Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Psychodeliczne kolory w PS po oprofilowaniu monitora
Psychodeliczne kolory w PS po oprofilowaniu monitora
Ostatnio wypożyczonym spyderem zrobiłem sobie piękne profile monitora i matrycy laptopa, po załadowaniu tych profili do systemu kolory wyglądają na mniej-więcej (czego można się spodziewać po laptopie?) takie jakie być powinny. Tj kolory we wszystkich programach, które nie są świadome istnienia czegoś takiego jak "zarządzenie kolorem". W PS, podglądzie obrazów windowsa i paru innych programach zdjęcia wyglądają jakby wzięły LSD albo coś podobnego (odpowiednie profile są wybrane w ustawieniach PS, z resztą to i tak bez różnicy). Co ciekawe w podglądzie "save for web" wyglądają poprawnie. To wygląda tak jakby konwersja przestrzeni była wykonywana ze dwa razy przed wysłaniem obrazu na monitor.
Przysiągłbym, że gdzieś tu na forum widziałem podobny wątek (daaawno temu) lecz go odszukać aktualnie nie mogę, także wybaczcie jeśli zdublowałem pytanie, etc.
Tylko jakby rozwiązanie nie uwzględniało wyłączenia zarządzania kolorem w systemie (Win 7 x64), to byłbym bardzo z tego powodu rad.
No wiesz, z tą całkowitą psychodelicznością to nie tak do końca brać dosłownie, wzięły tylko troszkę tego LSD. Są po prostu za bardzo nasycone i mają lekko przekręcony odcień. Porównanie jakieś wrzucę jak odszukam kabelek do dysku.
Monitor numer jeden to laptopowa matryca by philips, tragedia innymi słowy. Krzywa jaką pokazał soft spydera przypominała piękną falę. Drugi to leciwy LG F70P, ale tam kolory trzymały się prostej.
Z tym "dokładnie" w "jak robiłem" może być problem, bo to było jakieś pół roku temu. Za pierwszym razem robiłem z gamma 2.2, temperatura "native", reszte ustawień jeśli jakieś były - domyślne. I wszystko zrobiło się żółte (wtedy nie sprawdzałem jak to wygląda w PS). Potem zrobiłem poprawkę zmieniając temperaturę bieli na 6500K i system zaczął wyglądać poprawnie - tego profilu używam.
Z resztą, ja rozumiem jakby profile były złe i zdjęcia wszędzie wyglądały nie-tak-jak-powinny, ale one tam gdzie kolorem nic nie zarządza (vide poprawki wprowadza system) wygląda wszystko ok. A tam gdzie coś wie o istnieniu profili (na przykłąd workspace PS) to kolory mają odchyły.
A skąd wiem gdzie są prawidłowe? Po konwersji do przestrzeni labu i wykonaniu odbitek, widzę je tak jak w "save for web".
..... Potem zrobiłem poprawkę zmieniając temperaturę bieli na 6500K i system zaczął wyglądać poprawnie - tego profilu używam.
Z resztą, ja rozumiem jakby profile były złe i zdjęcia wszędzi......
Noooooo... a jak tą poprawkę zrobiłeś? Spyderem? Czy po prostu zmieniłeś ustawienia monitora? Jesli zmieniłeś ustawienia monitora to całe profilowanie jest nic nie warte.
Zamieszczone przez Kaworu
.... Po konwersji do przestrzeni labu i wykonaniu odbitek, widzę je tak jak w "save for web".
To jest jakies pomiesznai z poplątaniem :-) nic tu się kupy nie trzyma.
Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Noooooo... a jak tą poprawkę zrobiłeś? Spyderem? Czy po prostu zmieniłeś ustawienia monitora? Jesli zmieniłeś ustawienia monitora to całe profilowanie jest nic nie warte.
Nie zmieniłem ustawień monitora laptopa, bo się nie da - nie bezpośrednio. System wprowadza korektę ustawień matrycy tak aby pasowały do zadanej temperatury - w wypadku laptopa, pasują. Zmierzona wyszła taka jak zadana. W wypadku LG ustawiona w monitorze to 7300, wtedy spyder pokazywał 6500 (a 8500 wychodzi jak 7300), ale tam mam ten sam problem. W systemie kolory są po wprowdzeniu profilu do ustawien systemu (przynajmniej na oko) ok, a w PS wtedy się robią dziwne. Bez profilu i w PS i w systemie są dziwne.
Zamieszczone przez Janusz Body
To jest jakies pomiesznai z poplątaniem :-) nic tu się kupy nie trzyma.
Sądząc po zdjęciach które pokazałeś i tym co pod nimi napisałeś (...z pomarańczowego mam czerwony...) to Twój monitor (trzymajmy się monitora bo wtrącasz ciągle tego lapka co to podobno jest OK) pokazuje Ci zupełnie co innego niż widzę na moim skalibrowanym wide gamut. W żadnym wypadku nie widzę pomarańczowego a czerwony jakoś bliżej do rudo-kasztanowo (może z lekkim odcieniem czerwieni).
Oprofiluj monitor - a najlepiej poproś kogoś kto to umie robić żeby Ci pokazał jak to robić. To co masz na dziś to kaszana.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Ja na nigdy nie kalibrowanym Eizo S1932 też nie widzę pomarańczowego ... różnice w odcieniach rudego oczywiście są ... góra bardziej jaskrawa, dół ciemniejszy rudy.
Jesteś na 100% pewien że masz dokładnie ten sam profil w systemie i PS ?
A pytanie z drugiej strony :P Jesli nie widze ZADNEJ roznicy na tych zdjeciach to oczym to swiadczy ? przegladarka do du**, ja do du**, monitor do du** czy yyyyy cos innego ?
Ja na nigdy nie kalibrowanym Eizo S1932 też nie widzę pomarańczowego ... różnice w odcieniach rudego oczywiście są ... góra bardziej jaskrawa, dół ciemniejszy rudy.
Wiesz, ja jestem jak typowy facet, kolorów nazywam 16, i "śliwka" jest dla mnie owocem (vide "rudy" jest dla mnie formą pomarańczu). Mniejsza o nazwy, ja tylko chciałbym wiedzieć skąd się bierze różnica miedzy kolorami w całym systemie a tymi w PS ;P
Zamieszczone przez Viqy
Jesteś na 100% pewien że masz dokładnie ten sam profil w systemie i PS ?
Jestem pewien, poza tym problem nie tylko PS dotyczy, użyłem go jako głównego i najdokuczliwszego przykładu.
No ale biorąc pod uwagę doświadczenie Pana Janusza, jestem skłonny stwierdzić, że skopałem robiąc profil spyderem (choć nie do końca wiem co). Ale robiłem to pierwszy raz, więc mój błąd jest dość prawdopodobny.
A pytanie z drugiej strony :P Jesli nie widze ZADNEJ roznicy na tych zdjeciach to oczym to swiadczy ? przegladarka do du**, ja do du**, monitor do du** czy yyyyy cos innego ?
Komentarz