jak zrobic taki efekt
Zwiń
X
-
-
Wielkie dzięki!
Już załapałem.
Cały czas sugerowałem się gradientem, a nie mapą gradientu.PozdrawiamKomentarz
-
Aby uzyskac podobny efekt, użyłem :
- BW Pro
- filtr Lucis Art
- podniosłem kontast lokalny za pomocą Unsharpmask 20/50/0
- utworzyłem nowa warstwę rozjasniłem za pomoca krzywych
- zmieszałem dwie warstwy za pomocą FM DRI
- winieta z pomocą zniekształcenie/ korekcja obiektywu
- tonowanie z pomoca krzywych
Aby zaprezentować efekt pozwoliłem sobie użyć zdjęcia Mellana, mam nadzieje że autor nie bedzie miał tego za złe.
Ostatnio edytowany przez Art Mag; 3515.ArtMagKomentarz
-
spoko...
przy następnych próbach prosiłbym jednak o użycie czegoś własnego lub wystempelkowanie podpisu.
C-F-K - foreverKomentarz
-
popieram ! to już nie Mellan
mz Art Mag zrujnowałeś fotkę Mellana
fota jest prze-ostrzona, BW PRO mz nieudolnie operowany, masa detali zginęła (np chmury), plastyka również ucierpiała, generalnie nie ma się czym chwalić ...
pozdrawiamKomentarz
-
popatrz na oryginalna fotkę Mellana ( 1 czarno - białe) też nie było nieba, w przerobionej po podciągnęciu filtrami już jest, nie chce tutaj być fachowcem ale zrobienie takiego efektu na zdjęciu to Picassa robi 2 ruchami suwaków, fakt ze tracimy na jakości, ale po co do tego adobe PS, lepiej gimpem już. Darmowo i legalnie do tego.Canon FF i słoików kilkaKomentarz
-
Wydaje mi sie, że tracimy z horyzontu temat tego watku. Pytanie brzmi : jak uzyskac taki efekt ? Efekt wydaje się być zbliżony do zamierzonego, pomińmy niuanse miękkości obrazu (zastosowanie USM 20/50/0 na tak małym pliku musi pociągać za sobą takie efekty) i szczegółów w światłach (tak naprawdę poszedłem na skróty i do przeróbki wykorzystałem zdjęcie BW nr 1, tam juz nieba nie było). Kolega VanMurder jako doświadczony użytkownik PS'a powninien wiedzieć, że obrabianie małego 8 bit jpeg'a nie może przynieść zbyt spektakularnych efektów, a czynienie z tego zarzutu jest niepoważne. Nie zmienia to faktu, że zastosowanie opisanej metody do Tiff'a 16 bit może przynieść oczekiwany rezultat. Ubolewam że wplątałem w to zamieszanie fotke Mellana, przepraszam autora. Być może w pytaniach : jak uzyskac taki efekt, autor pytania powinien umieszczać dwa zdjęcia, przykład jaki efekt chce uzyskać i swoje zdjęcie do podobnych eksperymentów.Ostatnio edytowany przez Art Mag; 3515.ArtMagKomentarz
-
jako zadość uczynienie możesz pobawić się moją fotką i przerobić ją tak żeby wyglądała jak zdjęcie na początku wątku
bardzo jestem ciekaw efektu koncowego
fotka
pozdrawiam
ps po otwarciu 8-bit jpg w PSie przestawienie w Mode na 16-bit działa tak jakbyś pracował na 16bit tiff'ie, przetestowałem - działa !Komentarz
-
Komentarz
-
Nie mogłam się oprzeć i pobawiłam się tym zdjęciem... mam nadzieję że nie zniszczyłam go doszczętnie
Komentarz
-
-
obie wersje mają coś w sobie
choć przyznam że wersja Missgruszki jest bliższa memu sercu, - bardziej przypomina negatyw BW, tak z ciekawości w jaki sposób konwersowałaś to zdjęcie ?
ideałem byłoby coś po środku na zdjęciu Art Mag pasemka na włosach mojej córy wyszły ciekawie
Ostatnio edytowany przez VanMurder; 8790.Komentarz
-
Hm.. starałam sie to zrobić tak jak wcześniej pisałeś: konwersja do BW poprzez Gradient Map + trochę zabawy channel mixer +winieta
Winietę dodałam w lightroomie na końcu. Poza tym dużo bawiłam się w PSie krzywymi, tak na wyczucie... sporo dogde & burn na różnych maskach... USM na twarzy i chyba nawet później na całości - z wycieraniem gumką za jasnych miejsc...
Wszystko to brzmi strasznie chaotycznie, ale nie znam jeszcze PSa na tyle żeby wiedzieć dokładnie czego i w jakiej kolejności użyć... uczę się metodą prób i błędów.
Cieszę się ze przypadło Ci do gustu
Tak myślałam czy by nie rozjaśnić tych włosów, ale w końcu nie zrobiłam tego. Za to w innej wersji już tak: (a zrobiłam z pięć
)
Komentarz
-
-
a tu coś nie wyszło :0 stół przepalony i ostrość poszła gdzieś na spacer
to cudo to za pomocą jakiegoś plugin'a?
to zupełnie tak samo jak ja
nawiasem to co napisałaś wcale nie brzmi chaotycznie
- przynajmniej dla mnie
pozdrawiamOstatnio edytowany przez VanMurder; 8790.Komentarz

Komentarz