[PC] DPP 3.7 instalka
Zwiń
X
-
-
Dzięki za odpowiedzi
udało się rozpakować pomyślnie plik z postu pierwszego
http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!Komentarz
-
3.7.2.0 oficjalnie
http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=15710
1. Adds supported models
The EOS 7D, PowerShot G11, and PowerShot S90 are now supported.
2. Adds an NR Preview screen (NR: Noise Reduction)
You can now adjust the NR level while checking the image status on the Preview screen.
3. Maintains the [Collection] window
Before, when quitting Digital Photo Professional, all images in the [Collection] window were removed from the [Collection] window; however, this has been improved so that the images in the [Collection] window can now be maintained.
4. Adds the lenses that support the aberration correction function.
Newly supports the EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, EF-S15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, and EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS.the silence is deafeningKomentarz
-
Nowy podgląd odszumiania to dobry pomysł ze względu na szybkość działania, ale niestety jest trochę ułomny, bo pozbawiony (opcjonalnego) powiększenia 200% i działa dla zbyt małego wycinka.
"Add thumbnail to image and save" nadal nie działa (od wersji 3.6).
"Quick check tool" nadal kuleje gdy zapełni fizyczną pamięć operacyjną i wtedy okresowo (czyszczenie ramu) przestaje być "quick" (od wersji 3.5).
"Revert to last saved settings" (w oknie edycji) niepotrzebnie za każdym razem odszumia (?) zdjęcie, nawet gdy parametry odszumiania pozostają na 0/0, a modyfikacje, które chcemy w ten sposób wycofać nie dotyczyły odszumiania. Niestey tracimy w ten sposób czas. Na szczęście ponownie użyte (dla tego samego zdjęcia) polecenie "Revert to last saved settings" nie jest już opóźniane. To samo "Revert to last saved settings" użyte z poziomu okna głównego DPP (miniatury zdjęć) działa natychmiast. (Stan od wersji 3.6)
Choć nieco zmniejszono rozmiar fontów używanych w interfejsie graficznym programu nie wygospodarowano w ten sposób ani odrobinę więcej miejsca na podgląd zdjęcia (ta sama szerokość i wysokość palety narzędzi). Jest mniej czytelnie, ale to nawet nie byłoby wadą, gdyby mialo jakiś sens...
Sprytnie, bo bardzo praktycznie, przyspieszono generowanie (i tak już najszybszego jakie znam) powiększenia 100% (i 200%), które ładowane jest do pamięci automatycznie, w tle, zaraz po otwarciu zdjęcia w dowolnej skali. Nawet gdy go nie użyjemy pozostaje w pamięci do natychmiastowej dyspozycji. Wcześniej podgląd 100% powstawał na żądanie, dlatego nie był natychmiastowy (choć bardzo szybki).
Nie dostrzegłem różnic w jakości tworzonych plików wzgledem wersji 3.6. 8)Komentarz
-
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Nowa wersja nareszcie nie konwertuje do jpg-a takich dużych plików.
...ale temperatura barwowa nadal 2500 K
??:
Komentarz
-
Dlatego, że nie widać... szumu! ;-)
W tak małym wycinku szumy w cieniach są po prostu niedostrzegalne ze względu na kontrastowo jasne tło okna podglądu. Teoretycznie można sobie przyciemnić okna globalnie w całym windowsie (trzebaby je właściwie zrobić prawie czarne), ale kto próbował wie, że różne programy dziwnie się potem wyświetlają.
A wystarczyło zrobić nieco większy wycinek albo zmniejszyć do zera margines okna wokół tego podglądu...
Na szczęście mam lupę pod środkowym klawiszem myszy i tak zamierzam tego podglądu używać, o ile w ogóle będzie potrzeba, bo właściwie parametry odszumiania można dla danego aparatu ustawiać w ciemno na podstawie: czułość iso +/- korekta ekspozycji raw. :rolleyes:Komentarz
-
Zaktualizowałam do 3.7.2 (ze strony Canon.pl)
Podgląd 100% rzeczywiście błyskawiczny.
Podgląd odszumiania trochę za mały, ale i tak to jest to, czego bardzo mi dotychczas brakowało w DPP.Komentarz
-
Parę razy (już od wersji 3.7.1) zdarzyło mi się przy click white balans zawiesić dpp editor. Pomaga dopiero zamknięcie w menadżerze zadań.
Spotkaliście się też z czymś takim ?
System W7Komentarz
-
Powiesiłem DPP kilka razy - we wczesniejszych wersjach niż 3.7.1 i 3.7.2 nie przytrafiło się to nigdy. System XP.Komentarz
-
A ja zauważyłem po zainstalowaniu ze strony Canona wersji 3.7.2 że nieaktywny jest suwaczek "Auto Lighting Optimizer" i to przy plikach RAW. Macie podobny problem?Komentarz
-
Ten suwaczek jest aktywny tylko wtedy, gdy RAW pochodzi z aparatu, który ma wbudowaną tę funkcję. U mnie tak to działa...
Niestety dpp 3.7.2 nadal dosyć często mi się wiesza. Czekam na poprawioną wersję...Komentarz
-
-
-
Komentarz
Komentarz