Obróbka szumu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tezmarek
    Uzależniony
    • 2009
    • 840

Zamieszczone przez Mellan
    Po pierwsze staraj się właściwie naświetlać zdjęcia na wysokim iso, po drugie dobrymi odszumiaczami są :neat image lub wspomniany wyżej noise ninja.
    Uniwersalną nastawą by zamrozić ruch jest by czas był odwrotnością ogniskowej, czyli max 1/50s przy ogniskowej 50mm itp.
    No sportowcy to się chyba wolno poruszają - a piłkarze to już szczególnie - zresztą to widać na boiskach Ja czasami fotografuję rozbrykanego trzylatka - niewielka szansa na "zamrożenie obiektu" zaczyna się pojawiać dopiero przy czasach krótszych niż 1/(10*ogniskowa)...

Komentarz

• allxages
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2549

A mnie zawsze zastanawiało to "wstępne wyostrzanie", po co? Dlaczego nie można wykonać wyostrzania tylko na końcu? Co przez to stracilibyśmy?

Komentarz

• tezmarek
        Uzależniony
        • 2009
        • 840

Zamieszczone przez allxages
        A mnie zawsze zastanawiało to "wstępne wyostrzanie", po co? Dlaczego nie można wykonać wyostrzania tylko na końcu? Co przez to stracilibyśmy?
        Ja sobie wyobrażem, że wstępne wyostrzanie ma za zadanie głównie zmniejszenie skutków działania dolnoprzepustowego filtra AA. W takim wypadku ma to sens...

Komentarz

• bebesky
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1231

Zamieszczone przez Mellan
          Uniwersalną nastawą by zamrozić ruch jest by czas był odwrotnością ogniskowej, czyli max 1/50s przy ogniskowej 50mm itp.
          eee no nie wprowadzaj nowych w błąd
          Przeczyta, uwierzy i nie daj Boże będzie się stosował do twoich wskazówek

Komentarz

Pracuję...