Pomocy!!! Import czarno-białych RAWów do Lightrooma

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crazykp

Pomocy!!! Import czarno-białych RAWów do Lightrooma

Witajcie!

Błagam, niech ktoś wskaże, jak zachować czarno-białe RAWy po wgraniu do Lightrooma? Przez sekundę po wczytaniu pozostają w tonacji czerń-biel po czym przechodzą w wersję pełnokolorową zdjęcia. Chcę, by pozostały czarno-białe - nie po to ustawiłem je tak w aparacie, by po wgraniu do Ligtrooma bawić się w powrót do czarno-białej wersji, zwłaszcza że czerń/biel uzyskiwana w tym programie nie jest już tak satysfakcjonująca.
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Nie ma czegoś takiego jak czarno-białe RAWy - zawsze są kolorowe, poczytaj może jakąś instrukcję obsługi aparatu czy coś...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• amroz
      Uzależniony
      • 2006
      • 772

czarno-białe rawy możesz widzieć jedynie na ekranie aparatu, a naprawde to sa tylko w kolorze

Komentarz

• iktorn92
        Uzależniony
        • 2007
        • 605

Wydaje mi sie ze kolega obrobil juz gdzies indziej rawa na b&w np w ACR i wrzucajac do LR zmienia sie z powrotem na kolor... tak mi sie zdaje bynajmniej.
        Flickr
        Portfolio Ślubne

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez iktorn92
          Wydaje mi sie ze kolega obrobil juz gdzies indziej rawa na b&w np w ACR i wrzucajac do LR zmienia sie z powrotem na kolor... tak mi sie zdaje bynajmniej.
          Pewnie Picture Style ma w aparacie ustawiony - nie po to przecież ustawiał ;-)
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• jack070
            Bywalec
            • 2008
            • 144

Picture Style nie wpływa na RAWy, jedynie na miniaturkę (jpeg) zaszytą w pliku RAW.
            Czyli innymi słowy, RAW od początku do końca jest kolorowy i tego nie zmienisz. A jeśli bardzo chcesz mieć czarno-białe po zgraniu to... musiałbyś robić w jpegu.

Komentarz

• pank
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1502

Zamieszczone przez iktorn92
              Przynajmniej!
              Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• thot
                • 2009
                • 5

z tego co wiem to RAWy są z natury czarno-białe.. dobiero soft wywołujący generuje kolor

Komentarz

• Maroos
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 101

Sprawdziłem. U mnie BW to BW. A jak wygląda sytuacja w DPP? Bo jedne co mi przychodzi do głowy to to, że w Lightroomie masz ustawione presety importu (preferencje)
                  http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez Maroos
                    Sprawdziłem. U mnie BW to BW. ....
                    Napewno?

RAW jest w zapisie czarno-biały. Ustawienia w aparacie mają TYLKO wpływ na zaszytego JPEGA. Bridge, Lightroom na początku (króciótko) wyświetlają zaszytego jpega a potem pokazują własną podglądówkę - już kolorową bo przepuszczają RAWa przez własną wywoływarkę i nakłają mapę filtra Bayera.

Jedynie programy, które do wyświetlania używają zaszytych jpegów wyświetlą BW - np. zrobi tak FastStone.

DPP wyświetli BW bo, jako program producenta, korzysta z danych zapisanych w pliku RAW.
                    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Maroos
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 101

mój błąd:sad:
                      Pstryknąłem na szybkiego okno z żaluzjami, a za oknem śnieg i szarawy płot.
                      Teraz przyjrzałem się dokładnie. jest tak jak napisał Janusz Body - co akurat mnie nie dziwi.
                      Jeszcze raz sorki!
                      http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

• airhead
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2495

Zamieszczone przez maroos
                        mój błąd:sad:
                        Pstryknąłem na szybkiego okno z żaluzjami, a za oknem śnieg i szarawy płot.
                        :d:d:d
                        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

Pracuję...