Machinery HDR Effects

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Ja tylko życze powodzenia MMM ze sprzedażą. Mam nadzieję, że sobie odbije za robocizne.

Chociaż sam napewno bym nie kupił, bo wydaje mi sie, że to program do zabawy na 10 minut i później już wieje nudą. Ale jak ktoś składa rysunki z nastu masek to może rzeczywiście.

Zabezpieczenia to lipa. Prawda jest taka, że każde można złamać i tyle. Żadne tam MAC adresy w niczym nie pomogą czy wysyłanie kasy tylko z prywatnego konta (co w ogóle myślę, może odstraszyć wielu potencjalnych nabywców).

Moim zdaniem program jest na tyle niszowy, że czas poświęcony na wymyślanie zabezpieczeń itd. w ogóle się nie zwróci i nie ma na to sensu. Albo coś proste zabezpieczenie i liczyć na uczciwość (co w docelowej grupie akurat jest bardzo możliwe), albo sprzedać program jakiejś firmie i jechać na Bahamy ;-)

Ja bym pewnie oddał go na jednej z licencji open source, ale to pewnie dlatego że nawet komercyjne produkty jakie pisałem zawsze były open source i uważam, że to najlepsza możliwość. wtedy mozna wolne datki dac itd. albo liczyc na sponsoring rozwoju programu (co zdarza sie bardzo czesto).

Natomiast wypuszczenie programu na MFC to moim zdaniem czysta pomyłka, bo się człowiek zamyka i brak przenośności. Zdecydowanie w tej chwilii najciekwiej wygląda użycie Qt, który jest też mocno popularny pod Maciem.

Komentarz

• banan82
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1165

ja sie odniose jeszcze do faktu ze autor nie chce przepisywac programu na inne platformy (Qt, GTK). Wydaje mi sie ze w obecnych czasach mamy wiecej alternatyw do wszechobecnego windowsa. Mac, wszelkiej masci Unixy (BSD, Linux itp) Moze to nisza ale to nisza swiadomych uzytkownikow ktorzy wiedza co robia i robia to w jakims celu. Mile bylem zaskoczony gdy HP zaczela wypuszczac sterowniki dla 3 systemow, to samo intel, nvidia. Program sieci sklepow Jessops do robienia fotoksiazek tak samo - na 3 systemy. Az mi szczeka opadla jak to zobaczylem.
      Rozumiem ze w chwili obecnej program jest mocno rozwijany na jednej platformie, ale mysle ze bardzo milo by bylo zrobic wersje na inne systemy. Bibble Pro, rowniez wersja na 3 systemy, naprawde jest to niesamowite ze w koncu mozna wybierac. Komputery to nie tylko system Windows. Nie zapominaj o tym kolego Kolaj To co ma wiekszosc nie zawsze jest lepsze
      ps: moze i PS najlepszy do grafiki/fotografii ale nie jedyny co tez nie znaczy ze to MUS go miec. Zwlaszcza biorac pod uwage ile kosztuje i ilu uzytkownikow tego forum za niego zaplacilo....

Sorry za OT, nie moglem sie powstrzymac
      Ostatnio edytowany przez banan82; 10954.
      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
      Crazy Apple Fanboy
      Ex Linux User

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

banan82,

Ja nic z tego, co napisałeś nie neguję. Zresztą to nie wątek na wojny systemowe Zwróciłem tylko uwagę na to, jaki może być potencjalny wzrost rynku z tytułu przepisania aplikacji w kontekście nakładów, które trzeba by było w tym celu ponieść. Biznes, Kolego, brutalny biznes. Zwyczajna, prosta kalkulacja.

Zresztą sprawa i tak jest zamknięta, bo MMM określił się dość jasno w tej kwestii.
        Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• banan82
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1165

Kolaj, oczywiscie ze nie o to w tym watku chodzi Jesli chodzi o kompy to ze mna jest jak z uzytkownikami Olympusow na forach fotograficznych ->tylko im napisz ze ich aparaty maja najmniejsza matryce Przeprowadza zmasowany atak i sucha nitka na czlowieku nie zostanie haha.
          Milo byloby miec taki software jak ten programik autorstwa MMM na czyms innym jak windows. Ale to wszystko oczywiscie zalezy od autora
          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
          Crazy Apple Fanboy
          Ex Linux User

Komentarz

• floodlander

a ja tylko chce wiedziec, kiedy bedzie pierwsza odslona pelnej wersji

Komentarz

• Lulu1988
              Uzależniony
              • 2007
              • 522

MMM - świetna robota!!! Program (demo) dużo lepszy do HDR niż często polecany Photomatix. Tam nigdy do końca nie wiadomo co wyjdzie, a tutaj wszystko jest 'realtime'. Jak tylko wypuścisz pełną wersję to poważnie się nad nią zastanowię
              Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez Lulu1988
                MMM - świetna robota!!! Program (demo) dużo lepszy do HDR niż często polecany Photomatix.
                HDR to będzie za pare dni bo właśnie zabieram się do tego :-)
                Tymczasem wrzuciłem nową wersję. Są dwie nowe rzeczy:
                - suwak koloru (nasycenie YUV)
                - suwak "Tone Curve". Dzięki niemu można bardzo ładnie zmniejszyć dramatyczność efektu. Ustawienie na 100% daje taki efekt jak uzyskamy poprzednimi wersjami bez tego suwaka.

Parametry te same co ostatnio ale dodatkowo tone curve na 50%.
                http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=253

Digart

Komentarz

• Lulu1988
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 522

Pięknie....'download the latest version' działa bez najmniejszego problemu
                  Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• Adso
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 310

Zamieszczone przez Lulu1988
                    MMM - świetna robota!!! Program (demo) dużo lepszy do HDR niż często polecany Photomatix. Tam nigdy do końca nie wiadomo co wyjdzie, a tutaj wszystko jest 'realtime'. Jak tylko wypuścisz pełną wersję to poważnie się nad nią zastanowię

Bluźnisz Lulu... nie lubię HDRów bo tyle mają wspólnego z rzeczywistością co ja z gwiazdami... pozbawiają zdjęcie świateł na rzecz plastikowej rozpiętości tonalnej, ale wystarczy poznać trochę Photomatixa żeby nauczyć się kontrolować efekty... nie wystarczy go mieć
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Zamieszczone przez MMM
                    To że ktoś efekt mojej kilkudniowej pracy porównuje do LightRooma robionego przez kilkunastu programistów od paru lat ogromnie mnie podbudowuje i rozumiem że to dowód wielkiego uznania ;-), tym bardziej że efekt z mojego programu jest lepszy
                    )))))))))))))))))))))))))))))))...no toś dowalił teraz)))))))
                    Ostatnio edytowany przez Adso; 10315. Powód: Automerged Doublepost
                    galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

Zamieszczone przez Adso
                      )))))))))))))))))))))))))))))))...no toś dowalił teraz)))))))
                      Nie zrozumiałeś ironii :-)
                      Digart

Komentarz

• Adso
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 310

ha...odczytałem to jako żart... i się pouśmiechałem))
                        galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• Lulu1988
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 522

Adso, nie mówię, że HDRy są jakieś wow super wypas tylko czasami można uzyskać ciekawe efekty, które pasują do konkretnego ujęcia. Ty lubisz jak jest dobre światełko, ok, ja też bo to właśnie światło tworzy prawdziwą fotografię, ale jestem też z tych, którzy lubią pobawić się ze zdjęciem w różnych programach ( i przeważnie później wywalić je do kosza )

Komentarz

• Grzesiek_PL
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 834

Nowa ikonka programu :-D

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Wrzuciłem trochę nowych rzeczy, miedzy innymi:
                              - przetwarzanie 16 bit
                              - odszumianie koloru, korekcja gamma

Odszumianie działa rewelacyjnie, można nawet przy okazji bardzo ładnie naprawić zmasakrowane kompresją jpg. Przy używaniu wygładzania i odszumiania da się uzyskać bardzo dobre jakościowo efekty z jednej tylko klatki. Następny update to już będzie z możliwością składania HDRa.

Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                              Digart

Komentarz

• chiron
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 113

Coś mi się zdaje, że jak powstanie wersja finalna z obróbką w pełnej rozdzielczości (np. efektu finalnego przed zapisem) to potencjalnych nabywców będzie sporo

Rewelacyjna robota
                                Wiem, że nic nie wiem :/

Komentarz

Pracuję...