Machinery HDR Effects

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • noel
    Bywalec
    • 2008
    • 177

Zamieszczone przez Lulu1988
    Pięknie....'download the latest version' działa bez najmniejszego problemu

a u mnie na Viscie nie dziala ?,
    tzn: pobieram ale zmian aktualizacyjnych nie ma ,
    dopiero po scignieciu nowej wersji (wywaleniu starej) i jej odpaleniu jest wszystko OK

ale dodam ze mi to nie przeszkadza
    Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Komentarz

• starowka3
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 16

Bardzo dobra robota
      A jakby tak dodać możliwość pracy na rawie?
      najtańsze lustro Canona

Komentarz

• szymekgd
        Początki nałogu
        • 2008
        • 292

Zamieszczone przez noel
        dopiero po scignieciu nowej wersji (wywaleniu starej) i jej odpaleniu jest wszystko OK

W win_xp klikajac aktualizacje tez sciaga sie nowsza wersja pliku.
        CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Zamieszczone przez noel

No bo to pobieranie nowszej wersji jest na razie zrobione w dosyć prymitywny sposób czyli robię execute ze ścieżką do pliku przez http i system sobie robi z tym to co ma domyślnie ustawione :-). Czyli trzeba ściągnąć nowe archiwum, rozpakować i zastąpić stary plik nowym. W najbliższym czasie zrobię pobieranie aktualizacji w pełni automatyczne, czyli samo się ściągnie, zastąpi stary plik i automatycznie zamknie po chwili uruchamiając nową wersję. Nie zrobiłem tego bo trzeba się tu trochę pobawić w obsługę zerwanego połączenia, obsługę błędów, sprawdzanie czy można zapisać plik na dysku (może np. być uruchomiony z płyty CD, brak miejsca itd.)

Zamieszczone przez starowka3
          A jakby tak dodać możliwość pracy na rawie?
          Jak już to DNG. Z RAWami będzie sporo zabawy bo jest setka formatów z różnych aparatów a na koniec i tak się okaże że oryginalny soft np. DPP przekonwertuje RAWa z lepszą jakością niż mój program bo tam goście siedzą nad tematem dobrych pare lat :-). No chyba że dorwę jakąś darmową bibliotekę, która to robi.
          Dobrym przykładem jest Photomatix, który daje gorsze efekty z RAWów niż wczytując przekonwertowanie w DPP do TIFFów, przy okazji usuwając np. CA, szumy, regulując WB itp.
          Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
          Digart

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Zamieszczone przez MMM
            No chyba że dorwę jakąś darmową bibliotekę, która to robi.
            dcraw.

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Dorzuciłem jeszcze ciekawą opcję filtra zmiękczającego. Jeśli obrazek wychodzi za płaski to ta opcja pomoże to zlikwidować.

Efekty z jednej klatki powodują u mnie chwilami opad szczęki :-)

Ustawienia:
              Radius 25%
              Details 7
              Smoothing 3
              Tone Curve 30%
              S/H Detect 1%
              Shadows 50%
              Highlights 100%
              Softness 50%
              Color NR 1
              Saturation 120%
              Gamma 0.8
              Digart

Komentarz

• jsm2

Zamieszczone przez MMM
                Mam nadzieję że tytuł zaintrygował

Mam dla was wersję demo softu, który piszę od kilku dni.
                W skrócie, program robi coś co na pierwszy rzut oka wygląda jak HDR/ DaveHill / Photomatix.
                Dla każdego piksela jest wykonywana funkcja analogiczna do 'autolevels' z Photoshopa, ale za każdym razem jej parametry są zależne od występującego w okolicy danego punktu kontrastu. Program nie używa filtrów hipass dzięki czemu efekt 'halo' jest minimalny.
                Niesamowite możliwości drzemią w tym programie!
                Naprawdę porządna robota...

Jeśli nie jest to tajemnicą, to czy wspomniany algorytm jest autorski, czy może opiera się na jakichś publikacjach?

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez jsm2
                  Jeśli nie jest to tajemnicą, to czy wspomniany algorytm jest autorski, czy może opiera się na jakichś publikacjach?
                  Wszystkie algorytmy: przetwarzanie, wygładzanie, odszumianie, krzywa kontrastu i zmiękczanie obrazu są mojego autorstwa.
                  Sam pomysł takiej właśnie analizy obrazu przez rozciąganie histogramu dla poszczególnych elementów jest znany od dość dawna. Ludzie robią to ręcznie ze świetnymi efektami, jak znajdę linka do podrzucę). Program Lucis sądząc po efektach używa jakiegoś bardzo podobnego algorytmu.
                  Digart

Komentarz

• jsm2

Zamieszczone przez MMM
                    Wszystkie algorytmy: przetwarzanie, wygładzanie, odszumianie, krzywa kontrastu i zmiękczanie obrazu są mojego autorstwa.
                    Sam pomysł takiej właśnie analizy obrazu przez rozciąganie histogramu dla poszczególnych elementów jest znany od dość dawna. Ludzie robią to ręcznie ze świetnymi efektami, jak znajdę linka do podrzucę). Program Lucis sądząc po efektach używa jakiegoś bardzo podobnego algorytmu.
                    I to jest dość uderzające, bo efekty bardzo są podobne, natomiast autorzy Lucisa sugerują użycie niesłychanie zaawansowanych algorytmów, które chyba nawet zostały opatentowane. Czy w tym przypadku to rowniez tak wygląda?
                    Za wspomnianego linka byłbym bardzo wdzięczny

Właśnie stwiedziłem, że w trybie Lightmap nie jest uaktualniany podgląd podczas zmiany parametrów, trzeba zmienić tryb na inny i powrócić do Lightmap aby zobaczyć zmiany, ale może to tylko u mnie?
                    Po dalszym sprawdzeniu - ten tryb tak, zdaje się, ma działać, bardziej jako podgląd tonalności, niż jako tryb niezależny...
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 25429.

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

Zamieszczone przez jsm2
                      I to jest dość uderzające, bo efekty bardzo są podobne, natomiast autorzy Lucisa sugerują użycie niesłychanie zaawansowanych algorytmów, które chyba nawet zostały opatentowane. Czy w tym przypadku to rowniez tak wygląda?
                      Nie mam pojęcia jak to zrobione jest w Lucisie bo oni nigdzie nie chwalą się ani algorytmem ani tym bardziej kodem źródłowym :-). Mogę tylko powiedzieć że mój algorytm przetwarzania jest w gruncie rzeczy bardzo prosty, z pewnością nie mogę powiedzieć o nim że jest "niesłychanie zaawansowany" bo to raptem kilka linijek z prostymi operacjami dodawania i dzielenia a wiedza matematyczna potrzebna do zrozumienia o co chodzi jest z zakresu podstawówki :-)

Zamieszczone przez jsm2
                      Właśnie stwiedziłem, że w trybie Lightmap nie jest uaktualniany podgląd podczas zmiany parametrów, trzeba zmienić tryb na inny i powrócić do Lightmap aby zobaczyć zmiany, ale może to tylko u mnie?
                      Po dalszym sprawdzeniu - ten tryb tak, zdaje się, ma działać, bardziej jako podgląd tonalności, niż jako tryb niezależny...
                      Fakt, coś nie bangla, zaraz to naprawię. Tryb Lightmap jest dla tych, którzy chcą sobie wygenerować warstwę i bawić się samemu z maskami w PS zamiast używać zakładek łączenia z oryginałem i postprocessingu. Dlatego suwaki z tych dwóch zakładek są nieaktywne.
                      Digart

Komentarz

• westu
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 153

MMM
                        Jestem pełen podziwu. Szczena opadła. Program, jeśli się go racjonalnie użyje, daje rewelacyjne efekty.

Szkoda tylko, że nie ma wersji makowej.

Edit: ta opinia powyżej to było przed pierwszym uruchomieniem programu, patrząc tylko na wątek. Ale teraz dla testu zrobiłem jedno zdjęcie - i nie wiem co powiedzieć. REWELACJA.

Edit2: tylko chcę możliwość zapisu w pełnej rozdzielczości :-P
                        Ostatnio edytowany przez westu; 4539.

Komentarz

• jsm2

Zamieszczone przez MMM
                          Mogę tylko powiedzieć że mój algorytm przetwarzania jest w gruncie rzeczy bardzo prosty, z pewnością nie mogę powiedzieć o nim że jest "niesłychanie zaawansowany" bo to raptem kilka linijek z prostymi operacjami dodawania i dzielenia a wiedza matematyczna potrzebna do zrozumienia o co chodzi jest z zakresu podstawówki :-)
                          Jestem pod coraz wiekszym wrażeniem tego programu...
                          Czy mógłbym prosic o jakiś namiar na matematyczne źródło podstaw tego algorytmu?

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

Zamieszczone przez jsm2
                            Jestem pod coraz wiekszym wrażeniem tego programu...
                            Czy mógłbym prosic o jakiś namiar na matematyczne źródło podstaw tego algorytmu?
                            Algorytm został wymyślony przeze mnie na podstawie doświadczeń jakie posiadam w obróbce zdjęć i ogólnej wiedzy z zakresu algorytmiki.

P.S
                            Wrzuciłem mały update v0.9.7.9
                            Digart

Komentarz

• jsm2

Zamieszczone przez MMM
                              Algorytm został wymyślony przeze mnie na podstawie doświadczeń jakie posiadam w obróbce zdjęć i ogólnej wiedzy z zakresu algorytmiki.
                              sorki, źle zinterpretowałem poprzednie posty.
                              Zrobiłem małe porównanie z Lucis i jak sie okazuje, można znaleźć takie ustawienia, dla których wyniki z obu programów są praktycznie identyczne (mam wrażenie, że AutoLevels odrobinę gorzej radzi sobie z kolorami w okolicach żółtego o 100% saturacji, w trybie HSL, ale to doprawdy szczegół).

Gratuluję umiejętności i czekam na finalną wersję.

Komentarz

• My Nick
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 219

Bawię się tym programem od początku jego żywota i jestem bardzo pod wrażeniem. Co do programu: zmienił bym kolor tła na ten osławiony szary (jakoś się przyzwyczaiłem), a co do narzędzi to prostowanie i kadrowanie, jakoś po przerobieniu części zdjęć chciało mi się je właśnie dociąć lub przekręcić. No i może po polsku do wyboru w końcu mieszkamy nad Wisłą.
                                EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

Pracuję...