Photoshop CS5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cohen
    • 2008
    • 11

Dziękuję. Pomogło! :-)

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Dane do korekty dystorsji mojego obiektywu (Canon 17 - 85 IS USM) są inne, niż w przypadku DPP. DPP lepiej koryguje dystorsję, niż ACR, tak jakby Canon nie współpracował z Adobe, lub Adobe inaczej zaimplementowała dane od Canona. Możliwe to to?

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Cohen
      DPP lepiej koryguje dystorsję, niż ACR, tak jakby Canon nie współpracował z Adobe, lub Adobe inaczej zaimplementowała dane od Canona. Możliwe to to?
      Spójrz na to od strony biznesowej - jaki cel miałby Canon w udostępnianiu swoich wewnętrznych (najpewniej tajnych) danych produkcyjnych na temat szkieł za darmo?
      Jaki cel miałoby Adobe by za takie dane płacić?
      DPP bazuje na ścisłych, dokładnych danych produkcyjnych. Adobe potestowało i algorytmy wg testów układa nieco zgadując. Mnie wcale to nie dziwi.
      Równie dobrze możesz zapytać czemu DPP w większości przypadków daje nieco ładniejsze kolorki niż ACR, bo ACR żeby otrzymać porównywalną kolorystykę trzeba dokładnie sobie 'sprofilować' pod dany aparat.

Komentarz

• Cohen
        • 2008
        • 11

Masz rację. Założyłem, że skoro Adobe umieściło w swym produkcie dane korekcyjne, to musiało je mieć jak najbardziej poprawne; Sigma i Tamron współpracowali z Adobe. A tak nie do końca jest. W przypadku obiektywu 17 - 85, ACR poprawia, tak jakby, tylko lewą stronę zdjęcia. Jeśli po prawej stronie są krzywe linie budynku, to nic z nimi nie robi. Wyczaiłem, że bardziej pasuje mi profil obiektywu 18 - 55 i ten właśnie używam. ;-)

Komentarz

• tom517
          Początki nałogu
          • 2007
          • 495

Odp: Photoshop CS5

Sprzedawał może ktoś Photoshpa CS5, jak to z tym przenoszeniem licencji, ile trwa. Jeśli sprzedaż na odległość, jak to zorganizować, żeby kupujący i sprzedający mieli pewność że nikt nie zostanie pokrzywdzony

Komentarz

Pracuję...