profil kolorow do krajobrazow (LR/ACR)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez akustyk
    pomozemy! :-D
    Świetnie! :-)

może wreszcie coś drgnie w tym temacie:
    http://canon-board.info/showthread.p...623#post486623

jeśli robisz też czasem B/W to jako następne proponuję 'przeróbkę' tego Tipsa :
    http://canon-board.info/showthread.php?t=44871
    na Picture Style.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• GTharnas
      Coś już napisał
      • 2006
      • 51

Witam

Ma ktoś może profil przerobiony do 40D przez Akustyka ?
      Niech zapoda na maila : [email protected]
      40D + 17-40 + 50 f/1.4 + 28-135 + 190XProB

Komentarz

• molmagic
        Bywalec
        • 2006
        • 137

Czy da się stworzyć profil pod set puszka + obiektyw? Musze powiedzieć że inaczej wyglądają (kolorystycznie) zdjęcia robione z Lką a inaczej z Tamronem 28-75 na tej samej puszce. Jeśli tak to proszę o pomoc w wyjaśnieniu jak mógłbym to zrobić.

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

wrzuccie na jakis serwer RAW z 40D czy czego tam to wyeksportuje. chyba, ze w koncu usiade i zrobie ten Picture Style.

@molmagic - zgadzam sie, tez to widze. nie robilem profilu specjalnie do Tamrona 28-75, bo te roznice kolorystyczne mi specjalnie nie przeszkadzaly (niejednolitosc barw z sesji mi nie przeszkadza), ale jesli potrzebujesz to moze sprobuj suwakami HSL skorygowac i zrobic sobie preseta?
          www albo tez flickr

Komentarz

• molmagic
            Bywalec
            • 2006
            • 137

Mnie dokucza to najbardziej w odzwierciedlaniu koloru skóry, oczywiście staram się to korygować HSL (głównie hue/saturation) ale myślałem że gotowy profil zrobiony za pomocą programu będzie lepszy od takiego "na oko". Znalazłem parę gotowych ustawień w necie do mojej puszki, które poprawiają nieco sprawę,ale wiem że tamron swoje robi (ustawienia zwykle robione pod L-ki). Dodam że te ustawienia to nie pliki a podane liczby dla profilu ACR, które zapisałem w postaci presetów.

W sprawie plików które nam zapodałeś, to jak wrzuciłem wszystkie trzy (2 pliki do 30d i 1 plik do 5d) do katalogu, to lighroom pokazał mi tylko jeden dodatkowy profil...nie wiem z czego to wynika.

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez molmagic
              W sprawie plików które nam zapodałeś, to jak wrzuciłem wszystkie trzy (2 pliki do 30d i 1 plik do 5d) do katalogu, to lighroom pokazał mi tylko jeden dodatkowy profil...nie wiem z czego to wynika.
              ale do jakiej puszki?
              www albo tez flickr

Komentarz

• molmagic
                Bywalec
                • 2006
                • 137

Ja akurat mam piątkę cyfrową, ale chciałem wrzucić wszystko by zobaczyć jak to będzie wyglądało.

Oglądałem Twoją stronkę, zdjęcia ogólnie wymiatają, szczególnie powaliły mnie kolorami. Stąd pytanie: JAK TO ROBISZ DO CHOLERY?

Komentarz

• molmagic
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 137

ok, już doszedłem do tego że odczytuje tylko pliki do mojej puszki

Zresztą sam pobawiłem się tym editorem, i okazało się że szybko można osiągnąć ciekawy efekt, trzeba przygotować profile do różnych warunków, najlepiej z użyciem tablicy...Nie wiem tylko skąd można ją wytrzasnąć..?

Komentarz

• tantal
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 404

Zamieszczone przez molmagic
                    ok, już doszedłem do tego że odczytuje tylko pliki do mojej puszki

Zresztą sam pobawiłem się tym editorem, i okazało się że szybko można osiągnąć ciekawy efekt, trzeba przygotować profile do różnych warunków, najlepiej z użyciem tablicy...Nie wiem tylko skąd można ją wytrzasnąć..?
                    Kupić w necie http://www.babelcolor.com/main_level/ColorChecker.htm , pożyczyć (teoretycznie trzeba by ją mieć podczas każdej sesji ).
                    Szkoda że innych tabliczek np. Wolfa Fausta nie da się wykorzystać i nie zanosi się na zmiany w tej kwestii

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

dobra, troche mi zeszlo, ale w koncu sie spialem i popelnilem analogicz profile dla najpopularniejszych DSLR Canona. pod adresem:

mozna sciagnac paczke, w ktorej znajduja sie pliki *.dcp z profilami do:

350D
                      400D
                      450D
                      30D
                      40D
                      50D
                      5D
                      5D mkII
                      1Ds mkII
                      1Ds mkIII

nie mam pliku DNG dla 500D ani dla 1000D wiec chwilowo tych aparatow brak. jesli jakas mila duszyczka podratuje to skorzystam i dorobie.
                      do 5D mkII zdobylem RAW tylko z przedprodukcyjnej puszki, wiec posiadacza egzemplarza juz produkcyjnego prosilbym uprzejmie o sprawdzenie. wlascicieli innych aparatow niz te na ww liscie, ktorzy byliby ewentualnie zainstersowani takim profilem prosze o kontakt mailowy
                      www albo tez flickr

Komentarz

• panmateusz
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 310

Dodam tylko, że na Makach profile te wrzucamy do folderu:
                        Kod:
                        Macintosh HD/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/CameraProfiles/
                        Mam nadzieję, że komuś się przyda ;-)
                        Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• tomeq188
                          • 2010
                          • 7

U mnie jest dziwna sprawa.. Profile się nie wyswietlają. Mam lr 2,5 i win 7. Wkładam pliki do c/ programdata/adobe/camera raw/camera profiles.
                          I nic sie nie wyświetla. Proszę o pomoc!!

Komentarz

• MORFu
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 51

Witam, gdzie mam umieścić plik na systemie Vista ?

Komentarz

• hansiq
                              • 2008
                              • 11

Windows Vista:
                              C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

Windows 2000/XP:
                              C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

Mac OS X:
                              /Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/CameraProfiles

FAQ Adobe

Komentarz

• 1957piotr
                                • 2006
                                • 10

Witam. Gdy miałem Windows XP to wszystko ładnie działało. Zainstalowałem Win 7 ultimate i nie potrafię sobie poradzić; gdzie wgrać profil 50D aby w lightroomie3 uzyskać landscape akustyka?

Komentarz

Pracuję...