Rozjechane RAW-y

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hajduk
    • 2009
    • 3

Rozjechane RAW-y

Witam

Panowie mam problem z plikami cr2. Mianowicie w ACR po kliknieciu na dany plik rozwala mi sie caly kolor, tak jak na screenie poniżej:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...43812b656.html

Myślałem, że to wirus przeskanowałem NOD ESET, KASPERSKY, AVAST I AVIRA- co prawda był trojan ale usunąłem a problem pozostał i pojawia się dalej. Dysk też odpada, ponieważ zrzuciłem wszystkie rawy na dysk zew. i dalej to samo. Zainstalowałem ACR na notebooku i tam raw jest czysty, po czym na stacjonarce dalej jak widac na zdjęciu. Wnioskuję w takim razie ze może karta graficzna mi pada?? Ale wolę się upewnić, może miał ktoś już podobny problem??

Przeszukałem archiwum i nie znalazłem nic podobnego więc zakładam wątek, może ktoś pomoże?
    Ostatnio edytowany przez Hajduk; 28736.
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

Zamieszczone przez Hajduk
    ... Zainstalowałem ACR na notebooku i tam raw jest czysty, po czym na stacjonarce dalej jak widac na zdjęciu....
    W jakim sensie zainstalowałeś ACR na notebooku? ACR nie instaluje się bez shopa, więc mogłeś bez jego instalacji dostać co najwyżej podgląd zaszytej w rawie miniaturki jpeg'a.
    Mi to wygląda ewidentnie na błąd zapisu karty aparatu.
    C-F-K - forever

Komentarz

• Hajduk
      • 2009
      • 3

oczywiście zainstalowałem całego PS-a wraz z ACR. Na lapie otwieram rawa i jest czysty, minitaura tez jest czysta natomiast na stacjonarce minitaura taka jak na linku, podglad rowniez i w ACR tez rozmazany, ale jak teraz otworzylem zdjecie z ACR do PS to juz czyste normalne więc już nie wiem o co chodzi, ale tu nie ma reguły bo wcześniej jak otworzylem z ACr do PS to też były rozwalone- jeszcze jedna myśl- może dlatego że zgrywałem pliki bez czytnika i w windowsie a nie poprzez import w bridgu

Komentarz

• qb4hkm
        Bywalec
        • 2007
        • 239

Przeinstaluj ACR i na wszelki wypadek sprawdź ram memtest86+

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

To naprawdę wygląda na uszkodzone pliki. Oczywiście mogły być uszkodzone również w trakcie zgrywania. Spróbuj porównać otwierając fizycznie ten sam plik (np. nagrany na jakimś sticku) na obu komputerach.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez qb4hkm
          Przeinstaluj ACR i na wszelki wypadek sprawdź ram memtest86+

ooooooo.... to jest też opcja :-) ta droższa ;-)
          Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Hajduk
            • 2009
            • 3

wiecie co Panowie, jak tak biegałem z tym dyskiem zew. z kompa na lapa to na lapie cały czas czysto było, na stacjonarce w ACR w pewnym momencie też czysto, pozostał jedynie bridge i miniaturki więc zrzuciłem cashe i też czysto ciekawe na jak dlugo, może jakąs aktualizacje bridga mu wgrać? pamięć też zeskanuje

Komentarz

Pracuję...