Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mor_feusz
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1370

Tak jak mowi Janusz Body. Za przesiadke z 1.x na 2x trzeba bylo zaplacic. Teraz pewnie to samo bedzie.

Komentarz

• miklo
      Uzależniony
      • 2006
      • 681

W przypadku LR3 coś przynajmniej poprawili. W przypadku C1 v5 jest w zasadzie to samo, co w V4. Zmiana nr wersji jest chyba tylko po to, żeby użytkownicy nowych aparatów nie mogli już korzystać z v4 Tak się robi pieniądze na nas moi drodzy ;-)

Komentarz

• oskarkowy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2513

Zamieszczone przez Janusz Body
        Jak zmienili na 3.x zamiast na 2.x.x to kasa... za upgrade pewnie bedzie troche taniej
        Zamieszczone przez miklo
        W przypadku LR3 coś przynajmniej poprawili. W przypadku C1 v5 jest w zasadzie to samo, co w V4. Zmiana nr wersji jest chyba tylko po to, żeby użytkownicy nowych aparatów nie mogli już korzystać z v4 Tak się robi pieniądze na nas moi drodzy ;-)
        Postanowiłem nie komentować tej sytuacji, żeby mnie Vitez znów nie upominał na PM
        Pozostaje tylko mieć nadzieję, że będzie jakiś w miarę bezbolesny upgrade i nie będę bulił po raz kolejny za tekturkę.
        Jarek

Komentarz

• sal
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1122

Zamieszczone przez oskarkowy
          A znaleźliście może info, czy jak skończą, to wystarczy licencja z v.2, czy planują wyciągać z nas kolejne pieniądze?
          Kiedy ostatni raz (jeśli w ogóle?) widziałeś Adobe, dające nowy duży numerek za darmo?
          Zamieszczone przez oskarkowy
          Postanowiłem nie komentować tej sytuacji, żeby mnie Vitez znów nie upominał na PM
          Pozostaje tylko mieć nadzieję, że będzie jakiś w miarę bezbolesny upgrade i nie będę bulił po raz kolejny za tekturkę.
          Przecież masz od dawna wersję "download"
          Ostatnio edytowany przez sal; 591. Powód: Automerged Doublepost
          Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• miklo
            Uzależniony
            • 2006
            • 681

A da się kupić na firmę z FV wersję "download"?

Komentarz

• mor_feusz
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1370

Zamieszczone przez miklo
              A dlaczego mialo by sie nie dac. Kolejny zakup online.

Komentarz

• miklo
                Uzależniony
                • 2006
                • 681

Niby racja, ale w naszej nieprzewidywalnej rzeczywistości nic oczywiste nie jest.

Komentarz

• oskarkowy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2513

Zamieszczone przez sal
                  Kiedy ostatni raz (jeśli w ogóle?) widziałeś Adobe, dające nowy duży numerek za darmo?
                  Pewnie nie o to pytasz, ale właśnie zauważyłem, że na upartego jednak daje.
                  Wersja upg CS4 jest tak naprawdę pełną wersją programu, nawet się nie zająknął przy instalce o seriala poprzedniej wersji. Na pudle nie ma najmniejszej informacji o tym, że to upg, program wygląda identycznie, dopiero na naklejce z serialem są 3 małe literki. IMO żadna kontrola tego nie wykryje :-D
                  (ale nie powołujcie się później na mnie, jak ktoś wpadnie na tak poroniony pomysł i zrobi jak wyżej sugeruję).

Zamieszczone przez miklo
                  No właśnie. Nie zawsze wszystko da się odliczyć szczególnie, gdy się kupuje egzotyczny programik płacąc kartą a za potwierdzenie mając wydruk z serialem.
                  Chociaż w tym wypadku fakturę z wimala na pewno da się wyciągnąć.
                  Jarek

Komentarz

• fbartek
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 30

Mi LR3 działa wolniej w porównaniu z dwójką... Wolniej renderuje obraz, muli przy eksportowaniu. :/
                    Wszyscy mają Canon - mam i ja.
                    Moja galeria na CB. Zachęcam do konstruktywnej krytyki.

http://www.bartekfraczyk.wordpress.com/

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

Zamieszczone przez fbartek
                      Mi LR3 działa wolniej w porównaniu z dwójką... Wolniej renderuje obraz, muli przy eksportowaniu. :/
                      taka jest niestety rzeczywistosc, kazdy kolejny photoshop tez jest wolniejszy od poprzedniego i bardziej muli, tak sie nakreca rynek, software - hardware
                      Moje wątki na forum: sport | fashion
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• miklo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 681

Niekoniecznie jest to chęć nakręcania rynku. Po prostu algorytmy są coraz bardziej złożone. Kiedyś cykl wydawniczy nowego oprogramowania był dużo dłuższy i przeprowadzano daleko posuniętą optymalizację. Soft musiał być jak najmniejszy (małe ilości RAMu, małe dyski) i jak najszybszy (wolne proce, wolne pamięci, wolne dyski itp). Teraz rozwój sprzętu zastępuje optymalizacje. I nikomu nie chce się w nią bawić, bo po pierwsze soft jest na tyle skomplikowany, że lepiej iść krótszą drogą, aby kod był bardziej przejrzysty, a po drugie jak będziemy optymalizować i dopieszczać, to konkurencja wypuści nieoptymalizowany soft i zdobędzie rynek.

Reasumując: odrzućmy teorie spiskowe ;-)

Komentarz

• kubaj
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 280

wada takie postepowania jest utrata klientow jesli soft/urzadzenie nie dziala tak jak chcemy i jak powinno, wyobraz sobie beznadzieny telefon hmm nokii zawieszajacy sie symbian czy wolno dzialajacy ... kupisz drugi raz nokie czy wezmiesz cos innego

Komentarz

• miklo
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 681

Softu nie kupuje się co dwa miesiące. W kolejnym cyklu trzeba być znowu wcześniej niż konkurent ;-)

Komentarz

• blickwn
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 33

Lightroom 3 beta 2 Now Available

Lightroom 3 beta 2 Now Available

Here's a quick summary of what's new in this release:

- Improved performance throughout the application for faster importing and loading of images

- Native tethered shooting support for select Nikon and Canon DSLR cameras

- Luminance noise reduction has been added to the previous color noise reduction improvements available in the first public beta for outstanding overall high ISO quality

- Support for importing and managing video files from DSLR cameras for better overall photographic workflow control

- Improvements to the import experience in the first beta to reflect public feedback

- Improved watermarking functionality from the first beta to reflect public feedback

Reszta pod linkiem:

Dodatkowo:

Download tutaj:
                              blickwn

Komentarz

• Cichy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 7450

Moje wyniki pomiarów

Lightroom 2.6 (T8300, 2.4, 4GB, Vista 32bit)

Import 1000 RAWów = 1:55 sek
                                Export 10 Rawów = 0:55 sek

Lightroom 3 b2

Import 1000 RAWów = 1:00 sek
                                Export 10 Rawów = 1:17 sek

Lightroom 2.6 (64-bit, Core i3 330M, 6 GB, W7)

Import 1000 RAWów = 1:38 sek
                                Export 10 Rawów = 1:25 sek
                                O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

Pracuję...