Machinery HDR Effects

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sadaman
    Początki nałogu
    • 2006
    • 294

Odp: Machinery

Witam. Mam pytanie dotyczące programu Machinery oraz dodanej fukcji która przedstawia nam Współczynnik przyśpieszenia przy wykorzystaniu akceleracji GPU karty graficznej.
    Moja konfiguracja to przedewszystkim procesor Intela i5 2500K na płycie ASRock-a plus grafika ASUS GTX760
    Współczynnik przyśpieszenia który uzyskuje to zaledwie pomiędzy 2.90 a 3.15
    Jak mam rozumieć działanie tej funkcji?
    Na początku wydawało mi się że im wyższy wynik tym lepiej - przykład komputer u kolegi na czterordzeniowym AMD z grafiką GT 440 (zestaw około cztero letni), współczynnik przyspieszenie blisko 9.0
    Mam wrażenie że Machinery podaje współczynnik przyspieszenia z GPU do BEZ GPU / czyli im lepszy i szybszy procesor, tym mniejsze jest zapotrzebowanie na przetwarzanie rendering przed GPU karty graficznej.
    Czyli na słabszych procesorach / konfiguracjach, współczynnik siłą rzeczy musi i będzie większy.
    A im lepsza konfiguracja to ten współczynnik będzie niższy tzn bliższy zeru?
    Ostatnio edytowany przez sadaman; 7756.
    Pucha i słoki

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

Zamieszczone przez sadaman
      Witam. Mam pytanie dotyczące programu Machinery oraz dodanej fukcji która przedstawia nam Współczynnik przyśpieszenia przy wykorzystaniu akceleracji GPU karty graficznej.
      Moja konfiguracja to przedewszystkim procesor Intela i5 2500K na płycie ASRock-a plus grafika ASUS GTX760
      Współczynnik przyśpieszenia który uzyskuje to zaledwie pomiędzy 2.90 a 3.15
      Jak mam rozumieć działanie tej funkcji?
      Na początku wydawało mi się że im wyższy wynik tym lepiej - przykład komputer u kolegi na czterordzeniowym AMD z grafiką GT 440 (zestaw około cztero letni), współczynnik przyspieszenie blisko 9.0
      Mam wrażenie że Machinery podaje współczynnik przyspieszenia z GPU do BEZ GPU / czyli im lepszy i szybszy procesor, tym mniejsze jest zapotrzebowanie na przetwarzanie rendering przed GPU karty graficznej.
      Czyli na słabszych procesorach / konfiguracjach, współczynnik siłą rzeczy musi i będzie większy.
      A im lepsza konfiguracja to ten współczynnik będzie niższy tzn bliższy zeru?
      Współczynnik przyspieszenia pokazuje relację: czas przetwarzania CPU / GPU. Pokazuje więc ile razy karta graficzna przetwarza szybciej niż procesor. Jeśli masz bardzo stary procesor, w dodatku z mała ilością rdzeni i nawet przeciętną kartę graficzną to współczynnik będzie wysoki. Jeśli CPU jest w obliczeniach szybszy od GPU to współczynnik będzie mniejszy niż 1.0.
      Digart

Komentarz

• sadaman
        Początki nałogu
        • 2006
        • 294

Zamieszczone przez MMM
        Współczynnik przyspieszenia pokazuje relację: czas przetwarzania CPU / GPU. Pokazuje więc ile razy karta graficzna przetwarza szybciej niż procesor. Jeśli masz bardzo stary procesor, w dodatku z mała ilością rdzeni i nawet przeciętną kartę graficzną to współczynnik będzie wysoki. Jeśli CPU jest w obliczeniach szybszy od GPU to współczynnik będzie mniejszy niż 1.0.
        Ok, czyli w przypadku Machinery wynik w okolicy 3.0 / tak jest u mnie / jest mniejszy czy większy, przyznam ze niewiem do końca jak zinterpretować ten wynik ?
        Mam wrażenie ze mój CPU jest szybszy i karta niewiele wnosi do renderingu czy obróbki.
        Pozdrawiam
        Pucha i słoki

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Zamieszczone przez sadaman
          Ok, czyli w przypadku Machinery wynik w okolicy 3.0 / tak jest u mnie / jest mniejszy czy większy, przyznam ze niewiem do końca jak zinterpretować ten wynik ?
          Mam wrażenie ze mój CPU jest szybszy i karta niewiele wnosi do renderingu czy obróbki.
          Wynik 3.0 oznacza, że przetwarzanie z użyciem GPU jest 3 razy szybsze. Trzeba mieć jednak świadomość, że dotyczy to konkretnego algorytmu i nie wykluczone, że w innych zadaniach CPU jest szybszy.
          Digart

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Szybka prośba. Potrzebuję do testów plik RAW z 6D zawierający tagi GPS. Kontakt na skrzynkę.
            Digart

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Dostępna poprawka 2.9.48 usuwająca problemy ze znikającymi danymi GPS z EXIF.
              Digart

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

1. Czy testował ktoś przetwarzanie na najnowszych kartach NVIDIA 9xx?
                2. Potrzebny mi jest do testów jeszcze RAW z 7D II z zapisanym GPSem, będę wdzięczny za podesłanie przez szczęśliwego posiadacza :-).
                Digart

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Dostępna wersja 2.9.50

* Nowa opcja "Kurz i rysy" w panelu "Wygładzanie".

Nowa opcja jest przeznaczona do odszumiania obrazu po bardzo mocnym dodaniu detali.
                  Jest to odpowiednik funkcji Photoshop "Dust & Scratches" i całkiem nieźle się sprawdza.

Digart

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Dostępna wersja 2.9.51

* Aktualizacja biblioteki RAW.
                    * Drobne poprawki.
                    Digart

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

Dostępna wersja 2.9.52

* Poprawione odwzorowanie koloru w ciemnych partiach obrazu przy zastosowaniu filtra 'Mikrokontrast'.

Digart

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Na święta mały update 2.9.53 z najnowszą biblioteką RAW.
                        Digart

Komentarz

• ryszard_p
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 50

Witam.
                          Bedzie w przyszlosci wersja pod OS ?

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

Zamieszczone przez ryszard_p
                            Witam.
                            Bedzie w przyszlosci wersja pod OS ?
                            Trwają pewne przymiarki ale na razie nie jestem w stanie podać żadnego przybliżonego terminu.
                            Digart

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Dostępna wersja 2.9.54

Został usunięty błąd mogący powodować nieprawidłowe dekodowanie RAW m.in objawiające się schodkami na krawędziach.

Digart

Komentarz

• MMM
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4250

Promocja weekendowa (25-26 kwietnia).
                                Przy zakupie na hasło 'canon board' licencja na drugie stanowisko gratis!

W sprawie zakupu proszę kontaktować się ze mną przez e-mail (nie forumowe PW).
                                Digart

Komentarz

Pracuję...