przesunięcie czasu zapisu plików

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

przesunięcie czasu zapisu plików

hej!

mam problem z czasem plików. w EXIF jest poprawna godzina zrobienia zdjęcia, ale czas zapisu jest przestawiony o 1 lub 2 godziny. oczywiscie w aparacie czas ustawiony poprawnie. to samo na dwóch roznych puszkach.

ktos sie z tym spotkal? czas niepoprawny to czas ostatniej modifikacji pliku..zreszta widac to tutaj:

• mxw
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2315

Zamieszczone przez allxages
    hej!

mam problem z czasem plików. w EXIF jest poprawna godzina zrobienia zdjęcia, ale czas zapisu jest przestawiony o 1 lub 2 godziny. oczywiscie w aparacie czas ustawiony poprawnie. to samo na dwóch roznych puszkach.

ktos sie z tym spotkal? czas niepoprawny to czas ostatniej modifikacji pliku..
    ok, a po co tobie zmieniać tę datę?

bo temat jest dość śliski.

dat w pliku jest kilka, generalnie wszystkie są złe i polegać na nich nie można. w exif jest dość podobnie, dat jest kilka (np. original, digitized), też każdy producent sprzętu, albo wręcz każdy model puszki inaczej je traktuje. jeżeli przetworzysz je w jakimś sofcie (wywołasz RAWa), to problemy się spiętrzą. do tego, jeżeli używasz windows (jak jest w mac'u, nie wiem), to każde przesunięcie czasu związane ze zmianą czasu (letni/zimowy) także przesunie ci datę i godzinę wszystkich plików (tak tak!), jak dojdzie do zmiany strefy czasowej, to już w ogóle masakra. więc...? czego oczekujesz? ;-)

ale odpowiadając na pytanie: używam ACDSee Pro - tam są wszelkie opcje związane z możliwością zmiany daty/czasu w plikach zdjęć - można zmieniać datę pliku (utworzenia lub modyfikacji) lub datę EXIF (original) i ustawiać je na:
    - inną datę w pliku (np. EXIF -> file modification),
    - konkretną datę/godzinę (podajesz z ręki),
    - datę/godzinę początku serii zdjęć (zaznaczasz kilka zdjęć, podajesz datę/godzinę pierwszego, reszta przesuwa się odpowiednio),
    - przesunięcie czasu (+/- ileś minut, godzin, dni itp.)

uff, a poza tym na tym ekranie, oj, czterocyfrowe numery zdjęć, oj podkatalogi, uuuu... obciach!
    pozdro.,
    m.

Komentarz

• allxages
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2549

Zamieszczone przez mxw
      ok, a po co tobie zmieniać tę datę?
      Ja nie chce zmieniać. Chce, żeby data modifykacji pliku była zgodna z datą wykonania zdjęcia.

Zamieszczone przez mxw
      bo temat jest dość śliski.
      Nie widze tutaj żadnej śliskich powierzchni

Zamieszczone przez mxw
      dat w pliku jest kilka, generalnie wszystkie są złe i polegać na nich nie można. w exif jest dość podobnie, dat jest kilka (np. original, digitized), też każdy producent sprzętu, albo wręcz każdy model puszki inaczej je traktuje. jeżeli przetworzysz je w jakimś sofcie (wywołasz RAWa), to problemy się spiętrzą. do tego, jeżeli używasz windows (jak jest w mac'u, nie wiem), to każde przesunięcie czasu związane ze zmianą czasu (letni/zimowy) także przesunie ci datę i godzinę wszystkich plików (tak tak!), jak dojdzie do zmiany strefy czasowej, to już w ogóle masakra. więc...? czego oczekujesz? ;-)
      No dobra, ale zarówno Original i Digitized są poprawne (znam różnice między nimi). Czyli w EXIFie wszystko jest poprawne. Dlatego cały ten Twój wywód nie ma związku z problemem.
      Date modyfikacje pliku mam przesuniętą. Pliku! Nic związane z EXIFem.

Zamieszczone przez mxw
      ale odpowiadając na pytanie: używam ACDSee Pro - tam są wszelkie opcje związane z możliwością zmiany daty/czasu w plikach zdjęć - można zmieniać datę pliku (utworzenia lub modyfikacji) lub datę EXIF (original) i ustawiać je na:
      - inną datę w pliku (np. EXIF -> file modification),
      - konkretną datę/godzinę (podajesz z ręki),
      - datę/godzinę początku serii zdjęć (zaznaczasz kilka zdjęć, podajesz datę/godzinę pierwszego, reszta przesuwa się odpowiednio),
      - przesunięcie czasu (+/- ileś minut, godzin, dni itp.)
      To o czym mówisz nie ma związku z moim pytaniem. Ja nie mam ochoty nic zmieniać. Mnie irytuje ta różnica, bo nie wiem skąd wynika. Może ktoś mógłby zobaczyć czy u niego też tak jest?
      A jakbym chciał zmienić tą datę to po prostu wpisałbym: touch plik data

Zamieszczone przez mxw
      uff, a poza tym na tym ekranie, oj, czterocyfrowe numery zdjęć, oj podkatalogi, uuuu... obciach!
      ? Pretensję do Canona, to przecież aparat tak nazywa katalogi i zdjęcia, a nie ja. Zresztą, co jest złego w takim nazewnictwie?

Komentarz

• quail
        Początki nałogu
        • 2008
        • 400

czas zapisu jest przestawiony o 1 lub 2 godziny. oczywiscie w aparacie czas ustawiony poprawnie. to samo na dwóch roznych puszkach.
        To co pokazuje komputer, to czas modyfikacji pliku z uwzględnioną strefą czasową aktualnie ustawioną w komputerze. Pliki mają zapisaną godzinę modyfikacji ze strefy UTC, dlatego masz różnicę 1 lub 2 godziny.
        Zmień strefę na UTC, a zobaczysz, że godziny zapisu będą się zgadzać z tą zapisaną w EXIF.

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

Zamieszczone przez quail
          To co pokazuje komputer, to czas modyfikacji pliku z uwzględnioną strefą czasową aktualnie ustawioną w komputerze. Pliki mają zapisaną godzinę modyfikacji ze strefy UTC, dlatego masz różnicę 1 lub 2 godziny.
          Zmień strefę na UTC, a zobaczysz, że godziny zapisu będą się zgadzać z tą zapisaną w EXIF.
          Takożesz podejrzewałem! Tylko nie wiedziałem, że systemy zmieniają czasy plików...dzięki za info!

Komentarz

• mxw
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2315

A jakbym chciał zmienić tą datę to po prostu wpisałbym: touch plik data
            touch potrafi pobrać datę i godzinę z EXIF'a?

? Pretensję do Canona, to przecież aparat tak nazywa katalogi i zdjęcia, a nie ja.
            a nieprawda.
            canon numeruje 5-cyfrowo, a ostatnio nawet 6 lub 7-cyfrowo 8)
            tylko większość użytkowników nie potrafi z tego skorzystać.

Tylko nie wiedziałem, że systemy zmieniają czasy plików...dzięki za info!
            no to ci właśnie starałem sie napisać
            pozdro.,
            m.

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

To ja odpowiem krótko: jhead -ft

Parę innych fajnych opcji też ma:
              -dsft do zrobienia rzeczy odwrotnej
              -n do zmiany nazw na postawie exifów
              -ta do poprawiania minimalnych niezgodności czasów (gdy np. ma się dwa body i w jednym zegarek spóźnia się o kilka sekund)
              - i wiele wiele innych...
              - a czego nie da się zrobić jheadem, to można zrobić exiftoolem. Zawsze :-)
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Zamieszczone przez mxw
                touch potrafi pobrać datę i godzinę z EXIF'a?
                nie

Zamieszczone przez mxw
                a nieprawda.
                canon numeruje 5-cyfrowo, a ostatnio nawet 6 lub 7-cyfrowo 8)
                tylko większość użytkowników nie potrafi z tego skorzystać.
                Za instrukcją:
                The folder names must start with three digits from 100 to 999 followed by fiver letters, like 100ABC_D......
                No to ucz masta jak z tego korzystać, bo ja użytkownik głupio zawierzyłem Canonowi, a nie chce więcej obciachu robić Tylko tak zrozumiale, bo...

Zamieszczone przez mxw
                no to ci właśnie starałem sie napisać
                ..poprzednio niestety nie wyszło
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez muflon
                Nie znałem. Już mi się podoba! Dzięki
                Ostatnio edytowany przez allxages; 5614. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mxw
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2315

Zamieszczone przez muflon
                  o właśnie właśnie! ;-)

No to ucz masta jak z tego korzystać, bo ja użytkownik głupio zawierzyłem Canonowi, a nie chce więcej obciachu robić Tylko tak zrozumiale, bo...
                  tu:
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=6462

tylko od razu mówię, że 1Dxx nie miałem i na nim nie testowałem. ale może już niedługo...
                  pozdro.,
                  m.

Komentarz

• allxages
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2549

Zamieszczone przez mxw
                    tu:
                    http://canon-board.info/showthread.php?t=6462

tylko od razu mówię, że 1Dxx nie miałem i na nim nie testowałem. ale może już niedługo...
                    Czyli od początku chodziło o takie reklamowanie swojego softu? Brzydki sposób reklamy ;-)

soft wygląda na ciekawy, ale nie używam windowsa, poza tym jestem starym piernikiem i jednak wole ręcznie to zrobić ;-)

Kolejna sprawa, nie wiem czy zauwazyłeś, ale na screenshocie był pokazany katalog bezpośrednio z karty pamięci, a Twój soft dopiero to przerabia. Z twojej wypowiedzi wcześniejszej wnioskować można, że już w aparacie mógłbym mieć takie pliki.

Ale to OT. A sprawa już jest rozwiązana ;-)

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

Czyli od początku chodziło o takie reklamowanie swojego softu?
                      dokładnie tak :grin:

jestem starym piernikiem i jednak wole ręcznie to zrobić ;-)
                      z tego samego powodu wolę to robić automatycznie, ręcznie mi się nie chce i boję się pomyłek.

oki, koniec OT ;-)
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

Pracuję...