Jest też rozszerzona (za 19,95$) wersja Plus.
Lightbox - darmowy edytor zdjęć (czyta RAW)
Zwiń
X
-
Lightbox - darmowy edytor zdjęć (czyta RAW)
Jest też rozszerzona (za 19,95$) wersja Plus.Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...Tagi: Brak -
Z czystej ciekawości poświęciłem parę minut, aby zobaczyć co to za ustrojstwo. I cholernie żałuję tego czasu. Stawiam piwo, jeżeli komuś uda się z tego programu wyciągnąć coś, co choć z grubsza będzie przypominało zdjęcie.Tako rzecze Watson.
/// //Galeria przejściowa -
-
-
malkontent, dzięki! Całkiem fajnie wygląda ten Raw Therapee.
Mam z nim tylko jeden problem. Nie wiem czy jest dobrze skonfigurowany. Otóż raw-y (z canona 450D), które nim otwieram mają dominantę kolorystyczną różową. Pojawia się ona dopiero w momencie otwarcia zdjęcia (tzn. w podglądzie jej nie ma).
Jest jeszcze jedno - zdjęcia mają niesamowite ziarno. Fakt, że był robione na ISO 800, ale nie chce mi się wierzyć, że to szum jest (lustrzankę mam kilka dni).Komentarz
-
Do prostych, szybkich edycji wykorzystuję Canonowskie DPP - w końcu kupując aparat kupiłem też ten program
możliwości może ma mniejsze od Lightrooma ale w połączeniu z Photoshopem(/Gimpem) daje radę.
Komentarz
-
Chyba masz źle ustawione "wyostrzanie" =Details/Sharpening.
Ja też tego nie mogę rozgryź ale ustawienia programu są jakieś dziwne397D
Komentarz
-
Jeżeli masz ziarno w ciemnych partiach zdjęcia to nic dziwnego, jeżeli w jasnościach masz ziarno to jest powód do rozważania..
Komentarz
-
No, to mam powód do rozważań. Ogólnie cały kadr ma ziarno. Wygląda to tak, jakby ktoś przed zdjęciem umieścił cienką różową bibułką, która właśnie wprowadza ten kolorek i ziarno. Dla porównania zainstalowałem sobie DPP (dołączone do mojej lustrzanki) i rzeczywiście zdjęcia są nieostre - wynika to raczej z mojego błędu, ale ziarna praktycznie niema, a kolorku to już wcale.
Co robić?
Komentarz
Komentarz