Machinery HDR Effects

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez MMM
    Prześlij mi takiego RAWa do przetestowania na adres mailowy ze strony machinery bo z 5D1 u mnie normalnie się wczytuje i nie mam jak wykryć problemu.
    Z 40D też nie wczytuje mi rawów, więc faktycznie coś jest na rzeczy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• gavin
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1339

u mnie działa i z 5d i z nexa

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez Merde
        Z 40D też nie wczytuje mi rawów, więc faktycznie coś jest na rzeczy.
        Wygląda na to że rawów nie czyta jeśli w ścieżce znajdują się polskie literki. Możesz potwierdzić?
        Digart

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez MMM
          Wygląda na to że rawów nie czyta jeśli w ścieżce znajdują się polskie literki. Możesz potwierdzić?
          Zgadza się, sprawdziłem rawy z innego katalogu i poszło.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez Merde
            Zgadza się, sprawdziłem rawy z innego katalogu i poszło.
            Wrzuciłem update 2.0.1, który ten błąd naprawia.
            Digart

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Natural HDR Wersja 2.0.2 (11-04-2011)
              Edytor:

* Dodana możliwość wprowadzania korekty ekspozycji oraz bracketingu w plikach innego typu niż RAW (jpeg, tiff).

Taka korekcja przydaje się szczególnie przy tworzeniu bracketingu i składania hdr z jednego pliku. Cudów oczywiście nie spodziewajcie się, jeśli obniży się ekspozycję w jpg to szczegóły w prześwietleniach się nie pojawią :-)
              Digart

Komentarz

• Kuba1
                Uzależniony
                • 2010
                • 960

Hehe, to ja już nie wiem którą wersję programu kupiłem .
                Czekam i czekam na możliwość dopasowywania warstw, sprawdzam aktualizacje klikając z programu i nic aż tu patrzę a na Forum koledzy sobie już dawno rozmawiają o wersji 2..
                To teraz widzę że zakupiłem wersję "Effects", która na razie nie ma aktualizacji.
                Czy w takim razie ta wersja będzie wyrównywać obrazy czy nie? Bo w sumie tylko dlatego ten program kupiłem, że była taka deklaracja..

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez Kuba1
                  Hehe, to ja już nie wiem którą wersję programu kupiłem .
                  Czekam i czekam na możliwość dopasowywania warstw, sprawdzam aktualizacje klikając z programu i nic aż tu patrzę a na Forum koledzy sobie już dawno rozmawiają o wersji 2..
                  To teraz widzę że zakupiłem wersję "Effects", która na razie nie ma aktualizacji.
                  Czy w takim razie ta wersja będzie wyrównywać obrazy czy nie? Bo w sumie tylko dlatego ten program kupiłem, że była taka deklaracja..
                  Wersja HDR Effects 2.0 będzie mieć praktycznie wszystkie funkcje Natural HDR, w tym również opcję wyrównywania zdjęć.
                  Digart

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zamieszczone przez MMM
                    Wersja HDR Effects 2.0 będzie mieć praktycznie wszystkie funkcje Natural HDR, w tym również opcję wyrównywania zdjęć.
                    Trochę się gubię. Czy to oznacza, że Natural jest uboższą wersją Effects?

Komentarz

• Kuba1
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 960

Zamieszczone przez MMM
                      Ok, dzięki za odpowiedź.

Czy to znaczy że "Natural" można uznać za okrojoną wersję "Effects" czy jakoś tak?
                      Przydałby się jakiś diagram z porównaniem funkcji obu programów, oraz na stronie w menu mała przebudowa.. Wiem, wiem - jak się pisze program to jest wystarczająco dużo roboty z ważniejszymi sprawami.
                      Co do menu strony, to mógłbym coś przygotować w js. tzn. wygląd ten sam, tylko np. po najechaniu myszą na "Machinery" rozwijałyby się dwie pozycje - Natural i Effects czy tam coś. Oczywiście nieodpłatnie, jako wkład w rozwój polskiego oprogramowania .

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Zamieszczone przez Kolaj
                        Trochę się gubię. Czy to oznacza, że Natural jest uboższą wersją Effects?
                        Dokładnie tak. Dlatego założyłem nowy wątek z programem ale został on połączony i teraz co chwilę ktoś się będzie o to pytać ponieważ nikt nie będzie czytać ostatnich 5 stron i szukać informacji od początku.

Machinery HDR Effects 2.0 będzie miał wszystko to co Natural HDR 2.0 oprócz filtrów krajobrazowych z którymi nie wyrobiłem się czasowo w wersji 2.0. Oprócz tego HDR Effects będzie miał dodatkowe warstwy z efektami dzięki czemu będzie można "podkręcać" obrazki.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez Kuba1
                        Co do menu strony, to mógłbym coś przygotować w js. tzn. wygląd ten sam, tylko np. po najechaniu myszą na "Machinery" rozwijałyby się dwie pozycje - Natural i Effects czy tam coś. Oczywiście nieodpłatnie, jako wkład w rozwój polskiego oprogramowania .
                        Jak wejdziesz na www.machineryhdr.com to jest podział na dwa programy.
                        Ostatnio edytowany przez MMM; 4761. Powód: Automerged Doublepost
                        Digart

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Zamieszczone przez MMM
                          Dokładnie tak. Dlatego założyłem nowy wątek z programem ale został on połączony i teraz co chwilę ktoś się będzie o to pytać ponieważ nikt nie będzie czytać ostatnich 5 stron i szukać informacji od początku.
                          Mnogość wątków raczej by tutaj porządku nie wprowadziła. Szczególnie, że jak piszesz, mamy w istocie do czynienia z jednym programem, tyle, że jeden jest w wersji pełnej a drugi light. Ale mniejsza z tym.
                          Machinery HDR Effects 2.0 będzie miał wszystko to co Natural HDR 2.0 oprócz filtrów krajobrazowych z którymi nie wyrobiłem się czasowo w wersji 2.0. Oprócz tego HDR Effects będzie miał dodatkowe warstwy z efektami dzięki czemu będzie można "podkręcać" obrazki.
                          Czy można z tego wyczytać, że te filtry pojawią się jako aktualizacje do Effects?

Komentarz

• Kuba1
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 960

Zamieszczone przez MMM
                            Jak wejdziesz na www.machineryhdr.com to jest podział na dwa programy.
                            No właśnie, tylko że tę stronę "odkryłem" dopiero dziś, kiedy wyciąłem sobie kawałek adresu w przeglądarce, bo widziałem że rozmawiacie na forum o czymś czego na dotychczas znanej mi stronie nie ma.. A to znaczy że nawigacja jest hm, tego.. nie do końca doskonała, bo nie ma połączenia ze stroną główną z poszczególnych podstron z wersjami. Stąd była moja sugestia, ale oczywiście nic na siłę.

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Przy okazji ostatniego update zrobiłem błąd z wersją językową. Jeśli u kogoś program wyświetla interfejs po angielsku to proszę odinstalować program i pobrać jeszcze raz ze strony. No chyba że to nie przeszkadza :-)

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez Kolaj
                              Ale mniejsza z tym.
                              Czy można z tego wyczytać, że te filtry pojawią się jako aktualizacje do Effects?
                              'Natural' będzie miał filtry krajobrazowe. 'Effects' pozwoli uzyskać ten sam efekt ale bardziej zaawansowanymi narzędziami.
                              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761. Powód: Automerged Doublepost
                              Digart

Komentarz

• Kolaj
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 3293

Brzmi co najmniej nieźle. Czekam zatem na Effects. Mam nadzieję, że cena upgrade'u nie przekroczy kwoty, jaką trzeba obecnie zapłacić za pełną wersję 1.5.x.
                                Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

Pracuję...