jak zrobic taki efekt

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crix
    • 2008
    • 10

Zamieszczone przez sebag
    No tak, tworzę nową warstwę, ale channel mixer działa na całym zdjęciu. A w warstwie z gradientem mam do wyboru różne gradienty np. czarny-biały. Ale gdy to wybiorę pokrywa mi zdjęcie od góry biało-czarno. Nie bardzo mogę zrozumieć jaką funkcję ma tu spełnić zastosowanie gradientu. Przecież już przy pomocy samego channel mixera mogę uzyskać czarno białą fotkę??
    warstwa musi byc nie gradient ale gradient map:-o

Komentarz

• sebag
      Bywalec
      • 2007
      • 133

Wielkie dzięki!
      Już załapałem.
      Cały czas sugerowałem się gradientem, a nie mapą gradientu.
      Pozdrawiam

Komentarz

• Art Mag
        Początki nałogu
        • 2005
        • 261

Aby uzyskac podobny efekt, użyłem :

- BW Pro
        - filtr Lucis Art
        - podniosłem kontast lokalny za pomocą Unsharpmask 20/50/0
        - utworzyłem nowa warstwę rozjasniłem za pomoca krzywych
        - zmieszałem dwie warstwy za pomocą FM DRI
        - winieta z pomocą zniekształcenie/ korekcja obiektywu
        - tonowanie z pomoca krzywych

Aby zaprezentować efekt pozwoliłem sobie użyć zdjęcia Mellana, mam nadzieje że autor nie bedzie miał tego za złe.

Ostatnio edytowany przez Art Mag; 3515.
        ArtMag

Komentarz

• Mellan
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1851

spoko... przy następnych próbach prosiłbym jednak o użycie czegoś własnego lub wystempelkowanie podpisu.
          C-F-K - forever

Komentarz

• VanMurder
            Uzależniony
            • 2007
            • 600

popieram ! to już nie Mellan mz Art Mag zrujnowałeś fotkę Mellana fota jest prze-ostrzona, BW PRO mz nieudolnie operowany, masa detali zginęła (np chmury), plastyka również ucierpiała, generalnie nie ma się czym chwalić ...
            pozdrawiam
            mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• mk307
              Początki nałogu
              • 2007
              • 277

popatrz na oryginalna fotkę Mellana ( 1 czarno - białe) też nie było nieba, w przerobionej po podciągnęciu filtrami już jest, nie chce tutaj być fachowcem ale zrobienie takiego efektu na zdjęciu to Picassa robi 2 ruchami suwaków, fakt ze tracimy na jakości, ale po co do tego adobe PS, lepiej gimpem już. Darmowo i legalnie do tego.
              Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• Art Mag
                Początki nałogu
                • 2005
                • 261

Wydaje mi sie, że tracimy z horyzontu temat tego watku. Pytanie brzmi : jak uzyskac taki efekt ? Efekt wydaje się być zbliżony do zamierzonego, pomińmy niuanse miękkości obrazu (zastosowanie USM 20/50/0 na tak małym pliku musi pociągać za sobą takie efekty) i szczegółów w światłach (tak naprawdę poszedłem na skróty i do przeróbki wykorzystałem zdjęcie BW nr 1, tam juz nieba nie było). Kolega VanMurder jako doświadczony użytkownik PS'a powninien wiedzieć, że obrabianie małego 8 bit jpeg'a nie może przynieść zbyt spektakularnych efektów, a czynienie z tego zarzutu jest niepoważne. Nie zmienia to faktu, że zastosowanie opisanej metody do Tiff'a 16 bit może przynieść oczekiwany rezultat. Ubolewam że wplątałem w to zamieszanie fotke Mellana, przepraszam autora. Być może w pytaniach : jak uzyskac taki efekt, autor pytania powinien umieszczać dwa zdjęcia, przykład jaki efekt chce uzyskać i swoje zdjęcie do podobnych eksperymentów.
                Ostatnio edytowany przez Art Mag; 3515.
                ArtMag

Komentarz

• VanMurder
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 600

Zamieszczone przez Art Mag
                  Ubolewam że wplątałem w to zamieszanie fotke Mellana, przepraszam autora. Być może w pytaniach : jak uzyskac taki efekt, autor pytania powinien umieszczać dwa zdjęcia, przykład jaki efekt chce uzyskać i swoje zdjęcie do podobnych eksperymentów.
                  jako zadość uczynienie możesz pobawić się moją fotką i przerobić ją tak żeby wyglądała jak zdjęcie na początku wątku bardzo jestem ciekaw efektu koncowego

fotka

pozdrawiam

ps po otwarciu 8-bit jpg w PSie przestawienie w Mode na 16-bit działa tak jakbyś pracował na 16bit tiff'ie, przetestowałem - działa !

Komentarz

• Mellan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1851

Zamieszczone przez Art Mag
                    ... Ubolewam że wplątałem w to zamieszanie fotke Mellana, przepraszam autora...
                    Ależ nie ma nad czym ubolewać. To ja sam ją wplątałem i do nikogo nie mam pretensji. Nie jest zresztą specjalnie jakaś nadzwyczajna
                    Pozdrawiam
                    C-F-K - forever

Komentarz

• missgruszka
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 35

Nie mogłam się oprzeć i pobawiłam się tym zdjęciem... mam nadzieję że nie zniszczyłam go doszczętnie

galeria na CB
                      zdjęcia ślubne

Komentarz

• Art Mag
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 261

ArtMag

Komentarz

• VanMurder
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 600

obie wersje mają coś w sobie choć przyznam że wersja Missgruszki jest bliższa memu sercu, - bardziej przypomina negatyw BW, tak z ciekawości w jaki sposób konwersowałaś to zdjęcie ?

ideałem byłoby coś po środku na zdjęciu Art Mag pasemka na włosach mojej córy wyszły ciekawie
                          Ostatnio edytowany przez VanMurder; 8790.

Komentarz

• missgruszka
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 35

Hm.. starałam sie to zrobić tak jak wcześniej pisałeś: konwersja do BW poprzez Gradient Map + trochę zabawy channel mixer +winieta
                            Winietę dodałam w lightroomie na końcu. Poza tym dużo bawiłam się w PSie krzywymi, tak na wyczucie... sporo dogde & burn na różnych maskach... USM na twarzy i chyba nawet później na całości - z wycieraniem gumką za jasnych miejsc...
                            Wszystko to brzmi strasznie chaotycznie, ale nie znam jeszcze PSa na tyle żeby wiedzieć dokładnie czego i w jakiej kolejności użyć... uczę się metodą prób i błędów.

Cieszę się ze przypadło Ci do gustu
                            Tak myślałam czy by nie rozjaśnić tych włosów, ale w końcu nie zrobiłam tego. Za to w innej wersji już tak: (a zrobiłam z pięć)

galeria na CB
                            zdjęcia ślubne

Komentarz

• crix
                              • 2008
                              • 10

Komentarz

• VanMurder
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 600

Zamieszczone przez crix
                                a tu coś nie wyszło :0 stół przepalony i ostrość poszła gdzieś na spacer
                                to cudo to za pomocą jakiegoś plugin'a?

Zamieszczone przez missgruszka
                                Wszystko to brzmi strasznie chaotycznie, ale nie znam jeszcze PSa na tyle żeby wiedzieć dokładnie czego i w jakiej kolejności użyć... uczę się metodą prób i błędów.
                                to zupełnie tak samo jak ja

nawiasem to co napisałaś wcale nie brzmi chaotycznie - przynajmniej dla mnie
                                pozdrawiam
                                Ostatnio edytowany przez VanMurder; 8790.

Komentarz

Pracuję...