szum

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • agromen
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 26

szum

Witam wszystkich
    robiłem ostatnio kilka zdjęć przy bardzo słabym oświetleniu iso 1000
    zdjęcia fajne ale są straszne szumy próbowałem powalczyć z nimi w ps ale niestety one wygrały
    Jak skutecznie odszumić zdjęcia , przeglądałem forum ale nic niestety nie znalazłem
    dzięki
    www.thecreativ.co.uk
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

pierwsza rzecz na przyszlosc, to nie robic przy ISO 1000, tylko jesli juz to przeswietlac ISO 1600. ISO 1000 to jest "przewolywane" ISO 800 i sumarycznie szumi znacznie mocniej niz by sie wydawalo.
    www albo tez flickr

Komentarz

• zonk
      Bywalec
      • 2007
      • 203

Zamieszczone przez akustyk
      ...ISO 1000 to jest "przewolywane" ISO 800 i sumarycznie szumi znacznie mocniej niz by sie wydawalo.
      Dobrze wiedzieć ;-)
      A co z pośrednim ISO 1250 ? Też nie stosować tak jak 1000?
      Mam ten sam roblem co kolega wyżej (kit ma bardzo kiepskie światło) więc czasami zdarza się użyć ISO 1600 ale nie jestem zadowolony.
      >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez zonk
        Dobrze wiedzieć ;-)
        A co z pośrednim ISO 1250 ? Też nie stosować tak jak 1000?
        Mam ten sam roblem co kolega wyżej (kit ma bardzo kiepskie światło) więc czasami zdarza się użyć ISO 1600 ale nie jestem zadowolony.
        generalnie, o ile nic sie nie zmienilo w procesie technologicznym wzgledem etapu 40D (jesli dobrze pamietam) to Canon prawdziwe ma tylko pelne ISO i tymi posrednimi wartosciami nie warto sobie glowy zawracac - zreszta, od jakiegos czasu mozna juz, szczesliwie, wylaczyc w C.fn. ten nic nie wnoszacy skok co 1/3 a zamiast tego miec pelne dzialki.

zabawa wyglada tak:
        ISO 100 - natywnie
        ISO 125 = ISO 100 przewolane o 1/3 EV (czyli automatycznie wieksze szumy)
        ISO 160 = ISO 200 niedowolane o 1/3 EV (czyli szumy mniejsze, ale zapas ekspozycji w swiatlach o ta 1/3 EV mniejszy, wiec trzeba uwazac, zeby nie przepalic)
        ISO 200 = natywne
        ISO 250 = ISO 200 przewolane o 1/3 EV
        ISO 320 = ISO 400 niedowolane o 1/3 EV
        itd.
        www albo tez flickr

Komentarz

• agromen
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 26

fajnie

wszystkie porady napewno przydadzą się na przyszłość :-D
          ale potrzebuję uratować zdjęcia które już mam możecie polecić mi sposób odszumiania dzięki
          www.thecreativ.co.uk

Komentarz

Pracuję...