C1 v4 PRO i C1 LE 4.5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miklo
    Uzależniony
    • 2006
    • 681

C1 v4 PRO i C1 LE 4.5

Cześć,

Może nie wszyscy wiedzą - wczoraj pojawiła się w końcu wersja 4 C1 ze szczepu PRO. W porównaniu z LE jest parę rzeczy - czy wartych różnicy w cenie? Trudno powiedzieć. Na pewno przy dużym przemiale style, korekta winiety (choć nie tak elastyczna, jak w LR / ACR) itp przyspieszą pracę. Dodatkowe rzeczy, typu edytor kolorów, presety kolorów skóry, zabawa lokalnym kontrastem itp itd mogą być przydatne.

Co mnie zawiodło w PRO - po zdjęciu saturacji edytor kolorów nie da się wykorzystać jako mikser kanałów. A przynajmiej mi się nie udało.

Ja jako amator pozostaję przy LE. Nie stać mnie na PRO i jej nie wykorzystam...
  • mtata
    Bywalec
    • 2006
    • 115

Jedyna rzecz, której brakowałoby mi w LE to obsługa dwóch monitorów ale dodatkowe 200 baksów za ten ficzer to zdecydowanie za dużo. Pozostanę przy i tak bardzo dobrym LE
    Igor

www.siemien.com

Komentarz

• can-on

Panowie, macie licencje jeszcze z SanDiska czy może płatne?
      Bo tak się zastanawiam czy uda mi się zrobić upgrade z wersji 4.1.2.20146 (licencja SanDisk) do tej najnowszej a nie chciałbym ryzykować utraty licencji.

Komentarz

• miklo
        Uzależniony
        • 2006
        • 681

Zamieszczone przez can-on
        Panowie, macie licencje jeszcze z SanDiska czy może płatne?
        Bo tak się zastanawiam czy uda mi się zrobić upgrade z wersji 4.1.2.20146 (licencja SanDisk) do tej najnowszej a nie chciałbym ryzykować utraty licencji.
        W ramach wersji 4.x nie ma upgradów. Jedziesz na tej samej licencji. Spoko Maroko.

Komentarz

• can-on

No i zaktualizowałem, niestety sypie jakimś błędem przy otwarciu i zamknięciu programu i nie zapamiętuje ostatnio otwartego folderu:/

Na szczęście reszta działa.
          Tak więc czekam na jakaś aktualizację.

Komentarz

• miklo
            Uzależniony
            • 2006
            • 681

Też tak miałem. Sprawa jest prosta - na szczęście. Usuń katalog Phase_One z AppData z Twojego katalogu domowego Windows i z Moje Dokumenty\Moje Obrazy CaptureOneLibrary. Stworzy je sobie na nowo i będzie git. Wystarczyło poszukać sekundę na supporcie P1 :-)
            Ostatnio edytowany przez miklo; 4995.

Komentarz

• can-on

Dzięki za info Sprawdzę wieczorem.

Pozdrawiam

Komentarz

• fyrste
                Bywalec
                • 2006
                • 177

a poprawili jakość finalną obrazków? bo te z LE 4.... to porażka w porównaniu ze starym 3.7...
                Canon 855D + 8-200mm f4

Komentarz

• miklo
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 681

Porównywałem 3.7 z 4.x i 4.x wygrywał. Również w poprzedniej wersji. Oczywiście w opcji bez ostrzenia i odszumiania. Lepszy kontrast lokalny, lepiej działające krzywe (w 3.7 spadał kontrast). W czym 3.x był lepszy?

Komentarz

• fyrste
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 177

no właśnie ja wyostrzałem w 3.7 i w żadnym innym programie nie potrafię uzyskać tak dobrych efektów jak w 3.7.

Zresztą to samo pisał zdaje się oskarkowy - też za nic nie potrafił uzyskać lepszych efektów 4....

Jeśli Ty potrafisz - to zazdroszczę.
                    Canon 855D + 8-200mm f4

Komentarz

• miklo
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 681

Ja przez moment wróciłem do 3.7, bo też wydawało mi się, że jest lepszy. I było mi to potrzebne, bo zrozumiałem, że za bardzo polubiłem zabawę nowymi sywakami w 4.x. Wróciłem do 4.x i robię to, co 3.7. I jest cacy. Suwaki HDR ostrożnie, za to śmielej krzywe (bo w końcu działają). Aha - szczególnie ostrożnie z suwakiem od świateł. Potrafi narozrabiać ;-)

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez fyrste
                        no właśnie ja wyostrzałem w 3.7 i w żadnym innym programie nie potrafię uzyskać tak dobrych efektów jak w 3.7.

Zresztą to samo pisał zdaje się oskarkowy - też za nic nie potrafił uzyskać lepszych efektów 4....

Jeśli Ty potrafisz - to zazdroszczę.
                        Ano to prawda. Od początku do końca. C1 napisało dwóch facetów co sobie potem poszli do Pixmanteca i tam zrobili RawShootera. Potem Pixmanteca kupił Adobe. Nietrudno się domyśleć co jest obecnie najlepsze na rynku

Przy cenie za wersję PRO to... całego PSa można kupić za niewiele większe pieniądze.

Janusz,
                        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• miklo
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 681

No cena PRO jest z kosmosu. I nie ma żadnego sensu jej kupować. To prawda.

Komentarz

Pracuję...