil w v4.2.0.
              U mnie to działa niezależnie od profilu, nawet w IE.
              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Hmmmmm.... wszędzie piszą, że ma ale potrafi tylko z sRGB do profilu monitora. :-)

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• quail
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 400

Zamieszczone przez czornyj
                  U mnie to działa niezależnie od profilu, nawet w IE.
                  Jak rozumiem, żeby to włączyć, to trzeba mieć żródło flasha, tam ustawić odpowiedni property i dopiero wtedy zabangla?

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

Zamieszczone przez Janusz Body
                    Hmmmmm.... wszędzie piszą, że ma ale potrafi tylko z sRGB do profilu monitora. :-)
                    I zasadniczo tyle do szczęścia potrzeba, sRGB jest standardową przestrzenią ISO dla internetu.

Zamieszczone przez quail
                    Jak rozumiem, żeby to włączyć, to trzeba mieć żródło flasha, tam ustawić odpowiedni property i dopiero wtedy zabangla?
                    Na to wygląda - u mnie treści z tego testu Adobe traktowane są jako sRGB, więc zdjęcia wyrenderowane do sRGB są poprawnie wyświetlane z poprawką na przestrzeń monitora:
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• quail
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 400

Na to wygląda - u mnie treści z tego testu Adobe traktowane są jako sRGB, więc zdjęcia wyrenderowane do sRGB są poprawnie wyświetlane z poprawką na przestrzeń monitora
                      No to gdzieś w tym miejscu mam problem. Toggle w ogóle nic nie zmienia. Flash z jakiegoś powodu nie zarządza barwą.

Którą masz wersję flasha?

No i może jeszcze dla pewności -- w której wersji masz profil monitora?

Komentarz

• czornyj
                        Zasłużeni
                        • 2006
                        • 2626

Zamieszczone przez quail
                        No to gdzieś w tym miejscu mam problem. Toggle w ogóle nic nie zmienia. Flash z jakiegoś powodu nie zarządza barwą.

Którą masz wersję flasha?

No i może jeszcze dla pewności -- w której wersji masz profil monitora?
                        Chyba ostatnią.

Obstawiam profil monitora zgodny ze specyfikacją ICC v4 - sam zawsze robię v2, z v4 i tak na razie praktycznie nie ma pożytku.
                        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• quail
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 400

To może wiesz jak skonwertować profil v4 do v2? Pewnie jakoś się daje?

Komentarz

• czornyj
                            Zasłużeni
                            • 2006
                            • 2626

Zamieszczone przez quail
                            To może wiesz jak skonwertować profil v4 do v2? Pewnie jakoś się daje?
                            Profil utworzony przez ColorNavigatora? Spróbuj w CN przełączyć w preferencjach na v2 i zmusić go jakoś, by ponownie wczytał kalibrację.

Ew. podeślij mi profil na @, spróbuję go ręcznie przerobić na v2
                            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• quail
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 400

Profil utworzony przez ColorNavigatora? Spróbuj w CN przełączyć w preferencjach na v2 i zmusić go jakoś, by ponownie wczytał kalibrację.

Ew. podeślij mi profil na @, spróbuję go ręcznie przerobić na v2
                              W preferencjach nie znalazłem żadnych ustawień odnośnie wersji profilu. CN 5.3.

Podesłałem Ci profil na PM.
                              Dzięki za pomoc!

Komentarz

Pracuję...