Fotografia krajobrazu - obróbka w PS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Biperek
    Uzależniony
    • 2007
    • 593

Ja nie obrabiałem ACR. Robiłem na piechotę w PSie.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Komentarz

• krzy
      Bywalec
      • 2007
      • 163

No właśnie

Biperek - O'K, napracowałeś się, ale u czornyj'a to raczej Adobe Camera RAW...
      czornyj - powiedz jak to zrobiłeś? please...

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

Nieskromnie powiem, że konieczna jest znajomość szalenie skomplikowanej procedury aktywującej tajną funkcję Photoshopa i znana jest ona tylko największym fachurom i wyjadaczom, więc zdradzam to sekretne combo w drodze wyjątku i pod warunkiem zachowania absolutnej dyskrecji.

No więc w Brydżu zaznacza się jpega (tiffa, RAW-a czy co tam sobie bądź to jest) i wciska sekretną sekwencję klawiszy: [Ctrl]+[R].

Druga opcja polega na odpaleniu w Photoshopie preferencji ( [Ctrl]+[K] ) i zaznaczeniu w zakładce File Handling>File Compatibility> opcji Prefer Adobe Camera Raw for JPEG Files
        Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• krzy
          Bywalec
          • 2007
          • 163

WoW !!! Genialne!
          Jestem Twoim dłużnikiem!
          (tylko nie przesadzaj z tym spłacaniem długów :-D)
          dzięki

PS: oczywiście pełna tajemnica !

Komentarz

• bertold
            Coś już napisał
            • 2007
            • 83

Jeśli chodzi o moją obróbkę, oto poczynione kroki:

1) Za pomocą curvy ustawiłem czarny punkt i biały punkt. O tak:

2) Następnie stworzyłem kolejną curvę i kliknąłem OK bez zmieniania
            samej krzywej. Tryb tej warstwy zmieniłem na Multiply, po czym za
            pomocą skrótu Ctrl - I zmieniłem maskę z białej na czarną. Teraz białym
            miękkim pędzlem pomalowałem miejsca przepalone na zdjęciu.

3) Ctrl - Shift - Alt - E by połączyć wszystkie warstwy w jedną. Na tej
            warstwie wykonałem ostrzenie HIRALOAM, czyli filtr Unsharp Mask z bardzo
            dużym promieniem (HIgh RAdius) i małą ilością (LOw AMount). Konkretnych
            wartości nie pamiętam, ale nie są istotne - ważna jest idea.

4) Ponowne łączenie wszystkich warstw i tym razem "zwykłe" ostrzenie.
            Też nie pamiętam wartości.

I to chyba wszystko.

Jeśli chodzi o zieleń liści, o której wspomniałeś powyżej - można drastycznie
            zwiększyć zieleń za pomocą warstwy Hue/Sat w trybie mieszania Hue.
            Wybierasz w okienku dialogowym dla tej warstwy kolory żółte, czyli Yellows
            i przesuwasz suwak Hue w prawo. Potem za pomocą maski usuwasz to
            działanie z obszarów innych niż liście, których barwę chcesz "poprawić".
            Oto taki zabieg wykonany na wersji końcowej mojej poprzedniej obróbki:

W razie dalszych pytań - śmiało.
            Bernard
            http://bertold.zenfolio.com/

Komentarz

• krzy
              Bywalec
              • 2007
              • 163

no, ładnie proszę Pana...
              ale tu mam jakies zaległości, albo zaćmienie:
              Zamieszczone przez bertold
              ...2) Następnie stworzyłem kolejną curvę i kliknąłem OK bez zmieniania
              samej krzywej. Tryb tej warstwy zmieniłem na Multiply, po czym za
              pomocą skrótu Ctrl - I zmieniłem maskę z białej na czarną. Teraz białym
              miękkim pędzlem pomalowałem miejsca przepalone na zdjęciu...
              rozumiem, że na warstwie robisz: krzywe, ustalasz/wskazujesz punkt czarny i biały i faktycznie obrazek znacznie zmienia się i co dalej? nowa warstwa, czy jeszcze raz krzywe? - nie ma co łączyć, jest jedna warstwa
              Ostatnio edytowany przez krzy; 9024.

Komentarz

• bertold
                Coś już napisał
                • 2007
                • 83

Zamieszczone przez krzy
                no, ładnie proszę Pana...
                ale tu mam jakies zaległości, albo zaćmienie:

rozumiem, że na warstwie robisz: krzywe, ustalasz/wskazujesz punkt czarny i biały i faktycznie obrazek znacznie zmienia się i co dalej? nowa warstwa, czy jeszcze raz krzywe?
                Razem są 2 krzywe (każda na swojej własnej warstwie). Pierwsza do punktów
                cz i b, a druga do załatwienia przepaleń. Ta druga nawet nie musi być krzywą.
                Może to być levels, hue/sat, czy jakakolwiek inna warstwa dopasowań. Nie
                robisz na samej warstwie nic, oprócz zmiany jej trybu mieszania na Multiply.
                Bernard

Komentarz

• krzy
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 163

JES JES JES
                  załapałem! robisz maski warstwy: jedną z krzywymi, a druga dodatkową, dajesz mnożenie, żeby wzmocnić i na masce, po odwróceniu na czarną, wycierasz miejsca zbyt jasne, właściwie nie wycierasz zdjęcia tylko wycierasz to mnożenie w tych miejscach. Skomplikowane, ale chyba o to chodzi?

Komentarz

• bertold
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 83

Zamieszczone przez krzy
                    Skomplikowane, ale chyba o to chodzi?
                    Tak, o to chodzi. Ale czy skomplikowane? Raczej nie.
                    Bernard

Komentarz

• krzy
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 163

Jak już się umie to faktycznie nie tak bardzo skomplikowane...

Serdecznie dziękuję za pomoc.
                      Pod Waszym kierownictwem spróbowałem poprawić to pierwsze zdjęcie:

:-D Wiem, z tym niebem to trochę przesadziłem, ale irytowało mnie tak fatalnie przepalone i puste, więc trochę poszalałem
                      Zieleń specjalnie za ciemna - bardziej mroczna, nastrojowa...

Komentarz

• bertold
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 83

Zamieszczone przez krzy
                        Pod Waszym kierownictwem spróbowałem poprawić to pierwsze zdjęcie
                        Sorry, ale mnie z tym rezultatem w żaden sposób nie mieszaj.
                        Bernard

Komentarz

• Robson01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1574

Przesadziłeś i to nie tylko trochę.
                          Canon
                          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Nol
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 116

Nie chciałbym być szorstki, ale naprawdę... zmiłuj się nad nami i nie publikuj takich przeróbek To, co zrobiłeś z niebem jest dość... odrażające.

Nie zrozum mnie źle - wiem, że praktyka czyni mistrza, ale ja osobiście polecam najpierw zapoznanie się z poradnikami np. Janusza Body w dziale Tips&Tricks (obróbka RAW, operowanie barwą, korekcja tonalna). Może nie są to teksty widowiskowe, ale dadzą Ci możliwość obrabiania zdjęć w sposób bardziej przyjazny dla oka.
                            Pozdrawiam

Komentarz

• krzy
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 163

bertold - przepraszam, jeśli poczułeś się zamieszany w profanację

O'K, już nie krzyczcie na mnie próbuję douczać się z poradników, ale takie praktyczne podejście jest skuteczniejsze i naprawdę pomogliście mi - dziękuję.

bertold - jeszcze proszę o drobną poradę: na krzywych wyznaczyłeś punkt czarny i biały. Czasem ten najbardziej biały jest kompletnie przepalony czyli 255, 255, 255, i wtedy to nie pomaga. Masz jakiś sposób, żeby zbalansować kolor w jasnych fragmentach?

Komentarz

• bertold
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 83

Zamieszczone przez krzy
                                bertold - jeszcze proszę o drobną poradę: na krzywych wyznaczyłeś punkt czarny i biały. Czasem ten najbardziej biały jest kompletnie przepalony czyli 255, 255, 255, i wtedy to nie pomaga. Masz jakiś sposób, żeby zbalansować kolor w jasnych fragmentach?

Otwórz curvę i z wciśniętym przyciskiem Alt zacznij przesuwać jeden z tych
                                punktów:

Czarny przesuń w prawo, a biały w lewo. Zobaczysz, że w pewnym momencie
                                zacznie pojawiać na podglądzie informacja. Te fragmenty, które się jako pierwsze
                                pojawią oznaczają odpowiednio najciemniejsze i najjaśniejsze obszary zdjęcia
                                zawierające jakąś informację. Użyj ich jako wskazówek gdzie postawić czarny
                                i biały punkt.
                                Bernard

Komentarz

Pracuję...