16 bit na 8 bit

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barkam43
    Coś już napisał
    • 2008
    • 55

16 bit na 8 bit

Cześć!
    Mam pytanie - po obróbce zdjęcia w Camera Raw chcąc dalej obrabiać w photoshopie konwertuje je do Prophoto i 16 bit.
    Na koniec obróbki w PS3 przechodzę do srgb (w PS3 - edycja/konwertuj do profilu/srgb) i tu myślę, że robię wszystko ok ale nie wiem do końca czy prawidłowo przechodzę z 16bit na 8bit (PS3 obrazek/tryb/jest zaznaczone 16bit a ja zaznaczam 8bit) i zapisuję w jpg.
    Czy robię wszystko jak należy?
    450d + Grip + Tamron 28-75/2,8 + Canon 430ExII + Hama Star 63
    www.bartoszkaminski.mojezdjecia.net
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez barkam43
    Cześć!
    Mam pytanie - po obróbce zdjęcia w Camera Raw chcąc dalej obrabiać w photoshopie konwertuje je do Prophoto i 16 bit.
    Na koniec obróbki w PS3 przechodzę do srgb (w PS3 - edycja/konwertuj do profilu/srgb) i tu myślę, że robię wszystko ok ale nie wiem do końca czy prawidłowo przechodzę z 16bit na 8bit (PS3 obrazek/tryb/jest zaznaczone 16bit a ja zaznaczam 8bit) i zapisuję w jpg.
    Czy robię wszystko jak należy?
    Tak.

Może ewentualnie użyć Save for web który Ci skonwertuje do sRGB i 8 bitów za jednym ruchem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• piszczal
      Początki nałogu
      • 2006
      • 459

Zamieszczone przez Krzychu
      Tak.

Może ewentualnie użyć Save for web który Ci skonwertuje do sRGB i 8 bitów za jednym ruchem...
      o ile dobrze zauważam w swojej praktyce save for web nie konwertuje do sRGB.
      Ale uzywam PSCS2
      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez piszczal
        o ile dobrze zauważam w swojej praktyce save for web nie konwertuje do sRGB.
        Ale uzywam PSCS2
        cs4 ma takie miejsce do odkliknięcia, jak jest w cs2 to mówiąc szczerze nie mam pojęcia...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• barkam43
          Coś już napisał
          • 2008
          • 55

Dzięki...
          450d + Grip + Tamron 28-75/2,8 + Canon 430ExII + Hama Star 63
          www.bartoszkaminski.mojezdjecia.net

Komentarz

• lamerok
            Bywalec
            • 2005
            • 186

Zamieszczone przez Krzychu
            cs4 ma takie miejsce do odkliknięcia, jak jest w cs2 to mówiąc szczerze nie mam pojęcia...
            W CS3 też jest - optimize menu - na prawo od "presets" uruchamiane kliknięciem na kółko ze strzałką i tam jest opcja "Convert to sRGB".

Komentarz

• oszczepnik
              Początki nałogu
              • 2008
              • 279

Witam
              Czego ja nie rozumiem, albo co mam źle poustawiane?
              Zrobiłem tak samo (jak autor) wywołałem fotkę w Camera Raw tak jak to chciałem, profil wyjściowy do PS to ProPhoto i 16 Bit, zatem otwieram w PS a tu kolory w d...e inne zielono mi można powiedzieć, po zapisie do SRgb bez zmain. Gdzie moja myśl błądzi??, wdzięczny za odpowiedzi będę
              pzdr
              "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• shadowman25
                Coś już napisał
                • 2008
                • 97

Podepne sie troszke pod temat.

Powiedzcie mi jaką zazwyczaj ustawiacie przestrzeń kolorów w aparacie sRGB czy może Adobe RGB?
                Czy zapisując zdjęcia do raw w aparacie przestrzeń kolorów ma znaczenie, czy ma to znaczenie tylko do JPG?
                Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

Zamieszczone przez shadowman25
                  Podepne sie troszke pod temat.

Powiedzcie mi jaką zazwyczaj ustawiacie przestrzeń kolorów w aparacie sRGB czy może Adobe RGB?
                  Czy zapisując zdjęcia do raw w aparacie przestrzeń kolorów ma znaczenie, czy ma to znaczenie tylko do JPG?
                  Przy rawach nie ma żadnego znaczenia. Ja mam ustawione sRGB tylko dlatego, żeby mi się nazwy plików nie zaczynały od podkreślnika. W ACR wywołuję do AdobeRGB.

Komentarz

• shadowman25
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 97

Zamieszczone przez Kolaj
                    W ACR wywołuję do AdobeRGB.
                    Rozumie ze potem obrabiasz zdjęcie w photoshopie cały czas w przestrzeni AdobeRGB. Dopiero na finał zmieniasz przestrzeń kolorów na sRGB i taki plik oddajesz do wydruku w FotoLabie?
                    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Zamieszczone przez shadowman25
                      Rozumiem, ze potem obrabiasz zdjęcie w photoshopie cały czas w przestrzeni AdobeRGB. Dopiero na finał zmieniasz przestrzeń kolorów na sRGB i taki plik oddajesz do wydruku w FotoLabie?
                      Dokładnie tak.

Komentarz

Pracuję...