Lightroom czy Photoshop?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • preinwher
    Początki nałogu
    • 2008
    • 458

Lightroom czy Photoshop?

Jeżeli było to sorki. Google wyszukały, ale nic w ojczystym języku :-D
    Chodzi mi o porównanie tych programów tylko pod kątem fotografii.
    Co polecacie? Dlaczego? użytkowania (interfejs), szybkość działania i tym podobne. Bardzo proszę o opinie i porady co kupić by nie żałować :-D
    Photoshopa znam, natomiast o Lightroomie wiem bardzo mało.
    Zapraszam do dyskusji szanownych użytkowników ww. programów.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

ale tu nie ma zadnej dyskusji. Szop to kombajn dla , do ktorego tylko doklejono modul wywolywarki RAW. i jako taki jest tylko i jedynie aplikacja do wywolywania pojedynczych zdjec z calym multum zbednych ficzerow (no, moze poza szopiarzami, ktorzy nie trawia zdjec bez doglebnego zaglaskania i przeefektowania)

Lightroom to kombajn od A do Z zaprojektowany dla . dziedziczacy niewiele glupawych pomyslow z grafiki komputerowej, za to przemyslany pod katem fotografa i jego pracy z zdjec. katalogowania, wywolywania, zarzadzania, grupowania, tagowania, prezentacji, eksportu, ...

krotko mowiac: jesli w gre wchodzi wiecej niz 1000 zdjec to LR jest jedynym sensownym wyjsciem. bo ma praktycznie wszystko co potrzeba i tylko to co potrzeba.
    www albo tez flickr

Komentarz

• xsardas
      Uzależniony
      • 2008
      • 731

To są programy komplementarne. Zaczynasz w LR eksportujesz do PS'a tam obrabiasz i spowrotem do LR. Ale wiadomo PS nie jest tani :/ więc na początek można spokojnie jechać na samym LR.

Komentarz

• laur
        Bywalec
        • 2006
        • 144

A mi osobiście logika LR bardzo nie pasuje, nie wiem czemu, miałem kilka podejść i za każdym razem porażka...
        Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
        Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

Zamieszczone przez akustyk
          ale tu nie ma zadnej dyskusji. Szop to dla , do ktorego tylko doklejono modul wywolywarki RAW. i jako taki jest tylko i jedynie aplikacja do wywolywania pojedynczych zdjec z calym multum zbednych ficzerow (no, moze poza szopiarzami, ktorzy nie trawia zdjec bez doglebnego zaglaskania i przeefektowania)

Lightroom to kombajn od A do Z zaprojektowany dla . dziedziczacy niewiele glupawych pomyslow z komputerowej, za to przemyslany pod katem i jego pracy z zdjec. katalogowania, wywolywania, zarzadzania, grupowania, tagowania, prezentacji, eksportu, ...

krotko mowiac: jesli w gre wchodzi wiecej niz 1000 zdjec to LR jest jedynym sensownym wyjsciem. bo ma praktycznie wszystko co potrzeba i tylko to co potrzeba.
          Photoshop z ACR-em i Bridgem do hurtowej obróbki zdjęć nadaje się równie dobrze, co LR, do tego ma kilka użytecznych funkcji.
          Choć o LR też słowa złego nie powiem.
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez czornyj
            Choć o LR też słowa złego nie powiem.
            Ja powiem - w porównaniu do ACR w Photoshopie to jest krowa straszna. Odświeżanie po tych samych operacjach trwa czasem 2-3 razy dłużej...
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Photoshop z ACR-em i Bridgem do hurtowej obróbki zdjęć nadaje się równie dobrze, co LR
              to albo sie Bridge zmienil, albo mamy inny workflow. osobiscie bardzo duzo korzystam z wlasnych presetow - mam 6 kategorii korekt (lensow/, profili barw, /magnety, kontrastu/jasnosci, s-krzywej i odszumiania), dlatego praktycznie cale wywolywanie robie przez klikanie. jesli dobrze pamietam Bridge tego nie ma, a to multum czasu.

druga rzecz ktora ma LR a ktorej w Bridge'u nie ma - plamkowanie i kopiowanie ustawien plamkowania. temat do niedawna dla mnie malo istotny ale od zanabycia fufrejma, niestety, [vitez-] jest z tym [vitez-filtr].

inna kwestia, ze nie pamietam, zeby w Bridge byly widoki porownawcze (survey, compare). a w LR to mi, bylo nie bylo, sporo ulatwia.

potrafie sobie wyobrazic prace w Bridge'u przy mieleniu sesji robionych w kontrolowanych warunkach, gdzie seria zdjec moze byc zrobiona jednakowymi lub chociaz bardzo zblizonymi konwersji. u mnie to wyglada raczej tak, ze rzadko kiedy wiecej niz 3 zdjecia pod rzad obejda sie z podobna konwersja (bo po prostu sa znaczaco odmienne). i to wolanie odbywa sie na piechote, po sztuce. w tych warunkach brak presetow to niestety koszmar.
              nie zeby z presetami bylo wyjatkowo szybko, bo urobek z wakacji z Italli (1200 sztuk) bede kilkanascie godzin robil... sumarycznie pewnie niewiele krocej niz robilem same zdjecia

Zamieszczone przez Merde
              Ja powiem - w do ACR w Photoshopie to jest krowa straszna. Odświeżanie po tych samych operacjach trwa czasem 2-3 razy dłużej...
              a jakie masz ustawienia wielkosci i buforowania wgladowek?
              Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
              www albo tez flickr

Komentarz

• czornyj
                Zasłużeni
                • 2006
                • 2626

Po pierwsze - można otworzyć te 1200 zdjęć w ACR i używać presetów, plamkowań i innych cudowań.

Po drugie - w Brydżu można zapodawać presety ACR na wybrane zdjęcia

Po trzecie - będąc w można jednym kliknięciem w ułamek sekundy otworzyć zdjęcie w ACR.

Wielkiej różnicy w wydajności obiegu pracy z hurtową ilością materiału ni ma (od lat regularnie robię sesje po kilkaset pack-shotów, więc mówię to ze sporą znajomością praktyczną tematu)
                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• sowask8
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 166

Lightrom jest dobrym startem szybko zgrasz zdjecia, otworzysz RAW gdzie w PS trzeba dograc wtyczke (tak jest w cs2), LR jest intuicyjny w ps jednak musisz poznac narzedzia co do czego sluży. Korzystam z obu z zależności od potrzeb dla zdjecia.
                  Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Po pierwsze - można otworzyć te 1200 zdjęć w ACR i używać presetów, plamkowań i innych cudowań.

Po drugie - w Brydżu można zapodawać presety ACR na wybrane zdjęcia

Po trzecie - będąc w można jednym kliknięciem w ułamek sekundy otworzyć zdjęcie w ACR.

Wielkiej różnicy w wydajności obiegu pracy z hurtową ilością materiału ni ma (od lat regularnie robię sesje po kilkaset pack-shotów, więc mówię to ze sporą znajomością praktyczną tematu)
                    OK, tego nie wiedzialem, bo nigdy przed LR nie uzywalem. z tej perspektywy, to majac juz zakupiona szopke mozna faktycznie sie nie wykosztowywac na LR.
                    www albo tez flickr

Komentarz

• preinwher
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 458

Próbuję to wszystko ogarnąć ale ciężko idzie.
                      Wytłumaczcie łopatologicznie co to jest "plamkowanie" ?

Komentarz

• wojkij
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1915

Usuwanie widocznego brudu z matrycy.
                        www.kwapisz.org

Komentarz

• preinwher
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 458

Zamieszczone przez wojkij
                          Usuwanie widocznego brudu z matrycy.
                          Dzięki. Słabo obyty jestem w tym slangu więc wolałem zapytać.

Komentarz

• allxages
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2549

To ja mam takie pytanie, bo zawsze byłem na bakier z obróbką na komputerze. Czy w Lightroom mozna a) wywołać RAW, b) poużywać jakiś suwaczków klasycznych c) występlować d) jakąś maske rzucić? e) ostrzyć f) odszumić?

PS. Oczywiście wiem, że RAWa wywołam hehe. Tak wymieniłem rzeczy, których używam czasem lub mniej czasem i nie wiem czy warto sprawdzać tego lightrooma..

Komentarz

• czornyj
                              Zasłużeni
                              • 2006
                              • 2626

Zamieszczone przez allxages
                              Czy w Lightroom mozna a) wywołać RAW, b) poużywać jakiś suwaczków klasycznych c) występlować d) jakąś maske rzucić? e) ostrzyć f) odszumić?
                              można
                              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

Pracuję...