Dpp 3.4.1

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miklo
    Uzależniony
    • 2006
    • 681

Zainstalowałem starego C1 v3.7. Nie ma problemów z przepałami. Coś spieprzyli w v4. Ciągnę właśnie 4.1. Ale raczej nic nie poprawili. Co za ćwoki ;-)

Komentarz

• marek808
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 48

Zamieszczone przez miklo
      A gdzie tam jest korekcja ekspozycji? Ja widzę tylko suwak Jasność.
      Mógłbyś napisać czym się różni korekta ekspozycji od korekty dokonywanej za pomocą suwaka jasność ? Szukałem w internecie ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi

Być może to tylko kwestia nazewnictwa i w DPP w zakładce RAW mamy właśnie korektę ekspozycji ?
      300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Komentarz

• WaldekA
        Bywalec
        • 2006
        • 246

Zamieszczone przez marek808
        Być może to tylko kwestia nazewnictwa i w DPP w zakładce RAW mamy właśnie korektę ekspozycji ?
        I tak dokładnie jest. Wystarczy porównać wyniki działania Brightness adjustment z zakładki RAW i Brigtness z zakładki RGB.
        Kiedyś tu była stopka:-)

Komentarz

• miklo
          Uzależniony
          • 2006
          • 681

Zamieszczone przez WaldekA
          I tak dokładnie jest. Wystarczy porównać wyniki działania Brightness adjustment z zakładki RAW i Brigtness z zakładki RGB.
          Nie zgodzę się. To, co jest w DPP (w obydwu zakładkach), to przesuwanie histogramu lewo / prawo. Prawdziwa korekta ekspozycji bierze pod uwagę liniowość matrycy i konieczne korekty. Wtedy to histogram nie jest przesuwany, a jest modyfikowana stromość krzywej nakładanej na linearnego RAWa. Korekta ekspozycji najbardziej działa na cienie, najmiej na światła. W DPP nie ma takiego suwaka i trzeba sobie radzić ręcznie w trybie linearnym krzywymi.

PS. W C1 4.1 poprawili przepały. Uff ;-)

Komentarz

• marek808
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 48

Zamieszczone przez miklo
            ( ... )Korekta ekspozycji najbardziej działa na cienie, najmiej na światła. (...)
            W dokumentacji do lightroom jest napisane :

"exposure: Sets the overall image brightness, with a greater effect in the high values."

czyli ,że najbardziej działa na światła.

to jak to jest w końcu ?

Komentarz

• WaldekA
              Bywalec
              • 2006
              • 246

Zamieszczone przez miklo
              Nie zgodzę się. To, co jest w DPP (w obydwu zakładkach), to przesuwanie histogramu lewo / prawo. Prawdziwa korekta ekspozycji bierze pod uwagę liniowość matrycy i konieczne korekty. Wtedy to histogram nie jest przesuwany, a jest modyfikowana stromość krzywej nakładanej na linearnego RAWa. Korekta ekspozycji najbardziej działa na cienie, najmiej na światła. W DPP nie ma takiego suwaka i trzeba sobie radzić ręcznie w trybie linearnym krzywymi.

PS. W C1 4.1 poprawili przepały. Uff ;-)
              Oryginał
              Suwak Brightness w zakładce RGB max w prawo:
              Suwak Brightness adjustment w zakładce RAW max w prawo
              Moim zdaniem Brightness w RAW to korekcja ekspozycji.
              Kiedyś tu była stopka:-)

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

Zamieszczone przez miklo
                No to teraz je się nie zgodzę. I pluję sobie w brodę, że nie sprawdziłem poprzednio, że na zakładce RAW suwak też (tak jak na RGB) się nazywaz "Brightness" tyle, że jeszcze "adjustment". Lamersko to nazwali i trochę mnie tym zaskoczyli (nie zwróciłem na to wcześniej uwagi) zwłaszcza, że suwak działa na wartościach EV! I wg mnie to jest właśnie symulacja korekty ekspozycji w DPP i to właśnie histogram się w tym momencie przesuwa - tak jak w prawdziwej korekcie ekspozycji w aparacie. Wyraźnie nakreślono też wg jakiej krzywej wyświetlany jest obraz i jak się ma do tego histogram, tak liniowo jak i wzrokowo (przerzutka pod histogramem). Histogram również jest wyświetlany na skali EV, więc trudno sie dziwić, że symulacja korekty ekspozycji przesuwa go na boki nieliniowo. Dane i tak pobierane są do tego zawsze z RAWa czyli liniowo, a histogram jest tylko uczłowieczoną tego reprezentacją - tak jak w aparacie.

Tymczasem suwak "Brightness" na zakładce RGB opiera się juz tylko na 8 bitowej skali histogramu - już po gammie, czyli wciaż intuicyjnie dla człowieka - ale już nie pobiera danych z reszty rawa a jedynie ordynarnie ucina informacje zawężając i tak małą już rozpiętość histogramu, co niektórym być może wystarcza - wątpię. :-? Głównym narzędziem do poprawiania jasności na zakładce RGB są krzywe i to one działają tak jak chciał Kolega - czyli bez przesuwania histogramu - i to jest główne narzędzie do osiągania w DPP tego co w innych programach nazywają highlighs/shadows adj., fill light i inne takie... Nie wiadomo na jakich danych opiera się przy tym DPP - czy wciąż pobiera dane z 8-bitowej skali czy może cudownie odwołuje się tam wciąż do większej rozdzielczości tonalnej RAWa - ale w innych programach raczej też nie ma takiej pewności. ;-)

Dlatego wciąż proponuję porównania praktyczne różnych programów RAW pod kątem różnych zadań na tym samym materiale raw i najlepiej w programach w jakich macie największe doświadczenie a nie, że ktoś tam porównuje osobiście kilka programów a wiadomo, że tylko jeden mu najbardziej leży i choćby z racji doświadczenia najprędzej osiągnie w nim lepsze efekty niż w innych.

Komentarz

• miklo
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 681

Bawiłem się wczoraj tymi suwakami. Okazuje się, że... w DPP spieprzyli histogram w 1-szej zakładce. Zamiast kompresować cienie przy korekcie na "-" jest on tylko przesuwany w lewo. Stąd mój wniosek, że to nie jest korekta ekspozycji. Po wygenerowaniu JPGów próbnych i obejrzeniu histogramów w PS okazuje się jednak, że jest korekta krzywej. Czyli faktycznie - jest to korekta ekspozycji.

Strasznie dziwne narzędzie z tego DPP. Strasznie ;-)

Komentarz

• marek808
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 48

Zamieszczone przez miklo
                    Okazuje się, że... w DPP spieprzyli histogram w 1-szej zakładce. Zamiast kompresować cienie przy korekcie na "-" jest on tylko przesuwany w lewo.
                    Histogram i jego zachowanie jest w porządku, to jest histogram RAW-a ( przed nałożeniem korekty gamma) , a nie wynikowego jpeg-a tak jak w zakładce RGB.

Komentarz

• ewg
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1079

Histogram i jego zachowanie jest w porządku, to jest histogram RAW-a ( przed nałożeniem korekty gamma) , a nie wynikowego jpeg-a tak jak w zakładce RGB.
                      Czy to znaczy, że skala EV odpowiada liniowości matrycy, czy może jednak dopiero po gammie wyznaczamy EV? Kurcze, mam tyle samo argumentów za co i przeciw - ktoś pomoże?

Komentarz

• miklo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 681

Czyli to jest histogram w trybie liniowym? Bez sensu. Mogłoby tak być, gdyby był zaznaczony ptaszek linear. Tylko w DPP jest to tak rozwiązane. Mnie to niekiepsko zmyliło ;-)

Komentarz

• marek808
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 48

pewny na 100% nie jestem , dlatego myślę ,że to jest histogram RAW-a ponieważ np. zabawa suwakiem contrast powoduje zmianę wyświetlanego zdjęcia ale nie zmienia kształtu histogramu.

muszę to jeszcze przemyśleć.

w sieci znalazłem tutoriale do DPP:

Tutorial DPP

w lekcji: TOOL PALETTE RAW IMAGE ADJUSTMENT TAB jest wzmianka o histogramie. może to nam coś wyjaśni ?

Komentarz

• Pirx
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 485

pewny na 100% nie jestem , dlatego myślę ,że to jest histogram RAW-a ponieważ np. zabawa suwakiem contrast powoduje zmianę wyświetlanego zdjęcia ale nie zmienia kształtu histogramu.
                            To chyba wystarczający dowód na to, że to histogram RAW-a. Zmiana "contrast" powoduje zmianę kształtu krzywej wzgledem której RAW jest interpretowany. Przyjrzyj się krzywej przy zmianie "contrast".
                            Pozdrawiam,
                            Pirx

Komentarz

• Khan

Mam prosbe o pomoc i podpowiedzi: a mianowice, wywolalem RAWy w tym najnowszym DPP i zachowalem jako pliki JPG. Fotki w DPP wygladaja OK. niestety wiekszosc znajomych dla ktorych wypalam plytke z fotkami do przegladania fotek uzywa IRFANVIEW... i tu problem jak przegladam fotki w tym programie to "porazka": przeostrzone, fotki az skrza sie ostrych krawedzi. Sprobowalem ponownie - zapisalem fotke "czysta" nieobrobiona niewyostrzona.. i efekt troszke mniejszy ale tez wyglada to niefajnie. Czy spotakiscie sie juz z podobnym problemem?? jak temu zaradzic??? w picassie te same jpgi wygladaja normalnie czyli OK... co robic?? przeciez nie zmienie przyzwyczajen moich znajomych i do plytki nie bede dolaczal komunikatu: NIE PRZEGLADAC W IRFANVIEW!!!. pomocy)

Komentarz

• Krzychu
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3611

Zamieszczone przez Khan
                                Mam prosbe o pomoc i podpowiedzi: a mianowice, wywolalem RAWy w tym najnowszym DPP i zachowalem jako pliki JPG. Fotki w DPP wygladaja OK. niestety wiekszosc znajomych dla ktorych wypalam plytke z fotkami do przegladania fotek uzywa IRFANVIEW... i tu problem jak przegladam fotki w tym programie to "porazka": przeostrzone, fotki az skrza sie ostrych krawedzi. Sprobowalem ponownie - zapisalem fotke "czysta" nieobrobiona niewyostrzona.. i efekt troszke mniejszy ale tez wyglada to niefajnie. Czy spotakiscie sie juz z podobnym problemem?? jak temu zaradzic??? w picassie te same jpgi wygladaja normalnie czyli OK... co robic?? przeciez nie zmienie przyzwyczajen moich znajomych i do plytki nie bede dolaczal komunikatu: NIE PRZEGLADAC W IRFANVIEW!!!. pomocy)
                                Najprościej - zmienić rozmiar do oglądania na ekranie tak żeby viewer nie musiał skalować - to co zapisałeś ma znacznie większy rozmiar niż ekran i Irfan tak właśnie skaluje (można zresztą to zmienić ale nie pamiętam dokładnie która to opcja).
                                Pozdrowienia,
                                KZ
                                KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...