Obrobka RAW, czy TIFF

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • libertyn
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 33

Obrobka RAW, czy TIFF

Jako poczatkujacy w RAW-ach czytalem gdzies, ze lepiej RAWa przeksztalcic w 16-bitowego TIFFA, a nastepnie obrabiac w PS-sie. O co tu chodzi ? albo ja cos pokrecilem. Chodzi mi o to zeby podczas obrobki w PS-ie, w efekcie koncowym jak najmniej zdjecie stracilo na jakosci. Prosze o jakies wskazowki.
  • punky
    Początki nałogu
    • 2008
    • 483

o to chodzi ze zamiast 8-bitowego JPGa masz 16 bitow w TIFF do molestowania

zrob prosty test
    wez to samo zdjecie w JPG i w TIFF
    naloz na nie kilka warst korekcyjnych i popatrz na histogramy zdjec
    JPG bedzie wygladal jak choinka TIFF mniej
    te puste slupki to "stracone dane"
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• tantal
      Początki nałogu
      • 2008
      • 404

Zamieszczone przez libertyn
      Jako poczatkujacy w RAW-ach czytalem gdzies, ze lepiej RAWa przeksztalcic w 16-bitowego TIFFA, a nastepnie obrabiac w PS-sie. O co tu chodzi ? albo ja cos pokrecilem. Chodzi mi o to zeby podczas obrobki w PS-ie, w efekcie koncowym jak najmniej zdjecie stracilo na jakosci. Prosze o jakies wskazowki.
      Np tutaj :

http://canon-board.info/showthread.php?t=12828
      Cześć! Czy szukasz darmowych narzędzi do montażu filmów, które łączą profesjonalizm z intuicyjnym interfejsem? W naszym artykule znajdziesz przegląd najlepszych programów, od zaawansowanych opcji dla doświadczonych twórców, po proste rozwiązania idealne dla początkujących. Dowiedz się, jak wybrać narzędzie idealnie dopasowane do Twoich potrzeb, niezależnie od systemu operacyjnego, i zacznij tworzyć filmy, które zachwycą każdego! Top […]

Komentarz

Pracuję...