Mi brakuje w LR, takiego prozaicznego "przycisku" jak podgląd, który jest w ACR.
Czego brakuje Ci w ACR, Bridge, LR?
Zwiń
X
-
-
w Library/Grid: Spacja
w Develop: dwukrotnie Ctrl +. powrot do ekranowki: dwukrotnie Ctrl -. tak jak zoom okienka w zwyklej szopce
swoja droga: w google'ach mozna znalezc liste skrotow klawiszowych do LR2. polecam, bo bardzo przydatna rzeczKomentarz
-
Mi w ACR brakuje właściwie tylko jednej rzeczy:
- Lokalnej korekty balansu bieli. Chciałbym mieć możliwość ustawienia różnego WB dla poszczególnych fragmentów zdjęcia.Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.Komentarz
-
1. usuwanie dystorsji obiektywów, tak jak to genialnie robi DxO - na bazie danych do każdego obiektywu / aparatu (np. kompakty z RAW)
2. korekcja perspektywy - np. do fot architektury
3. ulepszenie algorytmów obróbki:
a) highlights recovery - obecnie działa to tak, że gdy choć jeden kanał nie został przepalony, to z niego pobierana jest informacja o luminancji i wtedy światła są rekonstruowane, ALE w trybie szarości! jednak przed rekonstruowaniem, gdy wiadomo, że np. kanały R i G clipują, to kolor obszaru zrekonstruowanego powinien być żółty, powinien nadto bazować na kolorze swojego otoczenia - np. gdy niebo się w pewnym miejscu przepala, to przecież wiadomo, że chodzi o kanał B - zatem wystarczy 'inteligentnie' nadać mu kolor bazując na niebieskościach, dodatkowo bacząc na otoczenie obszaru
b) blacks - tutaj powstaje pewien problem, gdy zdjęcie wymaga silnego przesunięcia tego suwaka - bo działa on i w domenie luminancji i w domenie koloru, przeto gdy mocno dopalamy czernie, to gwałtownie wzrasta saturacja kolorów bliskich czerni, które przed korekcją miały jakiś, nawet słaby - kolor, inny od czystej szarości; w PS można to łatwo ominąć, stosując warstwę Levels / Curves w trybie mieszania 'lightness' - wtedy saturacja nie ulega zmianie
c) contrast - tutaj problem jest analogiczny, jak przy blacks - zwiększając kontrast saturacja również się zwiększa
po prostu trzeba by oddzielić luminancję od koloru
4. wbudowane presety z profilami do danego aparatu przy różnych balansach bieli60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje fotyKomentarz
-
Nie rozumiem. Możesz to wyjaśnić bardziej "łopatologicznie" ?Komentarz
-
Akustyk nie zrozumial o co Ci chodzi
Twoj problem rozwiaze przycisk \ na klawiaturze (globalne przelaczanie miedzy zdjeciem przed i po korektach)
tu Akustyk ma calkowita racje
PS no chyba ze chcesz podglad dla danych czesci modulu develop (krzywe, sharpnening, etc.) osobno - wtedy musisz klikac te male kwadraciki w odpowiadajacych im okienkach
Ostatnio edytowany przez spoon; 16513.Komentarz
-
-
A właśnie. Jak już o powiększaniu to troche denerwuje mnie Bridge na pomniejszonych zdjęciach. Strasznie zmiekcza fotki. Czesto musze sprawdzic na 100% czy ten obiekt to jest jednak ostry czy nie
Komentarz
-
A, szkoda, że nie można w Bridge zobaczyć zdjęcia bez poprawek wprowadzonych w XMP. Oczywiście XMP na chwile usunąć, ale dodanie jednego checkmark byłoby zdecydowanie poręczniejsze.Komentarz
Komentarz