Dpp 3.4.1

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez gwozdzt
    co wersja to samo to się juz ciągnie chyba od 2.2 :grin:
    Od tego też mniej więcej czasu nie można zadokować palety "narzędzia" w oknie z edycją pliku :/
    Digart

Komentarz

• Misiaque
      Początki nałogu
      • 2007
      • 392

Ale o wyostrzanie lub skalowanie innym algorytmem w opcji "Fit to window" to mogliby się postarać, bo bardzo kiepskie wrażenie robi to, co jest, a to się przekłada na pracę z programem, bo zdjęcia wyglądają mydlaście i ma się wrażenie obcowania z nieostrym, choćby nie wiem jak prawidłowe było.

Komentarz

• oszołom
        Początki nałogu
        • 2005
        • 301

zanim zapytasz, to moze byś chociaż przeczytał w całości wątek, w którym to pytanie zadajesz...
        str. 2 post #12

co wersja to samo to się juz ciągnie chyba od 2.2 :grin:

ludzie mają jakąś obsesję z tą ostrością... nieważne abberacje, winieta, dystorsje, nie mówiąć juz o temacie i kompozycji zdjęcia, tylko ostrość i ostrość;...
        Dzięki za sprawdzenie.
        Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez MMM
          Od tego też mniej więcej czasu nie można zadokować palety "narzędzia" w oknie z edycją pliku :/
          czy na pewno w 'edit window' ?
          bo u mnie jest odwrotnie - nie chce się zadokować w 'main window'.

Zamieszczone przez oszołom
          Dzięki za sprawdzenie.
          całkiem serio:nie ma za bardzo powodów by się w to zagłębiać, ponieważ w RAW konwerterach po prostu nie ostrzymy.
          http://canon-board.info/showthread.php?t=12828.html
          http://canon-board.info/showthread.php?t=19955.html

natomiast wracając do tej ostrości, to chyba jest naprawdę jakaś psychoza. Pojawi się nowy aparat - problemy z ostrością (wystarczy zajrzec do działu 'dla początkujących': 40D - problemy z ostrością, 450D - problemy z ostrością...); pojawi się nowy firmware - stary był ostrzejszy, wyjdzie nowa wersja software - stara była ostrzejsza... na dłuższą metę to się staje irytujące.

Nie bez powodu wspomniałem o innych wadach obrazu (dystorsje, winieta, CA) poniewaz ich korekcja z poziomu RAW jest główną zaletą DPP; a nie wyostrzanie, do którego z załozenia służy inne oprogramowanie.

z kolei jeśli chodzi o niedociągnięcia w tym programie, to jak dla mnie faktycznie niemożliwość zadokowania tej głupiej palety narzędzi jest o wiele bardziej irytująca, niż parametry wyostrzania.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• szwayko
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2085

ponieważ w RAW konwerterach po prostu nie ostrzymy...
            Ale i tak jak pisze Janusz i zaleca Canon te slynne 300-0,3-0 - w programie canon DPP wlasnie wystrzenie z sila 2 - daje ten sam efekt co potem w PS 200-0,3-0 (ja tak uzywam). Po co tracic wiec czas potem na te opercje w PS skoro mozna od razu DPP.
            frickr FB
            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Wini
              Początki nałogu
              • 2005
              • 460

Zamieszczone przez szwayko
              Ale i tak jak pisze Janusz i zaleca Canon te slynne 300-0,3-0 - w programie canon DPP wlasnie wystrzenie z sila 2 - daje ten sam efekt co potem w PS 200-0,3-0 (ja tak uzywam). Po co tracic wiec czas potem na te opercje w PS skoro mozna od razu DPP.
              Wg mnie nie tak od razu. Lepiej przed konwersją do jpg jest w raw ustawić na 0, konwersja do jpg (oczywiście z potrzebnym resitze) i później batch jpg-ów z ustawionym wyostrzeniem.
              Wyostrzanie w DPP to nie ideał, ale nie jest takie złe.
              Wini

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

chodzi też o to, że ostrzenie powinno być ostatnim etapem obróbki, wiec o ile nic już potem nie robisz w PS, to chyba tak mozna;
                natomiast jesli planujesz dalszą obróbkę w PS, to lepiej nie ruszać ostrości przy konwersji i dopiero na koniec wyostrzyc w PS.

Kolejna sprawa - samo USM 300-0,3-0 jest tylko usunięciem rozmycia pochodzacego od filtra AA, zatem po tej operacji obiektywnie jesteś dopiero w punkcie wyjścia i w tym miejscu dopiero zaczyna się etap faktycznego wyostrzania obrazu.
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

A ja w ogóle nie wiem o co chodzi z tą ostrością. Mam ustawioną na +3 przy konwersji Raw i jest bardzo ostro, znacznie lepiej niż USM w PS. Doostrzam później tylko przy zmniejszaniu rozmiaru w PS.
                  Digart

Komentarz

• Tomasz1972
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3042

Zamieszczone przez MMM
                    A ja w ogóle nie wiem o co chodzi z tą ostrością. Mam ustawioną na +3 przy konwersji Raw i jest bardzo ostro, znacznie lepiej niż USM w PS. Doostrzam później tylko przy zmniejszaniu rozmiaru w PS.
                    Robię dokładnie tak samo. Wyostrzanie w DPP nie jest złe

Komentarz

• Khan

Witam, wczoraj po przeczytaniu tych postow wlaczylem dpp (mam starsza wersje chyba 3.2, RAWy wywoluje w Bibble) i na miniaturkach zobaczylem pewne roznice pomiedzy RAWami a JPGami (a w katalogu mialem fotki sciagniete z aparatu, w ktorym mialem nastawione wykonanie fotek RAW + JPG). Mianowice RAWy byly ostre (juz na miniaturkach) a JPG rozmyte.. czy DPP od razu sam wyostrza rawy?? szczerze myslalem ze wszelkie programy wywolujace RAWy pokazuja mi obraz surowy.. aczkolwik w aparacie mialem "ostrzenie" na 3-4... Niewiem jak jest w DPP czy wstepne ustawienia w aparacie (picture style ) maja jakikolwiek wplyw na "widok" w DPP?? a moze tzreba wpierw skonfigurowac DPP. Czy moze ktos ma jakas instrukcje stosowania DPP?? Od wczoraj zaczolem doceniac DPP i chce go bardziej poznac.

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez Khan
                        Czy moze ktos ma jakas instrukcje stosowania DPP??
                        http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=1228
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Wini
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 460

Zamieszczone przez Khan
                          ... Niewiem jak jest w DPP czy wstepne ustawienia w aparacie (picture style ) maja jakikolwiek wplyw na "widok" w DPP??
                          Otwórz raw w DPP. zobacz paletę narzędzi (tool palette) i porównaj ustawienia suwaków z ustawieniami w korpusie

Zamieszczone przez MMM
                          Oczywiście, każdy robi tak, jak uważa. Polecam jednak wypróbować metodę z ostrzeniem po resitze.
                          Ostatnio edytowany przez Wini; 3420. Powód: Automerged Doublepost
                          Wini

Komentarz

• ewg
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1079

Zamieszczone przez Wini
                            i później batch jpg-ów z ustawionym wyostrzeniem
                            Zaraz... czy ja dobrze zrozumiałem, że Ty rutynowo wyostrzasz jpegi?

Nie mówię, że się nie da i przy pewnych ustwieniach można nawet nie zauważyć strat, tylko zasadniczo wyostrzony jpeg oznacza, że później musisz zapisać kolejnego, już wyostrzonego jpega (?) a to kardynalny błąd przeciwko zasadom kompresji stratnej!

Dla mnie naturalnym "pośrednikiem" do takich operacji byłby tiff (LZW)!

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2085

Zamieszczone przez Wini
                              Polecam jednak wypróbować metodę z ostrzeniem po resitze.
                              Szukam i szukam o co chodzi z tym 'resitze' w indexie pomocy DPP. Pewnie chodzi ci o zmniejszenie - w DPP - resize.
                              Ja zapisuje raczej pelny rozmiar JPG (ostrosc na 2), potem w PS w zaleznosci do jakiej odbitki robie cropy - USM ustawiam z radiusem 1,0, a do www radius 0,3.

Zasada jak najbardziej sluszna ostrzenie po cropowaniu. Ale jako punkt wyjcia prawie-zawsze mam sharpness 2 z DPP.
                              Ostatnio edytowany przez szwayko; 311.
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Wini
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 460

Pewnie chodzi ci o zmniejszenie - w DPP - resize.
                                ...
                                Tak, przepraszam za błąd
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez ewg
                                Zaraz... czy ja dobrze zrozumiałem, że Ty rutynowo wyostrzasz jpegi? ...
                                Oczywiście, bardzo często. Nie przeginajmy, fotki 900x600 do netu.

Co do labów, to już inna bajka, tu DPP nie używam
                                Ostatnio edytowany przez Wini; 3420. Powód: Automerged Doublepost
                                Wini

Komentarz

Pracuję...