Prośba do speców od PhotoShopa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • renes
    Uzależniony
    • 2007
    • 510

Prośba do speców od PhotoShopa

Witam,

Mam nietypową prośbę. Widoczna na zdjęciu podkładka jest mi potrzebna do jednego obiektywu. Mogę ją tylko wykonać na podstawie tego zdjęcia, a więc przygotowania w PhotoShopie wzoru 1:1, wydrukowania go, wycięcia, a potem odrysowania na blaszce i wykonania przez slusarza. Mi jakoś próby poradzenia sobie z tym w PS nie wychodzą.

Może komuś z Was uda się na podstawie tego zdjęcia ustawić taki wzór 1:1? Najlepiej aby została tylko sama podkładka już bez miarki. Zdjęcie nie jest zrobione idealnie z góry, trzeba na pewno wyprostować także boki aby uzyskac idealny okrąg.

Średnica środka otworu wynosi 44mm.

proszę o wysłanie na [email protected]

Ostatnio edytowany przez renes; 8861.
  • Mnemi
    Zablokowany
    • 2009
    • 11

To raczej nie photoshop. Photoshop jest do innych rzeczy, bardziej al'a artistic painting, niż item designing.

Predzej Corel Draw, mysle.

Komentarz

• renes
      Uzależniony
      • 2007
      • 510

Tym bardziej będę wdzięczny za pomoc.

Komentarz

• paproszek_na_kredensie
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 32

Toż to roboty na pięć minut...

... zaraz wracam.

edit:

Obrysowane w Corelu. Do zwymiarowania 1:1. Jakby co służę wersją wektorową...
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Minął czas edycji - jpg zwymiarowany 1:1 - http://yfrog.com/07element11j
        Ostatnio edytowany przez paproszek_na_kredensie; 27262. Powód: Automerged Doublepost
        Chcesz w ryj?

Komentarz

• renes
          Uzależniony
          • 2007
          • 510

Dzieki!

Moższesz łopoatologicznie wyjaśnić jak "zwymiarować" twoje dzieło do oryginału, aby średnica środka miała 44mm i aby tak móc wydrukować, bo jpg po otworzeniu jest "kolosalny"?
          Ostatnio edytowany przez renes; 8861.

Komentarz

• paproszek_na_kredensie
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 32

Kurza twarz, ja nie wiem jak to z jpgami do końca jest...

Teoretycznie ten jpeg 1:1 powinien styknąć, ale jakby co to mam wersje wektorowe - w pełni skalowalne...
            Chcesz w ryj?

Komentarz

• Ernest_DLRS
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1216

jeśli masz jpg 300dpi i wymiary właściwe to nie trzeba z tym nic więcej robić (czyt. plik na monitorze będzie wielki, ale wymiary będą jakby rzeczywiste po wydrukowaniu)
              FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
              APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• renes
                Uzależniony
                • 2007
                • 510

W poniedziałek wydrukuję i zobaczymy. Jakby co to odezwę się po wersję wektorową.

Komentarz

• czarnuszek

Witam,
                  mam wielki lub niewielki problem. Mam do zrobienia naklejki na samochód, co oznacza że będą wycinane przed drukarkę ploterową (?). Napisy wystarczy że przekształcę w krzywe i zapisze w formacie CDR, natomiast mam takie pytanie jak JPG mam zamienić na krzywe po konturach żeby ładnie mi to wycięło? Oczywiście w corelu, mam 7.

Proszę o szybka pomoc.

Komentarz

• piday
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 94

Corel Trace. Jest chyba jakaś ikonka wywołująca to nawet bezpośrednio z Corela.

Komentarz

• Mikol
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 105

czarno widzę żeby udało się sensownie przekonwertować JPG na wektorowy. Pewnie trzeba będzie narysować on nowa. wektorowo.

Komentarz

• Godlik
                        • 2009
                        • 3

Wszystko zależy od jakości JPG i stopnia skomplikowania grafiki. Ale i tak w 99% przypadków trzeba poprawiać ręcznie w Corelu.

Komentarz

• htx
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 48

Zamieszczone przez czarnuszek
                          Witam,
                          mam wielki lub niewielki problem. Mam do zrobienia naklejki na samochód, co oznacza że będą wycinane przed drukarkę ploterową (?). Napisy wystarczy że przekształcę w krzywe i zapisze w formacie CDR, natomiast mam takie pytanie jak JPG mam zamienić na krzywe po konturach żeby ładnie mi to wycięło? Oczywiście w corelu, mam 7.

Proszę o szybka pomoc.
                          Zależy CO chcesz wycinać z tego jpga. Podejrzewam, że musisz stworzyć kształt w wektorach, po którym pójdzie cięcie i w nim umieścić obraz.

Komentarz

Pracuję...