Przeglądarka zdjęć - wyszukiwanie po IPTC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michal_II
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 47

Przeglądarka zdjęć - wyszukiwanie po IPTC

Witam,

Na tą chwilę do przeglądania zdjęć korzystam z Irfanview i w tym też programie zacząłem opisywać zdjęcia w standardzie IPTC. W Irfanview nie widzę jednak opcji wyszukiwania zdjęć po słowach kluczowych, wprowadzonych wcześniej ww standardzie. Czy istnieje program do przeglądania, który wyszukuje zdjęcia po konkretnym słowie, które zostało wprowadzone do IPTC?
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez Michal_II
    Czy istnieje program do przeglądania, który wyszukuje zdjęcia po konkretnym słowie, które zostało wprowadzone do IPTC?
    Adobe Bridge?, Lightroom, PSE (moduł organize czyli stary Album)
    Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
    the silence is deafening

Komentarz

• Michal_II
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 47

A darmowe? I druga sprawa. Skorzystałem z Adobe Bridge. Plik jpg w IPTC zawiera słowo kluczowe (zostało dodane w Irfanview). Wykorzystując opcję znajdź w Bridge i wybierając jako kryterium słowo kluczowe, Adobe Bridge nie znajduje pliku (jak sądzę dlatego, iż dane słowo kluczowe nie zostało dodane do pliku w samym Bridge).

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

hmm... a jakiego programu używasz do opisywania i czym próbujesz szukać..
        ja do opisywania napisałem sobie swój program (korzystający też z exifera) i szukam narzędziami do wyszukiwania w Viście (wyszukiwanie zaawansowane) i działa szukanie po tagach i opisie ..
        działa bez problemu, kilku kolegów z forum też używa i nie narzeka

prawdziwym problemem jest nie wyszukiwanie tylko katalogowanie.. właśnie w ramach wolnego czasu piszę sobie program który będzie generował miniaturki i taką miniaturkę razem z opisami i polami z exifa będzie w bazie danych umieszczał żeby szybko coś znaleźć.. ale że czasu mało to i postępy niewielkie
        Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Michal_II
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 47

Słowa kluczowe w standardzie IPTC wpisuje w IrfanView (mam też Photome, ale nie wiem jak to zrobić hurtowo do większej ilości zdjęć jednocześnie). Zapisanie słów kluczowych nie stanowi problemu. Samo katalogowanie też nie i zaczynam to robić w WhereIsIt. Jeżeli potrzebuję odszukać zdjęcia o konkretnej tematyce nie stanowi to oczywiście u mnie problemu (tylko, że WhereIsIt nie ma sam w sobie funkcji odtwarzania slajdów etc choć po odnalezieniu, można je załadować np do Irfanview).Tylko, że z tego co widzę nadanie słów kluczowych w WhereIsIt nie następuje w standardzie IPTC tak więc, odszukanie u kogoś kto WhereIsIt nie posiada plików o konkretnej tematyce umieszczonych w różnych katalogach np na płycie przestaje być możliwe, a przynajmniej ja nie wiem jak to zrobić . Więc myślę sobie (może błędnie), iż nadanie słów kluczowych w standardzie IPTC (co nie wyklucza i katalogowania także na moje potrzeby np w WhereIsIt) może być bardziej uniwersalne kiedy zabieram płytę z paroma tysiącami zdjęć i potrzebuję odszukać zdjęcia starych drewnianych drzwi z tego i tego wieku na takim i takim terenie rozsianych w kilkudziesięciu katalogach.

Niczym nie szukam (mowa o słowach kluczowych w IPTC), bo nie znam takiego programu, stąd moje pytanie. Próbowałem Bridge, ale nie znajduje słów kluczowych nadanych w IrfanView bądź w Photome jak już wcześniej pisałem (słowa nadane w Irfan widać w Photome i odwrotnie, ale nie widzę w tych programach opcji wyszukiwania po słowach kluczowych z IPTC (albo ja nie wiem gdzie jej szukać). Używam XP, z tego co gdzieś wyczytałem w Viście są chyba jakieś bardziej zaawansowane możliwości szukania?

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

co do opisywania to ściągnij sobie programik EXIFER - (iptc też opisuje) - ma wszytko co trzeba opisuje wszystkie pola sprawdzisz sobie chociaż gdzie whereisit wrzuca opisy.. można go używać jako programiku referencyjnego do porównań

Niczym nie szukam (mowa o słowach kluczowych w IPTC), bo nie znam takiego programu, stąd moje pytanie. Próbowałem Bridge, ale nie znajduje słów kluczowych nadanych w IrfanView bądź w Photome jak już wcześniej pisałem (słowa nadane w Irfan widać w Photome i odwrotnie, ale nie widzę w tych programach opcji wyszukiwania po słowach kluczowych z IPTC (albo ja nie wiem gdzie jej szukać). Używam XP, z tego co gdzieś wyczytałem w Viście są chyba jakieś bardziej zaawansowane możliwości szukania?
            są chyba większe.. bo tu biorę zaawansowane wyszukiwanie, zaznaczam "obrazy" i od razu mam okienko żeby szukać po tytule lub tagach.. i znajduje bez problemu
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• tantal
              Początki nałogu
              • 2008
              • 404

A darmowe? I druga sprawa. Skorzystałem z Adobe Bridge. Plik jpg w IPTC zawiera słowo kluczowe (zostało dodane w Irfanview). Wykorzystując opcję znajdź w Bridge i wybierając jako kryterium słowo kluczowe, Adobe Bridge nie znajduje pliku (jak sądzę dlatego, iż dane słowo kluczowe nie zostało dodane do pliku w samym Bridge).
              Nowa (3.5) Picasa http://picasa.google.pl/ . Tagujesz skrótem Ctrl+T, nie ma co prawda struktury słów kluczowych jak w Bridge, ale Bridge poprawnie wyszukuje zdjęcia otagowane w Picasie.

Komentarz

• rolaj
                Uzależniony
                • 2006
                • 584

fotostation. Opisuje wg protokołu IPTC, hurtowo, archiwizuje offline, wyszukuje z oflajnów (oryginały możesz mieć np. na płytkach by nie zapychac kompa. Niestety nie jest darmowy. Ale to najlepszy program do tego o co pytasz. Przy okazji zawiera niezły edytor.

Komentarz

• sid
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 643

Darmowy program, który potrafi wyszukiwać w IPTC, jak również opisywać, to konkurencujna przeglądarka do Irfana, XnView.
                  XnView — best free photo viewer for Windows. View 500+ image formats, batch convert, resize and organize your photos. Fast, lightweight, no adware.

Polecam ściągnąć XnView v1.96.5 Complete version / Setup (Multi-language)

Program dostępny też na inne platformy niż Windows.
                  Polecam przyjrzeć się mu bliżej. Nie jest może zbyt przyjazny w użyciu, ale potrafi to, czego potrzebujesz. W ogóle ma bardzo bogatą funkcjonalność, zwłaszcza jeśli idzie o przetwarzanie wsadowe.

Polecam cały wątek założony przeze mnie w tym samym celu, jakiś czas temu, a zwłaszcza jego podsumowanie tu:
                  http://canon-board.info/showthread.p...989#post566989
                  Ostatnio edytowany przez sid; 969.

Komentarz

• Michal_II
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 47

Dziękuję wszystkim za wykazaną pomoc. XnView na pierwszy rzut oka spełnia moje oczekiwania.

Komentarz

• Michal_II
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 47

Czy możecie polecić darmowy program, w którym można dołączać info w IPTC do RAWów? XnView spełnia moje oczekiwania, za wyjątkiem tego, że nie można dodać i edytować IPTC w RAWach.W RawTherapee można dodawać edytować, ale na pojedynczych plikach (może jest jednak w nim opcja do masowego dodawania?). Z płatnych jest m.in Bridge oraz Photo Mechanic (165$), ale tak jak napisałem szukam czegoś darmowego i nie mogę znaleźć.

Komentarz

Pracuję...